Arendaşii vor reţine şi plăti impozitul datorat de proprietarii terenurilor

Arendaşii vor reţine şi vor vira la buget impozitele datorate de proprietarii terenurilor, iar beneficiarii plăţilor nu vor mai fi obligaţi să depună declaraţia privind aceste câştiguri dacă optează pentru determinarea venitului net pe bază de cotă forfetară.

Urmărește
1672 afișări
Imaginea articolului Arendaşii vor reţine şi plăti impozitul datorat de proprietarii terenurilor

Arendaşii vor reţine şi plăti impozitul datorat de proprietarii terenurilor (Imagine: Vlad Dumitrescu/Mediafax Foto)

Potrivit unui proiect de ordonanţă privind modificarea Codului Fiscal, impozitul pe veniturile din arendă se calculează prin reţinere la sursă de către plătitorii de venit la momentul plăţii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final.

Impozitul astfel calculat şi reţinut se virează la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut.

Proiectul de act normativ menţine posibilitatea determinării venitului net impozabil prin scăderea unor cheltuieli forfetare de 25% din venitul brut.

Dacă aleg aplicarea cotei forfetare, contribuabilii sunt obligaţi să precizeze în scris, în contractul/raportul juridic încheiat, la momentul încheierii acestuia, că nu optează pentru determinarea venitului net în sistem real. Modalitatea de impunere aleasă este aplicabilă pentru toate veniturile realizate în baza contractului /raportului juridic respectiv.

"În cazul în care arenda se exprimă în natură, evaluarea în lei se va face pe baza preţurilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotărâri ale consiliilor judeţene şi, respectiv, ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti, ca urmare a propunerilor direcţiilor teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, hotărâri ce trebuie emise înainte de începerea anului fiscal. Aceste hotărâri se transmit în cadrul aceluiaşi termen direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti, pentru a fi comunicate unităţilor fiscale din subordine", se mai arată în proiect.

Contribualii care obţin venituri din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal au obligaţia înregistrării contractului încheiat între părţi la organul fiscal, precum şi a modificărilor survenite ulterior, în termen de 15 zile de la încheierea/producerea modificării acestuia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici