- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (21.03.2017, 15:51)
- Oana Despa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Asociaţia Pacienţilor: Agenţia Naţională pentru Transplant nu a avut alternative la AKH. Pe lista de aşteptare sunt 70 de pacienţi
Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, a declarat pentru MEDIAFAX că pe lista de aşteptare pentru transplanturi sunt 70 de pacienţi şi că Agenţia Naţională pentru Transplant ar fi trebuit să aibă alternative la clinica AKH Viena.
Urmărește
717 afișări
Asociaţia Pacienţilor: Agenţia Naţională pentru Transplant nu a avut alternative la AKH. Pe lista de aşteptare sunt 70 de pacienţi (Imagine: Shutterstock/ Arhiva Mediafax Foto)
"Este foarte grav ceea ce se întâmplă. Pe lista de aşteptare sunt în jur de 70 de pacienţi şi afectează ceea ce se întâmplă, mai ales că Agenţia Naţională pentru Transplant (ANT) nu a avut alternative la AKH. Trebuia să avem şi alte variante. De abia acum s-a dovedit că Ministerul Sănătăţii şi ANT nu au alternative la o astfel de problemă. Ar fi trebuit să mergem inclusiv în afara Europei, aveam varianta pe Turcia. Noi, pacienţii avem dreptul de a cere socoteală Ministerului Sănătăţii şi ANT-ului de ce s-a ajuns în punctul ăsta mai ales că acum nu ni se spune foarte clar care este cauza. România a avut în fiecare an probleme cu plăţile. Nu este prima dată când pacienţii cu transplant sau care au nevoie de alte servicii medicale, alte intervenţii complexe, au fost refuzaţi sau au fost trimişi cu foarte mare greutate pentru că România nu a achitat datoriile către acei furnizori. Trebuia demult gasita o alternativă aşa cum au şi alte state", a declarat pentru MEDIAFAX Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
În legătură cu acelaşi subiect, Victor Zota, reprezentant al Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), a declarat pentru MEDIAFAX că se caută soluţii, în privinţa realizării de transplant pulmonar, în ţări precum Cehia, Italia sau Franţa. Cinci români ar fi trebui să fie operaţi la AKH din Viena.
"În jur de cinci pacienţi ar trebui operaţi la centrul AKH din Viena. Ştiu că unuia i s-a făcut transplant anul trecut. Încercăm să remediem situaţia. Există şi alte posibilităţi în ţări care nu sunt în Eurotransplant. Există nişte discuţii, îi cunoştem, sunt colegii noştri şi ne pot ajuta. Aici vorbim despre ţări ca Cehia, Italia sau Franţa, ţări cu care am putea colabora", a declarat Victor Zota, reprezentant ANT, pentru MEDIAFAX.
Precizările vin după ce ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, marţi, că a fost informat de centrul de transplant AKH din Viena că pacienţii români nu mai pot fi primiţi pentru operaţii, motivul fiind legat de scăderea capacităţii centrului. Potrivit ministrului, instituţia a încălcat protocolul.
"Am primit o scrisoare de la un profesor de la Viena, pe mail, nu oficial, care m-a anunţat că din cauza scăderii capacităţii centrului, pacienţii din România nu vor mai fi primiţi la tratament. Am luat legătura cu preşedintele ANT-ului. Conform protocolului, clinica din Austria nu avea dreptul să denunţe unilateral acest protocol. Prractic, toată comunicarea trebuia făcută prin Eurotransplant şi am avut o discuţie cu preşedintele ANT care mi-a spus că face un demers către Eurotransplant să avem un răspuns oficial. În mod normal, cei de la ANT trebuia să aibă minim două centre cu care să lucreze, însă această blocare a transplantului unilaterală este puţin în afara legii", a declarat Florian Bodog, Ministrul Sănătăţii.
Ministrul a mai spus că urmează să aibă o întălnire cu reprezentanţii ANT şi cu primarul general al Capitalei pentru a discuta problema legată de centrul de transplant. Florin Bodog a precizat că nu este mulţumit de cum gestionează Agenţia Naţională de Transplant, urmând să evalueze activitatea instituţiei.
"Problemele pentru transplantul de plămâni nu se rezolvă peste noapte. Urmează să avem o întâlnire cu toţi specialiştii şi cu reprezentanţii ANT-ului pe această temă şi voi avea o întâlnire si cu Primarul Capitalei. În acelaşi timp, noi suntem în contact şi cu celelalte centre care fac transplant din Praga şi Germania, dar nu pot să dau un răspuns până nu vorbesc cu dânşii. Timpii de aşteptare sunt destul de mare pentru transplant, dar noi vom depune toate eforturile pntru deblocare", a adăugat Bodog.
Scandalul legat de centrul de transplat de la Spitalul Sfânta Maria a început anul trecut, în noiembrie, după ce fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a decis închiderea centrului pentru că nu erau respectate toate procedurile. Actualul ministru al Sănătăţii a explicat că până nu va primi toate explicaţiile cerute de la ANT, centrul nu va funcţiona.
Citeşte şi: Ministrul Justiţiei a cerut amânarea dezbaterilor la proiectul Legii graţierii unor pedepse
Citeşte şi: VIDEO Protest la Ministerul Mediului. Angajaţii Gărzii de Mediu şi ai Agenţiei de Mediu ameninţă cu greva
Citeşte şi: Augustin Lazăr despre protocoale SRI - parchete: Nu avem nimic împotrivă să fie declasificate
Citeşte şi: Fostul şef al CJ Arad, Nicolae Ioţcu, condamnat la 4 ani cu executare pentru trafic de influenţă
Citeşte şi: Noul preşedinte al CNAS anunţă că în următorii ani nu se va renunţa la cardul de sănătate
Citeşte şi: Primul proiect de monitorizare a substanţelor chimice periculoase din România a fost inaugurat
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe