- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aplicarea Legii Micii Reforme încheie un proces de corupţie la primul termen de judecată
Procesul în care trei ofiţeri de la Brigada Antidrog din Capitală sunt judecaţi pentru mită s-a încheiat, luni, la primul termen de judecată, când s-a aplicat Legea 202/2010 ("Mica Reformă"), înregistrându-se o premieră în ce priveşte durata soluţionării unui astfel de dosar.
Luni, Curtea de Apel Bucureşti a finalizat - la 19 zile de la momentul sesizării sale de către Direcţia Naţională Anticorupţie - cercetarea judecătorească în dosarul de corupţie, în care procurorii anticorupţie acuză de luare de mită trei ofiţeri de la Brigada Antidrog din Capitală, care au fost prinşi în flagrant delict. Ei şi-au recunoscut faptele atât în faza urmăririi penale, cât şi în faţa instanţei.
Curtea de Apel Bucureşti a luat în discuţie, de la primul termen de judecată, situaţia celor trei ofiţeri, care au recunoscut în faţa instanţei acuzaţiile. În acest context, instanţa a făcut aplicarea articolului 320 indice 1 din Codul de procedură penală, introdus prin Legea 202/2010, de accelerare a mici reforme în Justiţie, care se referă la "judecata în cazul recunoaşterii vinovăţiei".
Articolul 43 din Legea 202/2010 arată că, după articolul 320, din Codul de procedură penală, se introduce un nou articol, 320 indice 1, cu următorul cuprins: "Judecata în cazul recunoaşterii vinovăţiei - până la începerea cercetarii judecătoreşti, inculpatul poate declara personal sau prin înscris autentic că recunoaşte săvârşirea faptelor reţinute în actul de sesizare a instanţei şi solicită ca judecata să se facă în baza probelor administrate în faza de urmărire penală".
Judecata poate avea loc numai în baza probelor administrate în faza de urmărire penală, doar atunci când inculpatul declară că recunoaşte în totalitate faptele reţinute în actul de sesizare a instanţei şi nu solicită administrarea de probe, cu excepţia înscrisurilor în circumstanţiere pe care le poate administra la acest termen de judecată, potrivit aceluaiaşi articol.
La termenul de judecată, instanţa intreaba pe inculpat dacă solicită ca judecata să aibă loc în baza probelor administrate în faza de urmărire penală, pe care le cunoaşte şi le însuşeşte, procedează la audierea acestuia şi apoi acordă cuvântul procurorului şi celorlalte părţi.
În cadrul aceluiaşi articol se arată că "instanţa va pronunţa condamnarea inculpatului, care beneficiaza de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei închisorii, şi de reducerea cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei amenzii".
Avocatul Adrian Briscan, unul dintre apărătorii din proces, a arătat că acesta este cel mai scurt caz de corupţie, despre care are cunoştinţă, până la acest moment, precizând că este o premieră judecarea, la fond, în 19 zile, într-un astfel de dosar. Avocatul a precizat că este vorba doar de fondul procesului, atât inculpaţii, cât şi procurorii putând ataca eventuala decizie de condamnare, în cazul unor eventuale nemulţumiri privitoare la pedepsele impuse de judecători în acest caz.
Întrebată în legătură cu acest caz, purtătoarea de cuvânt a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Livia Săplăcan, a arătat pentru MEDIAFAX că nu există o statistică a instituţiei în acest sens, referitoare la durata de judecare a dosarelor DNA, precizând că au mai existat cazuri, în care urmărirea penală, a durat foarte puţin. Cea mai scurtă urmărire penală a durat, potrivit sursei citate, 13 zile, fiind vorba despre un caz de corupţie în care s-a realizat un flagrant delict.
În procesul finalizat luni sunt judecaţi un şef de biroul din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, alături de doi subalterni, trimişi în judecată în 30 martie, pentru că a pretins 3.000 de euro în scopul obţinerii unui certificat de analiză negativ pentru produse etnobotanice.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor Georgel Ovidiu Negură - ofiţer de poliţie din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Bucureşti - Serviciul Antidrog, şef Birou Sector 1, pentru trafic de influenţă; şi Mihai Claudiu Ionaşcu şi George-Robert Coporîie - ambii ofiţeri de poliţie din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti - Serviciul Antidrog, pentru complicitate la trafic de influenţă.
Potrivit DNA, în 25 februarie, Georgel Ovidiu Negură a pretins de la o persoană (care ulterior l-a denunţat-n.r.) 3.000 de euro, pentru ca, în calitatea sa de ofiţer de poliţie la Serviciul Antidrog din cadrul BCCO Bucureşti, să intervină pe lângă angajaţi din cadrul Laboratorului de Analize a Drogurilor pe care să-i determine să emită un certificat de analiză negativ pentru produsele etnobotanice, aparţinând unei persoane cercetate într-un dosar penal pentru trafic de droguri.
În dosarul respectiv, George-Robert Coporîie şi Mihai Claudiu Ionaşcu s-au sesizat din oficiu cu privire la comercializarea produselor etnobotanice de către persoana respectivă, existând suspiciunea că aceste produse fac parte din lista de substanţe stupefiante.
În data de 7 martie 2011, Georgel Ovidiu Negură, ajutat de Mihai Claudiu Ionaşcu şi George-Robert Coporîie, a primit suma de 3.000 euro pe care o pretinsese anterior de la denunţător, toţi fiind prinşi în flagrant delict.
În 8 martie, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Georgel Ovidiu Negură, George-Robert Coporîie şi Mihai Claudiu Ionaşcu pe un termen de 29 de zile.
În 31 martie, instanţa a decis că este valabilă măsura preventivă în cazul celor trei, astfel că a prelungit-o.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Călin Georgescu și soția sa, Cristela Georgescu, s-au adresat criticilor: „Nu putem să stăm în genunchi decât în fața lui Dumnezeu”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1008. Un depozit de muniţii al ruşilor de lângă Vovceansk a fost distrus de ucraineni
-
Donald Trump, propus pentru nominalizarea la Premiul Nobel pentru Pace 2025
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO