- Home
- Social
- BISTRIŢA, (10.04.2017, 09:27)
- Raluca Lazaroi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
GALERIE FOTO Bistriţenii fac curăţenie de Paşti în mod tradiţional: Niciunde nu se spală ca la vâltori
Vâltorile satelor din Bistriţa-Năsăud sunt pline de covoare, ţoale şi cergi în perioada dinaintea Sărbătorii Pascale. Tradiţia spune că este obligatoriu să fie casele curate, iar bistriţenii preferă să spele lucrurile tradiţional, în vâltorile amenajate pe cursurile de apă.
Urmărește
882 afișări
GALERIE FOTO Bistriţenii fac curăţenie de Paşti în mod tradiţional: Niciunde nu se spală ca la vâltori
VEZI GALERIA FOTO MAI JOS
În comuna Şanţ, din Bistriţa-Năspud sunt cele mai multe vâltori, dar parcă nici ele nu sunt suficiente pentru numărul mare de gospodine care vor să îşi cureţe covoarele, ţoalele şi cergile din case înainte de Paşte. La Şanţ există şase vâltori, toate amenajate pe pârâul Cobăşel, aceasta fiind, de altfel, şi singura comună din judeţ unde există două vâltori publice, iar cei care le folosesc nu trebuie să plătească nimic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar: VOTEAZĂ AICI
-
Casele de pariuri din SUA îl consideră favorit la alegeri pe Donald Trump
-
Italia se înarmează. Guvernul intenţionează să cheltuiască 8,2 miliarde de euro pentru achiziţionarea de tancuri
-
Românii ar putea plăti mai puţine taxe pe salariu
“E plin de lume la vâltoare mai ales că se apropie sărbătorile. Sunt foarte căutate şi folosite de lumea din sat pentru că lucrurile se spală foarte bine în ele, se vâltoresc bine lucrurile din casă. Întotdeauna, înainte de sărbători e plin de lume, se merge cu programare. Vin oamenii şi stau la rând, se programează să îşi spele covoarele. Primăria Şanţ le-a reamenajat în urmă cu cinci ani şi sunt foarte folosite de săteni. Noi nu percepem nici un tarif”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX primarul comunei Şanţ, Ioan Sabo.
Indiferent de vreme, încă de la primele ore ale dimineţii, sătenii se înghesuie să îşi spele lucrurile din case pentru a nu-i prinde sărbătorile cu ele murdare.
„Ţoalele, cergile sau covoarele trebuie să fie neapărat din lână pentru a le duce la vâltoare, dacă nu îs din lână se strică. De când mă ştiu aşa se spală lucrurile din case - covoare, păturile, cergile, pe toate le aduc la vâltoare şi le spăl înainte de sărbători pentru că mai frumoase ca la vâltoare nu se fac oricum le-ai spăla. Au încercat copiii să le ducă la spălătoriile chimice, dar sunt departe, îs scumpe şi nu se spală aşa de bine ca la vâltoare”, povesteşte o localnică.
Oamenii sunt încântaţi că Primăria a reamenajat, în urmă cu câţiva ani, vâltorile din centrul satului şi oricine are acces la ele. Pentru a proteja apa şi mediul înconjurător sătenii nu folosesc detergenţi industriali ci săpun de casă, sută la sută natural.
„Ca să se spele bine le ţinem cam o oră la vâltorit. Nu se foloseşte detergent pentru că apa din vâltoare scoate toată mizeria. Dacă e tare murdar sau pătat covorul, se scoate pe platformă se dă cu săpunul de casă, că nu poluează, îi făcut în casă numai din produse naturale şi apoi se pune iară la vâltorit”, mai spune femeia.
Vâltorile sunt printre primele instalaţii folosite la ţară şi au rezistat până în zilele noastre, graţie eficienţei. Ele au fost concepute cu un dublu scop: pentru spălatul ţesăturilor de casă şi pentru îndesatul ţesăturilor şi scămoşat.
După ce ţesăturile de lână erau scoase din războiul de ţesut, erau puse ''la vâlturat'' mai multe ore sau chiar zile şi în acest fel căpătau o calitate superioară şi erau mult mai rezistente.
În Bistriţa-Năsăud, pe mai toate apele repezi de munte sunt amenajate vâltori, cu excepţia celor de la Şanţ, toate fiind private.
„Se face programare că sunt mulţi oamenii care vor să îşi cureţe covoarele şi chiar hainele groase în aceste <maşini de spălat primitive>. Preţurile nu sunt mari - între 5 şi 15 lei, deci e mai ieftin ca la spălătoriile din oraş. Avem şi mulţi localnici care vin acuma, înainte de Paşte să îşi spele costumele populare la vâltoare pentru că nicăieri nu se albesc mai bine şi nu se fac mai frumoase ca la vâltoare”, a povestit corespondentului MEDIAFAX, Dumitru Pop, proprietarul unui vâltori private.
Galerie foto
Vâltoarea funcţionează în aproape orice condiţii, fără curent electric, iar mecanismul este unul foarte simplu, folosind viteza apei. Apa din pârâurile iuţi de munte intră printr-un canal special construit, deviat din vale, într-un con din scânduri verticale. Datorită vitezei, apa formează un vârtej care roteşte rufele la fel ca o maşină de spălat automată.
Localnicii care folosesc această metodă de a spăla spun că această tehnică veche o depăşeşte cu mult pe cea a curăţătoriilor moderne.
curăţenie
Citeşte şi: Luni are loc proba scrisă la limba română a Evaluării naţionale de la finalul clasei a II-a
Citeşte şi: GALERIE FOTO DIZGRAŢIAŢII Agricultorii din închisori. Povestea deţinuţilor de la ferma Penitenciarului Târgu Jiu
Citeşte şi: Ministrul Muncii: Am avut situaţii, la Ministerul Sănătăţii, când un consilier câştiga 12.000 lei
Citeşte şi: O fetiţă a ajuns în stare gravă la spital, după ce maşina condusă de fratele ei minor s-a răsturnat - FOTO
Citește pe alephnews.ro: Putin a anunțat un nou exercițiu strategic de antrenament nuclear, care include lansări de rachete
Citește pe www.zf.ro: Dezastru total la Volkswagen: Gigantul auto vrea să închidă 3 fabrici din Germania, să dea afară zeci de mii de oameni şi să scadă salariile cu 10%
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hezbollah l-a numit pe Naim Qassem în funcția de secretar general, după asasinarea fostului lider al organizației, Hassan Nasrallah
Dezastru total la Volkswagen: Gigantul auto vrea să închidă 3 fabrici din Germania, să dea afară zeci de mii de oameni şi să scadă salariile cu 10%
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Daniela Iliescu, acuzată că și-a cumpărat de pe Shein rochia purtată la nunta lui Iancu Sterp cu Denisa Coțolan. Prima reacție
CANCAN.RO
Colțul de Rai aflat la doar 45 de minute de București. Stațiunea e renumită pentru aerul curat și pentru mâncarea gustoasă
GANDUL.RO
Ajutor financiar în bani pentru români începând cu 1 noiembrie. Cine sunt beneficiarii și care sunt condițiile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe