Ce spune un proprietar din BLOCUL de pe strada Blănari unde s-au prăbuşit BUCĂŢI de tencuială: E monument istoric. Ne amendează dacă facem lucrări/ Cum s-a schimbat situaţia după Colectiv

Un proprietar al unui apartament situat în blocul unde bucăţi de tencuială dintr-un balcon s-au prăbuşit peste două maşini susţine că asociaţia de proprietari nu poate face lucrări fără aviz de la Ministerul Culturii, întrucât clădirea este monument istoric. Ministerul nu a răspuns la cereri.

Urmărește
1462 afișări
Imaginea articolului Ce spune un proprietar din BLOCUL de pe strada Blănari unde s-au prăbuşit BUCĂŢI de tencuială: E monument istoric. Ne amendează dacă facem lucrări/ Cum s-a schimbat situaţia după Colectiv

Ce spune un proprietar din BLOCUL de pe strada Blănari unde s-au prăbuşit BUCĂŢI de tencuială: E monument istoric. Ne amendează dacă facem lucrări/ Cum s-a schimbat situaţia după Colectiv

Teodor Iancu, un bucureştean care deţine un apartament în blocul din Centrul vechi al Capitalei unde bucăţi de tencuială dintr-un balcon s-au prăbuşit peste două maşini, susţine că respectiva clădire a fost expertizată în anul 1993, fiind încadrată în gradul I de risc seismic, fiind propusă spre reabilitare, însă reconsolidarea nu s-a mai făcut.

"Noi, ca locatari şi ca asociaţie de proprietari, am înaintat foarte multe memorii către primărie cu semnăturilor tuturor proprietarilor de apartamente pentru că eram de acord cu reconsolidarea blocului. Ne-am izbit de refuzul proprietarilor spaţiilor cu altă destinaţie care nu au fost interesaţi să plătească reconsolidarea întrucât ei scoteau suma din buzunar. Nouă, ca locatari, ne suporta primria, adică ne dădea un împrumut pe 25 de ani fără dobândă, ceea ce era mult mai convenabil şi, în situaţia mutării din apartamente, ne dădea o locuinţă la schimb pe perioada reconsolidării", susţine Teodor Iancu.

"După Colectiv, pentru că a fost dată acea OUG de Guvern, cum că toate societăţile comerciale care funcţionează la parterul imobilelor cu risc seismic de gradul I trebuie închise. Atunci, patronii spaţiilor cu altă destinaţie au solicitat o altă expertiză şi, în urma măsurătorilor făcute, au reîncadrat blocul în grad seismic de gradul II. Din momentul acela a ieşit de sub incidenţa primăriei, nu mai are bulină, dar blocul este la fel", explică bărbatul.

Astfel, blocul nu a fost reconsolitat, fiind şi monument istoric, iar în acest sens au fost trimise două sesizări la Ministerul Culturii, una în 2010, iar alta după Colectiv.

"Asociaţia de proprietari plus proprietarii spaţiilor cu altă destinaţie trebuie să se ocupe şi de reconsolidare şi de faţadă, de tot ce ţine de fără ajutor din partea nimănui. În schimb, pentru faţadă este nevoie de avizul Ministerului Culturii, indiferent că este încadrat în gradul 1 sau II noi depunem hârtie la ministerul Culturii şi Cultelor, dar nu am primit răspuns de acolo. Noi nu ne putem apuca să facem nicio lucrare aici pentru că ne vor da amendă că ne apucăm să facem lucrări. Ne dau amendă şi că începem şi că nu începem", povesteşte Tudor Iancu.

"Trec zilnic pe acest trotuar şi cu copilul. Merg la muncă, la magazin. Mai iese copilul afară, se joacă pe aici şi pe trotuar. Nu a mai căzut ,e prima data. A mai căzut zăpada, în iarna. A căzut toata zăpada pe o maşină şi a distrus-o", susţine o femeie care locuieşte în zonă.

Nici cei care frecventează terasele din Centrul Vechi nu se simt în siguranţă.

"Îmi este teama să mai stau la terasa sub astfel de clăadiri. Poţi să mori şi nu ştii ce te-a lovit. O să caut o terasă mai în strada, mai sub cerul liber", spune Ionuţ.

"Aici, în Centrul Istoric, este un pericol permanent. Oricând se poate dărâma o clădire, să ia foc ceva. Doamne fereşte să se întâmple vineri sau sâmbătă seara, când sunt mii de persoane aici. Din păcate, e cam singurul loc unde ne putem distra şi unde preţurile sunt decente", susţine Tudor.

Poliţia Capitalei face investigaţii în cadrul unui dosar penal după ce o bucată de balcon s-a prăbuşit, sâmbătă, pe strada Blănari din Centrul Vechi al Bucureştiului, peste două maşini. Proprietarii autoturismelor au depus plângere, transmit poliţiştii.

"Prin apel 112 a fost sesizat faptul că pe o strada din Sectorul 3, două autoturisme au suferit avarii provocate de căderea unor bucăţi de tencuială desprinse de pe zidul unei clădiri în proximitatea căreia erau parcate autoturismele. Proprietarii au depus plangere, Sectia 10 Poliţie declanşând cercetarile pentru stabilirea situaţiei de fapt şi de drept", potrivit Poliţiei Capitalei.

Nicio persoană nu a fost rănită, pagubele fiind de ordin material.

Potrivit Poliţiei Locale, clădirea din care s-a desprins bucata de balcon este locuită, asociaţia de proprietari fiind amendată în trecut tocmai din cauza acestui balcon şi somată să repare terasa prăbuşită vineri.

Strada Blănari din Capitală este una dintre cele mai aglomerate zone din Centrul Vechi, mai ales în weekend, acolo funcţionând foarte multe terase şi localuri vizitate şi de mulţi turişti străini.

În 2013, o clădire din Centrul Istoric al Capitalei s-a prăbuşit, aceasta fiind situată pe strada Blănari nr. 6.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici