- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (11.11.2013, 19:57)
- Departamentul Corespondenţi
Cluj: Cinci angajaţi ai unei bănci, audiaţi în procesul fostului adjunct IPJ, acuzat de înşelăciune
Cinci angajaţi ai unei bănci, printre care şi directorul executiv regional, au fost audiaţi, luni, ca martori în procesul în care comisarul Alexandru Mureşan, fostul adjunct al IPJ Cluj, este judecat pentru că ar fi obţinut un credit de aproape 250.000 de euro cu acte false.
Urmărește
417 afișări
Comisarul Alexandru Mureşan, fostul adjunct al IPJ Cluj (Imagine: Lorand Vakarcs/Mediafax Foto)
La Curtea de Apel Cluj au fost audiaţi, luni, cinci angajaţi ai unei bănci, în procesul în care fostul adjunct al IPJ Cluj, Alexandru Mureşan, este judecat pentru înşelăciune, fiind trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, pentru că a primit în 2008 două credite în valoare de aproape 250.000 de euro, după ce şi-ar fi falsificat adeverinţa de venit, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Directorul sucursalei clujene a băncii care a acordat creditul, Petru Petruţ, a declarat, în faţa judecătorilor, că nu au existat nereguli în dosarele de creditare.
Avocatul lui Mureşan, Eugen Iordăchescu, a spus, însă, că doi reprezentanţi ai băncii au minţit în faţa instanţei, deoarece anterior au falsificat documente bancare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Misterul accidentului aviatic din Coreea de Sud se adânceşte. Datele de zbor şi înregistrările audio s-au oprit cu 4 minute înainte de accident. Investigator: "Este rar"
-
ANALIZĂ ZF. În România importurile asigură 60% din consumul de produse lactate în România
-
Ion Cristoiu: O moştenire a Războiului Rece: NATO
"Doi dintre reprezentanţi băncii au minţit, luni, în faţa instanţei. Vom formula plângeri penale pentru mărturie mincinoasă şi pentru fals în înscrisuri sub semnatură privată, pentru că au falsificat documente. Cei care au acordat creditele, aveau motiv să o facă, pentru ca să se acopere din perspectiva responsabilităţii acordării unui credit neperformant”, a declarat Eugen Iordăchescu.
Următorul termen în dosar va avea loc în 2 decembrie, când urmează să fie audiaţi alţi martori.
Conform rechizitoriului întocmit în luna iunie de către procurorii Parchetului Curţii de Apel Cluj, care l-au trimis în judecată pe Alexandru Mureşan pentru 11 infracţiuni, între care înşelăciune şi fals, prejudiciul cauzat de acesta, prin falsificarea unor declaraţii de venit, este de 248.500 de euro şi nu a fost recuperat.
Potrivit sursei citate, la începutul anului 2008 Mureşan a hotărât, împreună cu soţia sa, să cumpere un teren în Cluj-Napoca, pe care apoi să construiască o casă de locuit, ei găsind un teren pe o stradă din municipiu. Pentru achiziţionarea terenului, cei doi au cerut un credit de 200.000 de euro de la o bancă.
"Au solicitat 200.000 de euro de la BRD. M.A. (Mureşan Alexandru - n.r.) avea un venit de 4.700 de lei, iar soţia sa 4.060. În aceste condiţii, pentru obţinerea creditului M.A. s-a folosit de o adeverinţă de venit de la IPJ Cluj pe care a falsificat-o prin adăugarea cifrei 4 la grupul iniţial din rubrica «alte venituri lunare cu caracter permanent» şi în care a consemnat astfel, în mod nereal, că venitul său lunar mediu este în sumă de 8.755 lei", se arăta în rechizitoriu.
Conform aceleiaşi surse, funcţionarii băncii au acordat creditul în 4 aprilie 2008. Din septembrie 2011, Mureşan a încetat să mai achite ratele bancare, iar împotriva sa a început procedura de executare silită a garanţiilor, nefinalizată până în prezent.
