Andreea Paul: În raportul discriminării de gen, România se află pe locul 112 în lume din 134 de ţări

Andreea Paul, doctor în economie şi fost consilier economic al primului-ministru, a declarat, miercuri, la lansarea cărţii "Cariera - substantiv feminin", că în raportul discriminării de gen, România se aşează "graţios" pe locul 112 în lume din cele 134 de ţări analizate.

Urmărește
566 afișări
Imaginea articolului Andreea Paul: În raportul discriminării de gen, România se află pe locul 112 în lume din 134 de ţări

Andreea Paul (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"A invoca succesele la feminin, cariere de succes la feminin, pe care le poţi aduna într-o carte este exact ca şi cum ai uda un pom pentru a creşte o pădure. Nu e suficient dacă veţi spune: «Păi, se poate! Dacă eu am reuşit înseamnă că se poate în România şi că există egalitate de şanse în România. Şi vă înşelaţi amarnic că aici nu e vorba despre dumneavoastră", s-a adresat Andreea Paul femeilor prezente la lansarea cărţii.

Economista a precizat că este vorba despre corecta reprezentare de gen a tuturor, în interesul cetăţenilor şi al cetăţenelor.

"Nu e vorba despre câteva cazuri singulare. Cum să continuăm? Pentru că e întrebarea fundamentală, vă propun să continuăm cu un mesaj croit în jurul economiei şi politicii la feminin în care să transmitem mesajul studiilor de profil - şi putem construi Turnul Eiffel cu ele - prin care se spune clar: o companie privată care a reuşit să rezolve problema echilibrului de gen în topul managementului respectivei companii are o medie a profitului cu 56% mai mare", a explicat Paul.

E a precizat că naţiunile lumii care au reuşit să rezolve problema echilibrului de gen în rândul decidenţilor publici au cel mai ridicat indice al dezvoltării.

"Adică, în termeni populari, au cea mai ridicată bunăstare din lume. Atunci s-ar putea să-i facem să înţeleagă pe cei care decid şi care sunt din păcate exclusiv de gen masculin că e nevoie şi de ele. Că o naţiune este exact ca şi o familie, există un el şi o ea ca acea familie să evolueze bine. Exact la fel e şi în cazul unei naţiuni. Şi există această cursă globală, există un val al feminismului - nu-mi place să-l numesc aşa - este un val al respectării principiului egalităţii de şanse între cetăţeni şi cetăţene, în rândul naţiunii de rând. Or, din păcate, în raportul discriminării de gen, România se aşează «graţios» pe locul 112 în lume din 134 de ţări analizate. Şi cel mai prost între toate cele patru subcategorii - economie, social, educaţie şi politică - cel mai prost stăm în zona politicii", a afirmat Andrea Paul.

Cartea "Cariera - substantiv feminin" prezintă poveştile de succes a 32 de femei care au reuşit să îmbine cariera cu viaţa profesională.

Adriana Săftoiu - fost purtător de cuvânt la Guvern şi Preşedinţie şi fost deputat, Uca Marinescu - prima româncă în Antarctica şi prima femeie din România care a ajuns la ambii Poli, Laura Codruţa Kovesi - prima femeia care a ocupă funcţia de procuror general al Romaniei, Aurelia Vişinescu - cel mai cunoscut oeonolog femeie, Aida Catană - consilier fonduri europene, Andreea Paul - doctor în economie şi fost consilier economic al primului ministru, Magda Matache - director executiv al Romani Cris şi cea mai cunoscută militantă pentru drepturile femeilor rome, Doina Banciu - directorul ICI şi cea mai cunoscută femeie din domeniul informaticii care a inovat acest domeniu în România sunt doar câteva dintre femeile care îşi spun povestea în carte şi care au participat la conferinţa şi dezbaterea organizate în Bucureşti.

Temele abordate în cadrul dezbaterii au fost: şansele de afirmare profesională a femeilor, modalităţi concrete de asigurare a egalităţii de şanse şi modalităţi de reconciliere a carierei cu viaţa de familie.

Cartea, lansată în cadrul proiectului "Şanse egale pentru cariere de succes", cofinanţat din Fondul Social European, a fost tipărită într-un tiraj de 4.000 de exemplare, din care 3.500 distribuite direct şi 500 vor fi date în cadrul conferinţelor regionale.

În cadrul proiectului a fost lansat şi un spot TV cu trei femei dintre cele 32 intervievate, mesajul transmis urmând să ajungă la un public ţintă de 300.000 de femei din mediul rural şi urban.

Proiectul "Şanse egale pentru cariere de cucces" este derulat de SIVECO România S.A., Agenţia de presă Mediafax şi Academia de Studii Economice Bucureşti şi finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici