Bugetul Administraţiei Penitenciarelor ar putea creşte cu 2,8 milioane de lei. Proiectul Ministerului Justiţiei

Ministerul Justiţiei (MJ) cere suplimentarea bugetului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) cu suma de 2,8 milioane de lei, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern (HG) aflat în dezbatere publică pe site-ul ministerului.

Urmărește
348 afișări
Imaginea articolului Bugetul Administraţiei Penitenciarelor ar putea creşte cu 2,8 milioane de lei. Proiectul Ministerului Justiţiei

Bugetul Administraţiei Penitenciarelor ar putea creşte cu 2,8 milioane de lei. Proiectul Ministerului Justiţiei (Imagine: Shutterstock)

Potrivit proiectului, suplimentarea se va face din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2013

Pentru asigurarea desfăşurării în conditii de siguranţă a activităţii specifice sistemului penitenciar este imperios necesară majorarea fondurilor bugetare cu suma de 2,8 milioane lei, se spune în nota de fundamantare a proiectului, arătându-se că, în totalul fondurilor bugetare alocate la titlul II Bunuri si servicii, hrana deţinuţilor reprezintă aproximativ 20%, utilităţile aproximativ 40%, diferenţa constând în cheltuieli de transport, întreţinere şi acordarea drepturilor legale persoanelor private de libertate.

"Suplimentarea este necesară pentru asigurarea fondurilor încheierii de noi contracte de furnizare de produse alimentare de bază (pâine, carne, etc) si furnizare de carburant (pentru transportul deţinutilor la instanţele de judecată)", se arată în documentul citat.

Totodată, în nota de fundamentare a proiectului, se arată că bugetul aprobat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor pe anul 2013 în baza Legii bugetului de stat nr. 5/2013 nu acoperă necesarul real de fonduri al sistemului penitenciar, respectiv, fondurile bugetare aprobate la Titlul II "Bunuri şi servicii" sunt insuficiente în condiţiile în care numărul deţinuţilor custodiaţi a crescut foarte mult în ultima perioadă.

Creşterea semnificativă a numărului persoanelor private de libertate a determinat o cheltuială urgentă şi neprevăzută în timpul exerciţiului bugetar aferent anului 2013. Astfel, dacă la data de 30 septembrie 2012 numărul deţinuţilor era de 31.742, la data de 11 iulie 2013 se înregistreaza un număr de 33.390 persoane private de libertate (cu 1.648 deţinuţi mai mult), cazate în spaţii care asigură 28.121 de locuri (conform criteriilor stabilite de OMJ nr.433/C/2010 - pentru aprobarea Normelor minime obligatorii privind condiţiile de cazare a persoanelor private de libertate) - indice de ocupare 118,83%, respectiv 18.232 de locuri (conform standardelor CEDO) - indice de ocupare 183%.

Pentru nerespectarea condiţiilor de detenţie, statul român a fost obligat, prin intermediul a 69 de hotărâri CEDO, la plata unor despăgubiri în cuantum de 680.605 euro şi 10.000 franci elveţieni. De asemenea instanţele din România au emis hotărâri cu acelaşi obiect. În contextul condamnării României, în cursul anului 2012, de către CEDO, în cauza Iacov Stanciu, se impune intervenţia Guvernului României pentru asigurarea resurselor necesare, se mai arată în nota de fundamantare. Curtea a constatat că supraaglomerarea din penitenciare, lipsa igienei şi caracterul inadecvat al îngrijirii tratamentului medical constituie un tratament inuman şi degradant, fiind nerespectate prevederile art. 3 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

Proiectul de buget pe anul 2013 întocmit în baza "Scrisorii - Cadru privind contextul macroeconomic, metodologia de elaborare a proiectelor de buget pe anul 2013 şi a estimărilor pentru anii 2014 - 2016, precum şi limitelor de cheltuieli stabilite pe ordonatorii principali de credite" a fost fundamentat în contextul unei situaţii economice constrânsă de reduceri bugetare şi pe baza numărului de persoane private de libertate înregistrat în august 2012. Astfel, creşterea neprevăzută şi continuă a numărului de persoane custodiate concură la creşterea costurilor cu asigurarea drepturilor acestora, drepturi prevăzute în Legea nr. 275/2004 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal (dreptul la hrănire, la materiale igienico-sanitare, la asistenţă medicală, la educaţie , la corespondenţă, la informaţie ş.a.).

Într-un alt proiect de hotărâre, lansat în dezbatere publică de MJ în mai, se cerea suplimentarea bugetului ANP cu 20.000 de lei pentru a acoperi cheltuielie legate de hrana deţinuţilor şi plata utilităţilor, în condiţiile creşterii numărului de deţinuţi.

Bugetul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor pe 2013 este de 912,5 milioane de lei, din care alocaţiile bugetare reprezintă aproximativ 832 de milioane de lei, iar aproximativ 80,5 milioane sunt venituri proprii.

Costul lunar al unui deţinut într-un penitenciar românesc este de 2.397 de lei, cea mai mare parte - 1.619 de lei - reprezentând-o cheltuielile de personal, arăta Ministerul Justiţiei, într-un răspuns la o întrebare adresată de un parlamentar, în primăvara acestui an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici