Autorităţi: Producătorii hunedoreni de virşli să se asocieze pentru recunoaşterea produsului

Autorităţile vor ca producătorii hunedoreni de virşli să se asocieze pentru ca acest produs să fie recunoscut ca ”produs cu indicaţie geografică protejată”. Acest lucru ar presupune stabilirea unei reţete unice, aspect cu care unii producători nu sunt de acord.

Urmărește
1710 afișări
Imaginea articolului Autorităţi: Producătorii hunedoreni de virşli să se asocieze pentru recunoaşterea produsului

Autorităţi: Producătorii hunedoreni de virşli să se asocieze pentru recunoaşterea produsului

Consilierul secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Ionuţ George Diaconeasa, s-a întâlnit cu membrii Asociaţiei Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice, dar şi cu alţi mici producători din judeţ, pentru stabilirea unei strategii de promovare a produselor locale la nivel european.

Potrivit secretarului de stat, MADR recomandă asocierea micilor producători care să creeze un produs tradiţional cu indicaţie geografică protejată în vederea dobândirii protecţiei comunitare.

Strategia ministerului este aceea de a certifica în fiecare judeţ cel puţin un produs tradiţional care să primească marca de produs protejat comunitar.

”Virşli sunt consideraţi cel mai reprezentativ produs pentru judeţul Hunedoara şi chiar Alba. Condiţia este ca producătorii mici şi procesatorii din judeţ să se asocieze, să stabilească o reţetă comună şi să depună documentaţia necesară pentru ca în următorii doi ani virşli să devină un produs cu indicaţie geografică protejată”, arată Consiliul Judeţean Hunedoara.

La nivelul judeţului Hunedoara există două zone recunoscute pentru virşli, cea a Sălaşului şi cea a Bradului.

Asocierea pe care o vor autorităţile ar putea fi posibilă, însă este greu de ajuns la o reţetă unică, în condiţiile în care fiecare producător foloseşte propria reţetă, transmisă din generaţie în generaţie.

”Reţeta este personală la fiecare producător. În Sălaş (localitate în apropiere de oraşul Haţeg-n.r.) există doar doi producători autorizaţi. Noi avem şi atestat de produs tradiţional, avem marcă înregistrată la OSIM, pe produsele noastre, avem constituită asociaţie geografică”, a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX, Neluţa Zepa, producător din Sălaş.

Un alt producător din zona Bradului respinge categoric crearea unei reţete unice. Acesta susţine că nu a muncit atâţia ani pentru a face virşli după reţeta altora. Mai mult, producătorul exclude o contopire a reţetelor din zona Bradului şi zona Sălaşului.

”Nu ştiu ce idee e aceasta de asociere şi reţetă unică. Păi atunci să facă şi pâinea într-un singur fel”, a declarat producătorul.

Virşli de Sălaş (zona Heţegului) sunt mai renumiţi decât cei de Brad, cel puţin aşa susţine Neluţa Zepa. Fiecare producător foloseşte propria reţetă pe care nu vrea să o divulge. La Sălaş existau la un moment dat 20 de familii care preparau virşli, însă acum, potrivit Neluţei Zepa, au mai rămas doar două familii care au produsele atestate.

Producătorii autohtoni cred că virşli au apărut de pe vremea dacilor. Produsul se vinde la pereche, nu la kilogram.

Virşli sunt un preparat culinar din carne de capră sau oaie în amestec cu carne de porc, înveliţi într-o folie naturală protectoare. Virşli sunt asemănători crenvurştilor, însă sunt mai subţiri şi mai lungi, preparaţi tot în perechi, afumaţi şi condimentaţi cu boia şi usturoi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici