100 de oraşe din UE s-au angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030. România este reprezentată de trei oraşe

  • Reducerea la zero a emisiilor de gaze cu efect de seră poate părea imposibil, dar 100 de oraşe din UE s-au angajat să facă acest lucru până la sfârşitul deceniului.
  • În cadrul programului "100 de oraşe inteligente şi neutre din punct de vedere climatic", lansat joi de Comisia Europeană, aceste oraşe s-au angajat să îşi reducă drastic emisiile până în 2030 şi vor primi sprijin din partea UE pentru a-şi atinge acest obiectiv.
  • Iniţiativa a primit peste 370 de candidaturi, iar oraşele au fost alese pe baza planurilor lor şi a entuziasmului lor de a atinge obiectivul.
  • România are trei oraşe care participă la această iniţiativă.
Urmărește
1097 afișări
Imaginea articolului 100 de oraşe din UE s-au angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030. România este reprezentată de trei oraşe

De asemenea, au fost alese să participe 12 oraşe din afara UE, printre care Glasgow, Sarajevo şi Istanbul.

"Oraşele se află în prima linie a luptei împotriva crizei climatice", a declarat Frans Timmermans, şeful Comisiei Europene pentru afaceri ecologice. "Fie că este vorba de ecologizarea spaţiilor urbane, de combaterea poluării atmosferice, de reducerea consumului de energie în clădiri sau de avansarea soluţiilor de mobilitate curată: Oraşele sunt adesea centrul schimbărilor de care Europa are nevoie pentru a reuşi tranziţia noastră spre neutralitatea climatică".

La nivel mondial, zonele urbane sunt responsabile pentru peste 70 la sută din emisiile de CO2, iar un raport important al grupului de experţi în ştiinţa climei al ONU, publicat la începutul acestei luni, a constatat că pentru a atinge obiectivele Acordului de la Paris, şi pentru a evita schimbările climatice catastrofale, va fi necesară schimbarea modului în care zonele urbane "sunt proiectate, construite şi gestionate".

Directorul adjunct al departamentului de mobilitate şi transport al Comisiei, Matthew Baldwin, care se ocupă de acest program, a declarat pentru POLITICO că ambiţiile ecologice ale oraşelor, circumscripţiile cosmopolite şi amploarea lor le fac să fie "locuri evidente" pentru a aborda schimbările climatice.

În cadrul programului, cele 112 oraşe participante, în care locuiesc aproximativ 75 de milioane de persoane, vor pregăti "contracte de oraş climatic", care vor stabili planurile de acţiune şi de investiţii pe care intenţionează să le execute pentru a atinge neutralitatea climatică.

Deşi planurile nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic, Baldwin a declarat că oraşele au un stimulent puternic pentru a-şi atinge obiectivul: "Nimeni nu le va da în judecată, dar reputaţia lor este în joc".

Trei oraşe din România s-au angajat să reducă la zero emisiile de gaze cu efect de seră

Bucureşti, Cluj-Napoca şi Suceava sunt cele trei oraşe din România care participă la iniţiativa Comisiei Europene. 

Dintre ţările vecine, Bulgaria are două oraşe pe listă(Sofia şi Gabrovo), iar Ungaria trei(Budapesta, Pecs, Miskolc).

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici