- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (28.01.2015, 19:29)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ARPIM: Falsificarea medicamentelor, un fenomen foarte rar. Medicamentele sunt urmărite pe serii şi loturi
Falsificarea medicamentelor este fenomen foarte rar, pentru că în toată Uniunea Europeană, deci incusiv România, medicamentele sunt urmărite pe serii şi loturi, iar orice neregulă alertează un întreg sistem, a declarat MEDIAFAX, Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM.
Urmărește
393 afișări
ARPIM: Falsificarea medicamentelor - fenomen foarte rar, medicamentele urmărite pe serii şi loturi (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
"Fenomenul este foarte rar. Vorbim de cazuri punctuale care apar rar pe piaţă pentru că medicamentele sunt urmărite pe serii şi loturi. Nu ne îngrijoreză situaţia pentru că nu este un fenomen. Dar este bine că aceste cazuri sunt identificate rapid. Comericanţii care acceptă să se implice în astfel de falsuri trebuie scoşi de pe piaţă definitiv, pe lângă consecinţele de natură penală care se impun", a declarat Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Totodată Zaharescu a precizat că orice producător ale căror medicamente au fost falsificate se poate constitui parte civilă în procesul intentat "falsificatorului" şi poate cere daune morale şi materiale.
La rândul lui preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitive Medicale (ANMDM), Marius Savu a spus că a primit sesizări de la omologii lui din Gemania şi Danemarca privind câteva zeci de cutii cu medicamente false cu numele Herceptin, Avastin şi Maptera, produsele fiind folosite în tratamentele oncologice. ANMDM a sesizat la rândul său autorităţile, în 2014.
"Medicamentele falsificate sunt puse în cutii falsificate. Falsificatorii copiază o cutie originală, adică numerele şi seriile de pe cutiile originale le pun pe cutiile lor. Aşa s-a întâmplat cu cutiile care au ajuns în Germania şi Danemarca. Nu ni s-a semnalat că ar fi vorba despre loturi întregi de produse falsificate, ci de câteva zeci", a mai spus Savu.
El a mai spus că pacienţii nu ar fi avut motiv să meargă la farmacii să cumpere medicamente citostatice, întrucât acestea sunt eliberate gratuit prin programele naţionale.
O grupare care comercializa medicamente contrafăcute a fost destructurată miercuri de autorităţile române, după 64 de percheziţii la domiciliile unor persoane şi la sediile unor societăţi comerciale din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Buzău, Iaşi, Ialomiţa, Argeş şi Olt. Zece persoane au fost duse la audieri.
Surse din Poliţie au declarat pentru MEDIAFAX că suspecţii aduceau din Turcia, Cipru şi Grecia flacoane de Sutent, Velcade, Pegasys şi Hereceptin - toate medicamente contra cancerului -, care nu conţineau substanţa activă decât în cantităţi foarte mici. Apoi medicamantele erau vândute în ţări din UE mai ieftin cu o treime faţă de preţul pieţei, pentru ca marfa să fie astfel mai atractivă pentru clienţii străini. În România, preţul de piaţă al unui asemenea medicament este de până la 5.000 de euro, însă, în străinătate, aceste medicamente sunt mult mai scumpe.
Astfel, medicamentele contrafăcute au ajuns din România în ţări precum Germania, Danemarca sau Marea Britanie.
Potrivit surselor citate, mai mulţi bolnavi de cancer au reclamat la Poliţie că au achiziţionat citostatice contrafăcute de la un lanţ de farmacii, despre care ştiau că au produse mai ieftine.
Poliţiştii au deschis o anchetă şi au descoperit o reţea care se ocupa de importul de medicamente din Turcia, dintre care o parte era exportată mai departe în spaţiul intracomunitar, iar o altă parte era vândută în ţară, prin intermediul lanţului de farmacii Elena, au precizat sursele citate.
Suspecţii ar fi vândut medicamente în valoare totală de cinci milioane de euro, însă până în prezent anchetatorii nu au stabilit exact câte dintre aceste medicamente erau contrafăcute.
Conform unor surse apropiate anchetei, medicamentele care au ajuns la bolnavii de cancer nu erau periculoase pentru organism, dar nici nu conţineau substanţa activă care ar fi trebuit să-i ajute.
Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) a identificat un prejudiciu de peste 13 milioane lei (circa 3 milioane de euro) cauzat bugetului de stat prin sustragerea de la plata TVA şi impozitului pe profit de către o reţea de firme coordonate de cetăţeni români, care se specializaseră în comerţul cu produse farmaceutice, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe