Video Brevetul de comandant de navă al lui Băsescu, reconfirmat: Pentru mine nu poate fi ceva spectaculos -VIDEO

Brevetul de comandant de navă al preşedintelui Traian Băsescu a fost reconfirmat, vineri, după ce a fost supus unui test de a scoate o navă din Portul Rotterdam şi a o ancora în larg, şeful statului spunând că totul "a fost normal" şi că pentru el nu poate fi "ceva spectaculos".

Urmărește
1853 afișări

Traian Băsescu a susţinut, vineri, o testare pe un simulator de navigaţie, la Centrul de simulare al CERONAV din Constanţa, pentru reconfirmarea brevetului de comandant de navă.

La ieşire, întrebat de jurnalişti dacă i-a fost reconfirmat brevetul de comandant de navă, Băsescu a răspuns: "Da", adăugând: "A fost normal, pentru mine nu poate fi ceva spectaculos".

De asemenea, el a afirmat că brevetul său este "pentru navă mai mare de 3.000 de tone, pentru orice tonaj".

Preşedintele Traian Băsescu afirma, joi, că a învăţat până la ora 6.00 dimineaţa pentru acest test şi că ar fi ruşinos să îl pice. El mai spunea că a început cursurile pentru reconfirmarea brevetului de comandant de navă pentru că este vorba despre sentimentul său de siguranţă: "Fac parte din sentimentul meu de siguranţă. Ştiu că am o meserie foarte bună. E o invitaţie şi către alţi politicieni ca înainte să facă politică să fie foarte buni în meseria lor".

Directorul general al CERONAV, Ovidiu Cupşa, preciza, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX că testul pe care preşedintele îl susţine vineri constă într-o simulare pe calculator: "Programul simulează diferite condiţii de navigaţie, spre exemplu intrarea într-un port sau trecerea printr-o strâmtoare, manevre care trebuie efectuate sub comanda cursantului. O comisie va analiza întreaga simulare, iar rezultatul se va regăsi în notarea finală".

Potrivit lui Cupşa, cursul pe care îl urmează Traian Băsescu pentru reconfirmarea brevetului de comandant de navă are o durată totală de 40 de ore, iar din acesta face parte şi instruirea şi testarea pe un simulator de navigaţie pe care preşedintele va conduce o navă, în calitate de comandant, în condiţii determinate de programul de calculator.

Preşedintele Traian Băsescu a început, luni, cursurile de reconfirmare a brevetului de comandant de navă ale Centrului Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV), pregătirea, care se va încheia săptămâna viitoare, făcându-se la vila de protocol de la Neptun.

Directorul general al CERONAV, Ovidiu Cupşa, afirma că preşedintele a solicitat program personal de urgenţă pentru reconfirmare şi a achitat 2.300 de lei, faţă de tariful obişnuit de 1.500 de lei, iar cursul va dura aproximativ două săptămâni, în loc de cinci zile cât este în mod normal.

Directorul CERONAV preciza că reconfirmarea brevetului de comandant nu-i va da dreptul preşedintelui să navigheze, în acest sens fiind necesară şi efectuarea cursurilor IMO.

Preşedintele Traian Băsescu a urmat cursurile de reconfirmare a brevetului de comandant în august 2007, tot la CERONAV, iar acestea au expirat în august 2012.

În 1976, Traian Băsescu a absolvit Institutul de Marină "Mircea cel Bătrân", Facultatea de Navigaţie, Secţia Comercială.

Începutul activităţii profesionale a lui Traian Băsescu a avut loc tot în domeniul naval, acesta fiind ofiţer maritim gradele III, II şi I, pe nave de mare tonaj, la Navrom Constanţa. În perioada 1981-1987 a fost căpitan de cursă lungă şi comandant al navelor Argeş, Crişana şi Biruinţa, iar între 1987 şi 1989 a fost şef al Agenţiei NAVROM din Anvers.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici