„Tigrul platanului este o insectă cu origini în America de Nord şi a venit în urmă cu cinci-şase ani în România şi, în Capitală, s-a dezvoltat în ultimii doi-trei ani. insecta aceasta se dezvoltă foarte bine la căldură, la temperaturi de 30 de grade. Plantarea mai multor platani în ultimul timp a favorizat înmulţirea ei, de aici şi numele de tigrul platanului .Această plantă este favorita ei, dar se adaptează şi pe alte specii asemănătoare platanului”, a declarat pentru MEDIAFAX, Tudorel Popa, şeful Serviciului de Protecţie a Plantelor din cadrul Primăriei Capitalei.
Insecta nu are mai mult de 5-6 mm, dar a devenit supărătoate pentru bucureşteni pentru că s-a înmulţit foarte mult în ultima perioadă.
„Nu este periculoasă, oamenii se sperie mai mult când o simt pe mână, nu ciupeşte, este o insectă,care se hrăneşte exclusiv cu seva platanului. Noi am mai făcut dezinsecţii în Capitală şi nu este o insectă rezistentă la insecticid. În sectorul 3 şi în sectorul 6 s-a inmulţit mai repede şi în special, în zonele cu parcuri”, a adăugat Tudorel Popa.
Primăria Municipiului Bucureşti a anunţat că în următoare zile, mai exact între 21 şi 29 august, va demara o campanie de stropire împotriva dăunătorilor, „după ce mulţi oameni au semnalat înmulţirea tigrului platanului”.
Se vor aplica două tratamente de combatere a ţânţarilor în parcurile administrate de ALPAB şi primăriile de sector, dar şi pe aliniamentele stradale şi spaţiile verzi aparţinând sectoarelor sau ALPAB.
Concomitent cu tratamentele de combatere a ţânţarilor, Centrul pentru Protecţia Plantelor va aplica şi tratamente fitosanitare care includ combaterea dăunătorului „tigrul platanului”, pe lânga alţi dăunători de vegetaţie, mai precizează Primăria Capitalei.