Procurorii susţin că în august 2008 Mureşan avea nevoie de bani pentru a continua construcţia şi a cerut un nou credit, de 48.500 de euro, de la BRD. Astfel, el ar fi falsificat o nouă adeverinţă de la Poliţia Judeţeană prin completarea ulterioară a unor sume neconforme cu realitatea, la rubrica "alte venituri lunare cu caracter permanent", care atesta astfel, în mod nereal, că ar avea un venit lunar mediu de 8.868 de lei. La 11 septembrie 2008 a fost încheiat contractul de credit, iar din septembrie 2011 Mureşan nu şi-a mai plătit ratele.
În cursul urmăririi penale, fostul şef al Poliţiei Rutiere Cluj a negat că ar fi falsificat cele două adeverinţe, susţinând că un consilier de clienţi de la bancă, S.L.M, care are calitatea de martor în dosar, ar fi falsificat adeverinţele de venit, fără acordul său, aceasta urmând să obţină astfel nişte bonusuri.
"Pentru creditul de 200.000 de euro, Mureşan avea o rată lunară de 1.414 euro. În momentul contractării creditului de 200.000 de euro, M. A. putea justifica venituri totale de 8.795 lunar, în timp ce trebuia să plătească rate şi alte angajamente la BRD şi la alte bănci de aproximativ 10.730 de lei, aceasta fără a mai lua în calcul cheltuielile minime de subzistenţă", se arăta în rechizitoriu.
Mureşan a mai fost cercetat şi pentru faptul că, atunci când a completat declaraţiile de avere aferente anilor 2007-2011, nu a consemnat în totalitate şi în mod corect o serie de împrumuturi contractate de la mai multe persoane, în sumă totală de 1.540.000 de euro, 20.000 de dolari şi 70.000 de lei, primite cu titlu de împrumut sau cu alt titlu de soţia sa sau de el personal, de la 16 persoane.
"De asemenea, nu a evidenţiat cota parte din veniturile de peste 2.821.000 de euro obţinute de soţia sa din vânzarea a 45 de apartamente construite în Cluj-Napoca şi nu a evidenţiat dobândirea unei case construite pe strada Becaş. Mureşan a spus că el nu a avut cunoştinţă de afacerile derulate de soţia sa, despre veniturile, datoriile şi împrumuturile contractate de aceasta", se preciza în rechizitoriu.
Pentru aceste fapte, procurorii au dispus scoaterea de sub urmărire penală.
Procurorii au făcut şi verificări în cazul imobilului în care Mureşan stătea cu chirie, împreună cu familia sa.
"Existau suspiciuni cu privire la modul de închiriere a acestui imobil, în condiţiile în care, anterior anului 2011, acesta a fost închiriat către familia lui Mureşan contra unei chirii anuale de 3.169 de lei, iar începând cu anul 2011, de când Mureşan a solicitat decontarea chiriei de către IPJ Cluj, chiria lunară a fost de 2.000 de lei. În urma verificărilor efectuate nu s-a reuşit dovedirea săvârşirii de către învinuit a unor fapte prevăzute de legea penală", se mai arăta în rechizitoriu.
Alexandru Mureşan este judecat de Curtea de Apel Cluj pentru 11 infracţiuni, printre care înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi fals în declaraţii.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Cluj, Adnana Ilieş, declara că, în urma unei comunicări a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, primită în 17 iunie, după punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a lui Mureşan, şeful Poliţiei Judeţene Cluj a emis o dispoziţie privind punerea la dispoziţie a ofiţerului.
Alexandru Mureşan a fost şef al Serviciului Poliţiei Rutiere Cluj în perioada 2005-2011, iar din 2011 şi până în februarie 2013 a fost adjunctul şefului Poliţiei Judeţene Cluj. În luna februarie a acestui an, Mureşan îşi reluase postul de şef al Poliţiei Rutiere Cluj.
Citește pe alephnews.ro: Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe