Boghicevici: Am decis înfiinţarea unei Comisii pentru locuri de muncă la Ministerul Muncii

Ministrul Muncii, Claudia Boghicevici, a declarat, miercuri, la Forumul IMM-urilor, că a decis să înfiinţeze la minister o Comisie pentru locuri de muncă, în coordonarea ministrului, care va avea rolul de a elabora măsuri cu impact asupra mediului de afaceri.

Urmărește
223 afișări
Imaginea articolului Boghicevici: Am decis înfiinţarea unei Comisii pentru locuri de muncă la Ministerul Muncii

Boghicevici: Am decis înfiinţarea unei Comisii pentru locuri de muncă la Ministerul Muncii (Imagine: Catalin Abagiu/Mediafax foto)

Claudia Boghicevici le-a transmis reprezentanţilor IMM-urilor că au un ministru al Muncii direct interesat de evoluţia mediului de afaceri, asigurându-i de faptul că politicile de stimulare a pieţei muncii sunt făcute pentru a-i ajuta, dar în acest sens este nevoie de o colaborare directă şi instituţionalizată, pentru a cunoaşte problemele şi recomandările lor.

"De aceea am decis înfiinţarea la Ministerul Muncii a Comisiei pentru locuri de muncă, coordonată direct de către ministru. Comisia pentru locuri de muncă a Ministerului Muncii va fi formată din reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Inspecţia Muncii, Casa Naţională de Pensii, din reprezentanţi ai IMM-urilor, experţi ai firmelor de consultanţă financiară şi va fi coordonată direct de către ministrul Muncii", a declarat Claudia Boghicevici.

Demnitarul a mai spus că această comisie va fi multiplicată în fiecare judeţ, pe aceeaşi structură şi va fi coordonată de către directorul AJOFM din fiecare judeţ. Boghicevici a precizat că nu este vorba despre înfiinţarea unei noi instituţii şi nici nu vor fi inventate noi funcţii în aparatul ministerului.

"Oamenii care deja sunt angajaţi în minister vor face parte şi din Comisia pentru locuri de muncă, care este gândită pe structura unui grup de lucru. Este însă o formulă instituţionalizată şi permanentă. Atât la centru, cât şi în teritoriu întâlnirile vor fi lunare, iar după fiecare întâlnire din teritoriu vreau un raport la minister, unde echipa de la centru va prelua concluziile din fiecare judeţ. Voi participa la întâlnirile din teritoriu ori de câte ori voi avea ocazia. Ceea ce îmi doresc prin înfiinţarea Comisiei pentru locuri de muncă este ca împreună să elaborăm măsurile cu impact asupra mediului de afaceri, să stabilim împreună planul de formare profesională, astfel încât oferta să întâlnească cererea de pe piaţa muncii, să identificăm împreună problemele pe care le aveţi în relaţia cu Inspecţia Muncii şi Casa Naţională de Pensii pentru a găsi şi soluţiile potrivite. Şi nu în ultimul rând, Comisia pentru locuri de muncă este gândită ca un canal de comunicare direct între reprezentanţii IMM-urilor şi minister", a mai spus ministrul.

Claudia Boghicevici a propus ca prima întâlnire a Comisiei pentru locuri de muncă să fie dedicată Planului Naţional privind Locurile de Muncă, care trebuie elaborat şi aprobat până în 15 aprilie, obiectivele fiind asigurarea pentru tineri, în maxim patru luni de la terminarea şcolii, a unui loc de muncă sau a unui stagiu de formare, încheierea de parteneriate cu mediul privat pentru creşterea numărului stagiilor de formare, folosirea banilor europeni pentru reducerea şomajului în rândul tinerilor şi folosirea schemelor de sprijin UE pentru a face mai uşoară mobilitatea tinerilor.

Ministrul a mai spus că un alt punct extrem de important pe agenda imediată a Comisiei este modificarea Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

"În forma actuală, Legea 76/2002 cuprinde o serie de măsuri destinate să revigoreze piaţa muncii şi care merită menţionate atunci când vorbim de politici destinate creşterii gradului de ocupare. Vorbim despre măsurile aplicate în prezent privind sprijinirea reinserţiei şomerilor, stimulării angajării absolvenţilor, reinserţiei pensionarilor în vârstă de muncă pe piaţa muncii. Toate acestea fac parte din măsurile active reglementate de Legea nr.76/2002 privind privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, având alocat anual un buget pentru fiecare măsură în parte, potrivit Legii bugetului asigurărilor sociale de stat", a mai spus Boghicevici.

Ministrul a precizat că pentru a creşte şansele de ocupare a şomerilor, legea prevede completarea veniturilor salariale ale angajaţilor prin acordarea unei sume echivalente cu 30 la sută din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, dacă o persoană care primeşte indemnizaţia de şomaj se angajează în perioada când este în plată, stimularea mobilităţii forţei de muncă, prin acordarea unei prime de încadrare egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referinţă, dacă locul de muncă este la mai mult de 50 de kilometri de domiciliu şi prin acordarea unei prime de instalare egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă, dacă îşi schimbă domiciliul pentru că a găsit un loc de muncă în altă localitate, precum şi formarea profesională.

Ministrul a mai spus că şi în ce priveşte stimularea angajatorilor, legea conţine o serie de măsuri care se referă la reducerea sumei reprezentând contribuţia datorată bugetului asigurărilor pentru şomaj pentru angajatorii care încadrează în muncă persoane din rândul şomerilor, pe o perioadă de cel puţin şase luni. De asemenea, legea prevede scutirea angajatorilor care angajează absolvenţi de plata contribuţiei la bugetul asigurărilor pentru şomaj timp de un an şi acordarea, lunar, pe această perioadă, pentru fiecare absolvent, a unei subvenţii egală cu 1, 1,2 sau 1,5 din indicatorul social de referinţă corespunzător nivelului de studii absolvite, scutirea angajatorilor care angajează şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau sunt părinţi din familii monoparentale de plata contribuţiei la bugetul asigurărilor pentru şomaj, timp de un an şi acordarea, lunar, pe această perioadă a unei subvenţii reprezentând o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare.

"În curând finalizăm o formă îmbunătăţită a acestei legi şi venim cu măsuri suplimentare pentru creşterea gradului de ocupare pe piaţa muncii. Pe scurt, legea modificată vine cu o serie de măsuri pe doua direcţii principale, măsuri adresate şomerilor şi măsuri adresate mediului de afaceri: îi ajutăm pe cei care îşi caută un loc de muncă să obţină un certificat competenţe profesionale prin evaluarea gratuită a competenţelor dobândite pe alte căi decât cea formală, acordăm prime de mobilitate inclusiv şomerilor de lungă durată, reducem de la trei la doi ani obligaţia de menţinere a raporturilor de muncă sau de serviciu pentru angajatorii care angajează absolvenţi şi sprijinim angajatorii în vederea angajarii persoanelor beneficiare de venit minim garantat, prin acordarea, lunar, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, a unei sume egale cu 40 la sută din valoarea indicatorului social de referinţă, cu condiţia să le facă contract de muncă de minim un an", a mai spus ministrul, afirmând că îşi pune speranţe în efectele pozitive pe piaţa muncii generate de aceste modificări, dar şi de punerea în aplicare a Legii uceniciei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici