Anchetă la Arad după ce o femeie supusă unei operaţii de reducere a stomacului a murit

Colegiul Medicilor Arad a început o anchetă în cazul unei femei din Sibiu în vârstă de 45 de ani, care a murit după o operaţie de reducere a stomacului făcută la o clinică privată din Arad, familia acesteia acuzând medicul care a făcut intervenţia de malpraxis.

Urmărește
1430 afișări
Imaginea articolului Anchetă la Arad după ce o femeie supusă unei operaţii de reducere a stomacului a murit

Anchetă la Arad după ce o femeie supusă unei operaţii de reducere a stomacului a murit (Imagine: Shutterstock)

Femeia în vârstă de 45 de ani a murit, în noaptea de luni spre marţi, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, după o operaţie de reducere a stomacului suferită la Arad, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Colegiul Medicilor din Arad s-a sesizat în acest caz.

"Noi, Colegiul Medicilor din Arad ne-am sesizat şi, în urma unei cercetări preliminare, am constatat că este vorba despre un medic din judeţul Bihor, care vine şi face aceste intervenţii la clinica din Arad, urmând ca în acest caz să sesizăm Colegiul Medicilor din Bihor şi să furnizăm toate informaţiile pentru ancheta Colegiului Medicilor de acolo. Medicul opera legal, era anunţat în Arad că face intervenţii de acest gen, era anunţat la noi, la Colegiul Medicilor Arad, doar că este membru al Colegiului din Oradea", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, preşedintele Colegiului Medicilor din Arad, medicul Titus Ududec.

Familia femeii acuză medicul de la clinica privată din Arad care a operat-o de malpraxis.

"Ultima dată am vorbit cu ea înainte de a intra în comă (luni - n.r.) şi mi-a spus că şi-ar dori foarte mult să scape, dar crede că nu mai poate, respira tot mai greu. Eu spun că toată vina a fost a doctorului de la Arad care nu i-a acordat medicaţia necesară după operaţie. Doctorul i-a spus că nu sunt riscuri, i-a spus că sută la sută va fi o operaţie cu succes, deşi ea avea un picior unde circulaţia era zero, avea un ulcer varicos. L-a întrebat pe doctor dacă e posibil să fie riscuri. Luni dimineaţa s-a internat, marţi dimineaţa a operat-o şi joi dimineaţa a externat-o. A început să se simtă rău de pe drum de la Arad spre Sibiu. Ea a sperat că va fi bine, a vorbit cu doctorul la telefon, a luat calmante, dar sâmbătă, pe 30 iulie, a chemat Salvarea şi a adus-o aici la spital la Sibiu şi a fost direct operată”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Codruţa Oprean, verişoara femeii.

La rândul său, tatăl femeii crede că medicul din Arad "nu şi-a făcut meseria cum trebuie”.

"Eu zic că doctorul de la Arad nu s-a ocupat de ea, nu ştiu ce analize i-a făcut, că a chemat-o luni, iar marţi dimineaţa a şi operat-o. Au avut interes numai banii. Doctorul a zis că a făcut tot ce a putut, dar nu e adevărat. Nu şi-a făcut datoria cum trebuia. Vreau dreptate şi să plătească, dar nu e destul cu plata, că e viaţa fiicei mele care a murit”, a declarat, la rândul său, Petru Răcean, tatăl femeii.

Femeia din Sibiu lucra de mai mulţi ani în Germania, ca menajeră, ea fiind cea care sprijinea financiar familia din Sibiu, unde mai avea o soră bolnavă. În ultimul timp se îngrăşase foarte mult şi luase decizia să se opereze.

Şeful Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Constantin Roşca, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că femeia a ajuns în UPU cu "peritonită secundată unei rezecţii gastrice”.

"Pacienta a ajuns la finalul lunii trecute cu o stare de peritonită secundară unei rezecţii gastrice efectuate în Arad. Din păcate, pe fondul durerii, pe fondul sindromului febril s-a impus o internare de urgenţă pe secţia chirurgicală pentru a fi reevaluată, s-a reintervenit chirurgical şi s-a continuat tratamentul. Peritonita impune o gravitate severă pentru că riscurile sunt majore, nedrenată la timp, neintervenit chirurgical la timp se ajunge la decesul pacientului”, a spus Constantin Roşca.

Întrebat dacă operaţia a fost făcută corect sau nu, Roşca a spus că este greu de precizat, dar că la Spitalul din Sibiu femeia a ajuns cu semne de infecţie în cavitatea abdominală.

Medicul Viorel Dejeu, care a făcut operaţia, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că nu îşi reproşează nimic, că pacienţii sunt informaţi despre riscuri înaintea intervenţiei şi semnează un acord.

"Pacienta a avut o interveţie de chirurgie a obezităţii în urmă cu trei săptămâni în clinica noastră. La câteva zile de la intervenţie, pacienta a început să dezvolte nişte simptome care puteau fi semnul unei complicaţii, am ţinut legătura cu pacienta tot intervalul acesta. Când am avut primele bănuieli, i-am spus pacientei că trebuie să se reîntoarcă în serviciul nostru pentru că este posibil să fi făcut acea complicaţie, care poate să fie tratată, dar trebuie diagnosticată şi tratată cât mai rapid posibil. Astfel de complicaţii apar cam în procent de 1-3 la sută la pacienţii operaţi. Deci nu este neapărat ceva neobişnuit, este o complicaţie care apare la fiecare 100 de pacienţi, ne spun studiile de specialitate făcute pe mii de pacienţi. (...) Este un defect de vindecare pe suprafaţa unde este întrerupt stomacul. Din acest motiv este foarte important ca această complicaţie să fie diagnosticată şi tratată cât mai rapid cu putinţă", a spus medicul Viorel Dejeu.

Potrivit acestuia, femeia a refuzat să se întoarcă la Arad sau să se adreseze unui alte unităţi, pentru că "nu putea să accepte ideea că dânsa chiar poate să facă această complicaţie".

"Pacienta s-a prezentat până la urmă în Urgenţă la Sibiu, când durerile au devenit insuportabile. A fost tratată acolo. Lucrurile au mers bine pentru o săptămână, pacienta a stat două zile pe terapie intensivă acolo, pe urmă a fost transferată pe secţie. A fost bine, am vorbit cu dânsa la telefon, lucrurile mergeau spre bine. În schimb, la aproximativ zece zile de la reintervenţia care a avut loc la Sibiu, starea sa s-a agravat brusc, am înţeles, iar bănuiala noastră este că pacienta a făcut o complicaţie, o tromboembolie pulmonară. Aşteptăm raportul autopsiei medico-legale pentru că nu ştim cu certitudine, dar cam asta a fost povestea, din păcate", a afirmat Dejeu.

Medicul a adăugat că acesta este primul caz în care un pacient al său moare după operaţie şi că este pregătit să coopereze cu Colegiul Medicilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici