Cele trei persoane blocate în peştera Huda lui Papară au fost salvate

Cele trei persoane care au rămas blocate, sâmbătă seara, în peştera Huda lui Papară din judeţul Alba au fost scoase în siguranţă din peşteră, duminică după-amiază.

Urmărește
182 afișări
Imaginea articolului Cele trei persoane blocate în peştera Huda lui Papară au fost salvate

Cele trei persoane blocate în peştera Huda lui Papară au fost salvate (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Prim-adjunctul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, lt. col. Cornel Oprişa, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că cele trei persoane au fost găsite în viaţă în Sala Minunilor, zonă aflată la o adâncime de aproape 500 de metri în peşteră.

Cornel Oprişa a spus că cei trei, un tânăr de 23 de ani şi doi bărbaţi de 34 şi 51 de ani, au fost scoşi la suprafaţă în siguranţă de către echipele de salvare.

"Starea lor este foarte bună, urmează să primească mici îngrijiri medicale. Considerăm că acţiunea a fost un succes datorită bunei colaborări dintre toate forţele implicate, meritul fiind în special al salvamontiştilor care au reuşit să ajungă la cei trei în ciuda condiţiilor extrem de dificile", a spus Cornel Oprişa.

Potrivit sursei citate, cei trei bărbaţi vor primi îngrijiri medicale la faţa locului, de la echipajele medicale mobilizate, nefiind necesară transportarea lor la spital.

Cei trei bărbaţi salvaţi după o acţiune care a durat aproape 16 ore sunt membri ai clubului speologic Speogeoda din Târgu Mureş.

Potrivit salvatorilor, Marius Cigher, de 34 de ani, este cadru universitar la Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii "Dimitrie Cantemir" din Târgu Mureş şi preşedintele clubului speologic.

Ceilalţi doi bărbaţi, Marius Mihalache, în vârstă de 51 de ani, topograf, şi Cristian Graur, în vârstă de 23 de ani, student, sunt membri ai clubului.

Cei trei, împreună cu alţi colegi, participau la o cercetare de cartografiere în zona peşterii Huda lui Papară.

Autorităţile din Alba au primit, sâmbătă seară, un apel pe 112 prin care se cerea ajutor pentru salvarea a trei persoane care au rămas blocate în Peştera Huda lui Papară după ce debitul apei care traverează peştera a crescut din cauza ploilor.

Cei trei, împreună cu alte circa şapte persoane, făceau, în zona peşterii şi în peşteră, nişte măsurători pentru o cercetare de specialitate.

Sâmbătă seară a început să plouă şi o viitură a inundat peştera, patru persoane fiind surprinse în interior, dintre care una a reuşit să iasă, fiind blocată timp de aproape trei ore pe o porţiune de stâncă. Tânărul a reuşit să se salveze singur după ce apa s-a retras.

Pentru căutarea celor trei persoane dispărute au ajuns în Alba şi două echipe de salvatori specializaţi în salvări din peşteri de la serviciile Salvaspeo Arad şi Bihor. La faţa locului au fost mobilizate mai multe autospeciale şi ambulanţe şi au intervenit zeci de pompieri militari, poliţişti şi salvamontişti din Alba, Hunedoara, Bihor şi Arad.

Cele trei persoane au fost găsite în viaţă, după ce reuşiseră să se salveze într-o sală a peşterii unde nu pătrunsese apa.

Peştera Huda lui Papară se află în partea de nord-vest a Munţilor Trascăului, pe teritoriul satului Sub Piatră, comuna Sălciua din judeţul Alba.

Huda lui Papară este cea mai lungă peşteră din Munţii Trascăului.

Speologii spun că peştera este extrem de dificilă, din această zonă montană fiind cea mai lungă, cea mai denivelată, cu cea mai mare sală, cu cea mai înaltă galerie, cu cel mai lung curs subteran, cu cel mai mare debit şi cu cea mai mare cascadă. În peşteră se află, potrivit specialiştilor, şi cea mai mare colonie de lilieci din Europa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici