Campanie Mediafax "Viaţa după grătar": Arad - Acţiune cu voluntari pentru strângerea gunoaielor rămase în pădure după minivacanţa de 1 Mai

Autorităţile din Arad vor organiza o acţiune cu voluntari pentru a curăţa Pădurea Ceala, de la marginea oraşului, unde au rămas gunoaie în urma petrecerilor la iarbă verde organizate în minivacanţa de 1 Mai, perioadă în care nu s-au dat amenzi pentru că nimeni nu a fost prins încălcând legea.

Urmărește
173 afișări
Imaginea articolului Campanie Mediafax "Viaţa după grătar": Arad - Acţiune cu voluntari pentru strângerea gunoaielor rămase în pădure după minivacanţa de 1 Mai

Campanie Mediafax "Viaţa după grătar": Arad - Acţiune cu voluntari pentru strângerea gunoaielor rămase în pădure după minivacanţa de 1 Mai (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Potrivit reprezentanţilor Gărzii de Mediu Arad, angajaţii au patrulat în zonele din judeţ unde localnicii obişnuiesc să iasă la iarbă verde de 1 Mai, fiind ajutaţi de jandarmi, poliţişti locali şi rangeri ai Parcului Natural Lunca Mureşului (PNLM), însă nu au fost date amenzi, pentru că nimeni nu a fost prins când arunca gunoaie, care au fost descoperite totuşi în urma oamenilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Vremea instabilă a făcut ca în acest an să iasă mai puţini oameni la petrecerile obişnuite de 1 Mai şi din zilele următoare, astfel că şi cantităţile de gunoaie găsite sunt mai mici. În timpul controalelor nu au fost aplicate amenzi pentru că nimeni nu a fost prins încălcând legea", a declarat comisarul Dorin Sârbu de la Garda de Mediu.

Cele mai multe gunoaie au fost găsite în Pădurea Ceala, de la marginea municipiului Arad, care face parte din zona protejată Parcul Natural Lunca Mureşului .

Directorul Administraţiei parcului natural, Paul Hac, a declarat că în urma verificărilor s-a constatat că gunoaiele lăsate în urmă de oameni sunt mai puţine ca în anii precedenţi, dar va fi necesară, totuşi, o acţiune de igienizare, organizată cu ajutorul voluntarilor.

"În Pădurea Ceala am estimat că au fost în jur de o mie de oameni, cu 300 de maşini, faţă de 700 de maşini cât estimaserăm anul trecut. Astfel, şi cantităţile de gunoaie sunt mai mici, dar este nevoie totuşi să intervenim pentru a le strânge. Am apelat la o asociaţie a cercetaşilor şi la alţi voluntari, care ne vor ajuta să igienizăm pădurea la sfârşitul acestei săptămâni", a declarat Paul Hac.

Conform sursei citate, rangerii Parcului Natural Lunca Mureşului au patrulat în zilele de 1, 2 şi 3 mai, iar duminică nu au acţionat pentru că a plouat şi nu au fost vizitatori în pădure.

În 1 Mai, rangerii au împărţit saci de gunoi tuturor grupurilor care nu aveau şi le-au pus în vedere vizitatorilor că riscă amenzi de până la 2.000 de lei dacă nu respectă regulile.

În seara zilei de 1 Mai, rangerii au constatat că un foc de grătare a fost lăsat aprins, iar cu ajutorul jandarmilor cei care petrecuseră în acel loc au fost identificaţi şi au primit un avertisment, pentru că au acceptat să se întoarcă şi să stingă focul din pădure.

În judeţul Arad nu există niciun loc public pentru picnic care să corespundă reglemetărilor Legii picnicului, apărută în urmă cu doi ani. Amenajări noi au fost făcute doar în Parcul Natural Lunca Mureşului (PNLM), respectiv în Pădurea Ceala, aflată la marginea municipiului Arad, unde în mod tradiţonal merg la picnic mii de oameni în weekend-urile sezonului cald.

În judeţul Timiş, nici Garda de Mediu şi nici Poliţia Locală nu au dat amenzi în urma grătarelor de 1 Mai.

"Nu s-au dat amenzi, nu am avut motive să dăm amenzi deoarece oamenii care au ieşit la iarbă verde au avut grătare din acelea pe picior şi pungi pentru gunoiul menajer. În plus nici nu au fost foarte mulţi oameni la grătare din cauza vremii ploioase. Inspectorii de la Garda de Mediu au patrulat în zonele în care s-au făcut grătare", a declarat inspectorul-şef al Gărzii de Mediu Timiş, Mariana Lorinczi.

Poliţia Locală a patrulat, în Timişoara, la Pădurea Verde, aflată la marginea municipiului, acolo unde mai mulţi timişoreni au petrecut în minivacanţa de 1 Mai. Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Locale, nu s-a dat nicio amendă, întrucât oamenii care au făcut grătare în acest loc nu au lăsat în urma lor gunoaie.

La Timişoara, se poate ieşi la picnic în trei parcuri - "Carmen Sylva", Uzinei şi Karlsruhe.

Agenţia Mediafax a lansat, cu ocazia zilei de 1 mai, odată cu începerea sezonului de ieşiri la iarbă verde, o campanie numită "Viaţa după grătar", prin materiale de presă şi pe pagina sa de Facebook, despre şi pentru păstarea curăţeniei în zonele de picnic, amenajate sau nu de către autorităţi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici