- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Apel pentru singurul orfelinat pentru puii de urşi din Europa, rămas fără finanţare. România, ţara în care trăieşte aproape 40% din întreaga populaţie de urs de pe tot continentul - VIDEO
Anual, zeci de pui de urs rămân orfani, în pădurile din România, în condiţiile în care numărul oficial de urşi bruni este dictat de interesele de vânătoare, iar braconajul rămâne nepedepsit. Asta deşi ursul este protejat prin lege, la nivel european, nu doar naţional. Singura şansă a puilor de urs este Centrul pentru Reabilitarea Urşilor Orfani, rămas acum fără finanţare.
Singurul Orfelinat pentru puii de urşi din Europa are nevoie de ajutorul tău. România, ţara în care trăieşte aproape 40% din întreaga populaţie de urs de pe tot continentul - VIDEO
De mai bine de 10 ani, în judeţul Harghita, în Munţii Hăşmaş, funcţionează Centrul pentru Reabilitarea Urşilor Orfani sau, pe scurt, orfelinatul pentru urşi. Fondat de Leo Bereczky din pasiune pentru specia emblematică a ţării noastre, Centrul a reuşit să readucă în sălbăticie mai mult de 100 de urşi altfel pierduţi într-un destin batjocuritor. Este singurul orfelinat de acest gen din Europa, unde puii de urs sunt îngrijiţi, hrăniţi şi monitorizaţi. Principiul de bază al orfelinatului este interacţiunea minimă cu omul, dar monitorizarea este realizată continuu de către un expert.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Centrul pentru Reabilitarea Urşilor Orfani are acum 20 hectare şi găzduieşte 10 pui de urs orfani. „Preconizăm că acest număr de pui orfani se va dubla în următorii 10 ani”, spune Leo Bereczky, fondatorul Centrului pentru Reabilitarea Urşilor Orfani. Costurile totale pentru un pui de urs se ridică la 6000 $ anual, din care aproape 4000 $ reprezintă doar hrana. Deşi pare o sumă mare, oricine poate fi eroul urşilor orfani cu doar 5 $ pe lună, ce vor asigura hrana unui pui, pe o zi.
Campania se desfasoara în perioada 7 septembrie – 15 octombrie 2016 şi îşi propune să salveze cei 10 pui de urs care se află în prezent la Centru, strângând o sumă de 10 000 $, din donaţii lunare. Suma va sigura atât hrana, adăpostul, siguranţa, îngrijirile veterinare, cât şi echipa de trei specialişti care au grijă de urşi. În plus, îi vor permite lui Leo Bereczky să dezvolte Centrul încât mai mulţi urşi orfani să poată găsi drumul spre orfelinat, iar apoi să fie reintegraţi în sălbăticie, anunţă Magor Csibi, Director WWF România.
„Ursul este un animal excepţional prin însăşi complexitatea lui, construcţia lui fizică şi capacitatea lui de supravieţuire. Este animalul care a reuşit să supravieţuiască în orice condiţie, ca omul: de la deşert, până în zonele arctice. Puii de urs sunt echipaţi cu toate acele instincte necesare pentru supravieţuirea lor mai târziu: de exemplu, instinctul de a scapa de pericole sau de a se refugia în copaci atunci când se apropie un pericol; ei ştiu din naştere ce se poate mânca. Toate instinctele de supravieţuire sunt codificate genetic. Datorită acestui fapt este posibilă această tehnică de reabilitare, deci putem creşte pui de urs în aşa fel încât, fără prezenţa mamei, ei să poată deveni reprezentanţi veritabili ai speciei lor”, explică Leo Berczky.
Peste 100 de pui au fost salvaţi până acum de Centrul pentru Reabilitarea Urşilor Orfani
„Am conceput şi am dezvoltat metoda noastră de reabilitare care, practic, înseamnă copierea cât mai fidelă a naturii. Puii de urs sunt plasaţi în nişte ţarcuri care oferă un cadru totalmente natural. Mărimea acestor ţarcuri porneşte de la una mică, în care puii pot socializa unii cu alţii, se pot învăţa unii cu altii, şi vor forma un grup al aceleiaşi generaţii, după care sunt plasaţi în ţarcuri din ce în ce mai mari, în funcţie de necesităţile lor ecologice”, a mai adăugat Bereczky. Puii sunt hrăniţi prin plasarea de mâncare în diferite zone din ţarc, pentru a fi o experienţă cât mai apropiată de cea din natură. Astfel, unele tipuri de hrană apar ocazional în anumite perioade şi foarte abundent în altele. Pe lângă hrană şi protecţie, în orfelinat puii de urs au parte de un mediu sigur şi ingrijire veterinară. Odată ce părăsesc Centrul, sunt monitorizaţi prin colare pentru a urmări evoluţia lor ca animale reintegrate în sălbăticie.
Cum poţi să ajuţi?
Poţi avea grijă de un urs orfan, cu doar 5$ pe lună. Îi va asigura hrana pentru o zi. Dacă îţi convingi un pic mai mult de 5 prieteni să facă la fel, acelaşi pui de urs va avea hrană o săptămână. Cu 30$ lunar, poţi spune chiar că în fiecare zi de marţi, TU eşti cel care hrăneşte un ursuleţ.
Alege să transferi lunar, o sumă pentru a susţine ursuleţii orfani. Pe lângă hrană, fiecare urs are nevoie de îngrijire veterinară, spaţii securizate dar şi de personal de îngrijire calificat şi de monitorizare.
Pentru a supravieţui în condiţiile actuale, Orfelinatul are nevoie în total de minim 3500$ în fiecare luna, iar pentru a creşte capacitatea de găzduire şi a fi pregătit pentru numărul din ce în ce mai mare de ursuleţi rămaşi orfani, e nevoie de încă pe atât. Astfel, Centrul va putea să investească şi în securitate, monitorizare şi cercetare pentru protejarea speciei pe termen lung.
România este ţara în care trăieşte aproape 40% din întreaga populaţie de urs de pe tot continentul, în condiţiile în care Ungaria, Cehia, Germania sau Belgia nu mai au deloc urşi în sălbăticie. Ursul este o specie strict protejată la nivel naţional şi european prin Directiva Habitate (Natura 2000), dar valoarea ridicată a trofeelor de urs, între 4.000-15.000 Euro/exemplar, menţine populaţia de urs brun din recensămintele naţionale oficiale nerealist de mare.
Pentru informaţii suplimentare vă rugăm vizitaţi site-ul Centrului pentru Reabilitarea Urşilor Orfani.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36