CC a respins sesizarea AP referitoare la OUG privind legiferarea bacşişului ca rămasă fără obiect

Curtea Constituţională a respins miercuri, ca rămasă fără obiect, sesizarea Avocatului Poporului în cazul OUG 8/2015, în care se reclama că nereturnarea unei amenzi după decizia instanţei de anulare a unei contravenţii date de ANAF permite abuzuri din partea organelor de control.

Urmărește
85 afișări
Imaginea articolului CC a respins sesizarea AP referitoare la OUG privind legiferarea bacşişului ca rămasă fără obiect

Augustin Zegrean (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a precizat, înainte de începerea şedinţei de judecată de miercuri, că nu s-a luat până acum o decizie în cazul sesizării formulate de Avocatul Poporului (AP) privind OUG 8/2015, care prevede şi legiferarea bacşişului, pentru că legea de aprobare a fost promulgată cu întârziere. Mai mult, Zegrean a explicat că anumite prevederi sesizate de AP au fost eliminate.

"S-a întâmplat că, după ce noi am fost sesizaţi, Parlamentul a dat o lege de aprobare a ordonanţei, prin care anumite probleme dintre cele semnalate de Avocatul Poporului în plângerea adresată Curţii au fost rezolvate şi trebuie să alegem de acolo ce-a mai rămas din sesizarea Avocatului Poporului şi n-a fost rezolvat prin lege.(...) Legea a fost adoptată, dar a durat foarte mult publicarea şi promulgarea ei", a precizat Augustin Zegrean, înainte de începerea şedinţei CC.

Într-un comunicat transmis în 15 mai, Avocatul Poporului anunţa că a sesizat Curtea Constituţională privind excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 8/2015 pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

În opinia Avocatului Poporului, actul normativ vizat este neconstituţional în ansamblul său, întrucât afectează drepturi şi libertăţi consituţionale, în speţă accesul liber la justiţie, dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică de a obţine repararea pagubei, condiţiile restrângerii exerciţiului unor drepturi şi libertăţi, precum şi libertatea economică a persoanelor vizate de ipoteza normei legale criticate.

"În plus, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 8/2015 încalcă principiul separaţiei şi echilibrul puterilor în stat şi independenţa judecătorilor prin faptul că hotărârea judecătorească de anulare a procesului-verbal de constatare a contravenţiei nu are nici o finalitate cu caracter reparatoriu pentru persoana vătămată în patrimoniul său, întrucât amenda şi suma de bani achitată nu se restituie, aşa cum reiese din textul legal criticat", arăta Avocatul Poporului.

De asemenea, acesta susţine că măsura reglementată prin prevederile legale criticate este de natură a crea premisele unor abuzuri din partea organelor de control, care, cunoscând faptul că soluţia de anulare a procesului-verbal de contravenţie pronunţată de instanţa de judecată nu are nici un efect asupra amenzii achitate, pot încheia procese-verbale în afara legii.

Avocatul Poportului mai arată că Ordonanţa de Urgenţă 8/2015 nu conţine numai simple norme de procedură care să vizeze competenţa instanţelor judecătoreşti, ci şi norme care produc efecte de ordin patrimonial, care pot avea consecinţe negative iremediabile pentru activitatea economică a persoanelor vizate de ipoteza normei legale.

PNL a cerut Avocatului Poporului, în 7 mai, să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la Ordonanţa de Guvern 8/2015, care a intrat în vigoare în 28 aprilie şi care stabileşte că în cazul unei decizii a instanţei de anulare a unei contravenţii date de ANAF amenda nu poate fi recuperată.

Vicepreşedintele PNL Eugen Nicolăescu arăta că prin această ordonanţă de urgenţă Justiţia este "terfelită de Guvern, care nu pune preţ pe separaţia puterilor în stat", el făcând referire la articolul care prevede: "În situaţiile prevăzute la pct. (VII), dacă operatorul economic achită amenda contravenţională sau jumătate din cuantumul acesteia, după caz, precum şi o sumă egală cu de zece ori amenda aplicată, sancţiunea complementară încetează de drept la 24 de ore de la prezentarea dovezii achitării la organul constatator. Suma de bani egală cu de zece ori amenda aplicată se face venit la bugetul de stat, poate fi achitată la Casa de Economii şi Consemnaţiuni - C.E.C. - S.A. sau la unităţile Trezoreriei Statului şi nu se restituie, în cazul în care, la solicitarea operatorului economic, instanţa de judecată anulează procesul-verbal de constatare a contravenţiei".

"Cu alte cuvinte, vă adresaţi instanţei pentru a vă anula procesul verbal, dar banii sunt luaţi şi nu se mai restituie. E curat neconstituţional. Sesizez Avocatul Poporului, să transmită la Curtea Constituţională o sesizare de neconstituţionalitate a acestui articol", spunea Nicolăescu.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 8/2015 modifică şi completează mai multe acte normative, prevăzând printre altele legiferarea bacşişului, care va fi evidenţiat pe un bon fiscal separat.

Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici, precum şi restul dat de vânzător clientului şi nepreluat de acesta în mod voluntar. Bacşişul nu poate fi asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis a semnat, pe 1 iulie, decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 8/2015 pentru modificarea şi completarea unor acte normative

Legea privind aprobarea ordonanţei care reglementează emiterea bonurilor fiscale pentru toate bunurile sau serviciile a fost promulgată de preşedintele Iohannis fără prevederile privind impozitarea bacşişului, abrogate în Parlament, astfel că bacşişul nu va mai fi evidenţiat distinct pe bon.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici