Virus necunoscut detectat în China. Langya provoacă febră, oboseală, tuse şi poate afecta ficatul şi rinichii

  • Un virus necunoscut a infectat cel puţin 35 de persoane în China, începând cu 2018.
  • A fost botezat virusul Langya (LayV) şi a fost identificat în tampoane la nivelul gâtului.
  • Descrisă într-un studiu realizat de oameni de ştiinţă din China şi Singapore şi publicat în New England Journal of Medicine, această infecţie provoacă simptome precum febră, oboseală, tuse şi poate afecta funcţionarea ficatului şi a rinichilor.
Urmărește
1820 afișări
Imaginea articolului Virus necunoscut detectat în China. Langya provoacă febră, oboseală, tuse şi poate afecta ficatul şi rinichii

Virus necunoscut detectat în China. Langya provoacă febră, oboseală, tuse şi poate afecta ficatul şi rinichii

Nu există vaccin sau tratament pentru astfel de henipavirusuri; singura terapie este managementul complicaţiilor.

Henipavirusurile sunt specifice regiunii Asia-Pacific. Au fost observate şi alţi viruşi din această familie, precum Hendra (HeV) şi Nipah (NiV), care pot infecta oamenii şi îşi pot găsi gazda naturală la lilieci.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, henipavirusurile pot provoca boli grave la animale şi oameni şi sunt clasificate cu un nivel de biosecuritate 4, adică cu rate de mortalitate între 40 şi 75%.

Totuşi, primele date sugerează că virusul Langya nu are capacitatea de a se răspândi eficient la oameni şi că este mai puţin agresiv decât Hendra şi Nipah, ambele cu letalitate ridicată.

Pacientul 0 are 53 de ani

Ancheta care a dus la identificarea virusului a început cu un pacient de 53 de ani internat la sfârşitul anului 2018 pentru febră şi alte simptome asemănătoare gripei într-un spital chinez unde era activă supravegherea infecţiilor de origine animală.

De atunci, 35 de pacienţi infectaţi cu Langya au fost identificaţi în provinciile Shandong şi Henan. Din 26 de pacienţi infectaţi cu virusul Langya, cercetătorii raportează condiţiile clinice: toţi aveau febră, aproximativ jumătate sufereau de oboseală, tuse, anorexie, dureri musculare, lipsă de globule albe; aproximativ o treime a avut greaţă, dureri de cap, vărsături, deficienţă de trombocite, afectare a funcţiei hepatice; mai puţin de una din zece probleme cu rinichii. Nu au fost raportate decese în rândul celor 26 de pacienţi.

Virusul nu pare să fie capabil să treacă cu uşurinţă de la om la om. „Nu a existat un contact apropiat sau un istoric comun de expunere în rândul pacienţilor, ceea ce sugerează că infecţia în populaţia umană ar putea fi sporadică”, scriu cercetătorii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
virus,
china,
langya

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici