- Home
- Social
- (13.10.2014, 18:07)
- Liliana Micu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CONFERINŢA „Mediafax Talks about Private Pensions”: Principalele declaraţii de la eveniment
Agenţia de presă Mediafax, în parteneriat cu Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România, a organizat conferinţa Mediafax Talks about Private Pensions – ediţia a V-a, care a avut loc luni, 13 octombrie 2014, începând cu ora 10.00, în Bucureşti, la hotelul Radisson Blu, sala Atlas.
Urmărește
144 afișări
CONFERINŢA „Mediafax Talks about Private Pensions”: Principalele declaraţii de la eveniment (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)
Cea de-a cincea conferinţă Mediafax Talks about Private Pensions a reprezentat evenimentul de referinţă al toamnei pentru toţi cei implicaţi în domeniul pensiilor private, care a evidenţiat încă o dată rolul pensiilor private în România şi ce mai trebuie făcut în viitor.
Evenimentul s-a constituit într-un dialog interactiv între reprezentanţi ai Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, ai BNR şi ai societăţilor financiare implicate în piaţa pensiilor private, directori de HR din marile companii româneşti, experţi şi consultanţi, avocaţi, brokeri, presa generalistă şi cea de specialitate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Alături de Rovana PLUMB - ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, au fost prezenţi în calitate de lectori: Adrian VASILESCU – Consilier al Guvernatorului Băncii Naţionale a României; Ion GIURESCU – Vicepreşedintele ASF, sectorul Sistemului de Pensii Private, Raluca ŢINTOIU – Preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), Crinu ANDĂNUŢ – Vicepreşedinte, APAPR şi Ileana CIUTAN – Preşedinte, Casa Naţională de Pensii Publice.
Temele principale de discuţie abordate la conferinţa Mediafax Talks about Private Pensions au vizeazat rolul social al Pilonului II şi III în sistemul naţional de pensii, rolul pensiilor private în asigurarea stabilităţii fiscale a României şi în economia ţării, precum şi modalităţi pentru a încuraja dezvoltarea acestora, performanţele de până acum şi provocările viitoare în acest sistem, contribuţia fondurilor de pensii private la dezvoltarea pieţei private de capital, dar şi experienţele altor ţări europene şi comportamentul fondurilor de pensii private în materie de etică, securitate şi garanţii pentru beneficiari.
Conform Ministrului Muncii, Rovana Plumb, Guvernul face o analiză a sistemului privat de pensii cu asistenţa băncii mondiale, însă se va merge pe sistemul multipilon şi nu se pune problema naţionalizării Pilonului II de pensii private: "Mesajul Guvernului este că mergem pe un sistem multipilon. Nu se pune problema naţionalizării pilonului II de pensii private obligatorii". În acelaşi timp, aceasta a anunţat şi majorarea salariului minim brut cu 75 lei din ianuarie 2015, ajungând astfel la 975 lei. De asemenea, Rovana Plumb a dezvăluit şi finalizarea proiectului de act normativ care reglementează modul în care se va face plata pensiilor private din Pilonul II şi faptul că aşteaptă avizul de la Ministerul Finanţelor: "Proiectul este în analiză la Ministerul de Finanţe şi aşteptăm avizul Ministerului de Finanţe".
Într-o intervenţie video înregistrată, preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, a afirmat că apariţia pensiilor private constituie cea mai profundă reformă care a avut loc în ultimii 10 ani. "În sprijinul afirmaţiei mele vin cu două argumente. Primul, pensiile private sunt o importantă resursă financiară pentru investiţiile pe termen lung şi pentru susţinerea economiei României. În al doilea rând, pensiile private sunt un intrument important pentru economisire şi pentru promovarea înclinaţiei spre economisire la nivel individual de care românii au nevoie", a spus Negriţoiu.
El a adăugat că ASF susţine şi dialoghează permanent cu instituţiile participante la sistemul pensiilor private. "Vom continua să credibilizăm pensiile private, vom continua să acordăm atenţia necesară participaţiilor la acest sistem şi obţinerii unor randamente convigătoare, normale la nivelul pieţei, mai ales în raport cu siguranţa pe care trebuie să o asigurăm", a mai spus şeful ASF.
Prezent la eveniment în calitate de lector, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Ion Giurescu, a subliniat buna funcţionare a sistemului de pensii private şi faptul că acestea sunt un vector de stabilitate al pieţei financiare non-bancare, care nu au produs scandaluri sau pagube participanţilor în ultimii opt ani: "Nu suntem foarte vizibili pe piaţă şi acest lucru se datorează faptului că lucrăm foarte bine. Dacă nu am fi funcţionat bine, am fi fost foarte vizibili, lumea ar fi ştiut de noi, ce probleme avem, ce s-a întâmplat, unde este rău. Fiind însă un sistem care nu a creat probleme, unde nu s-au întâmplat falimente, nu s-a plecat cu banii participanţilor, lumea nu ştie de acest sistem"
Ministrul Rovana Plumb a mai spus că rata şomajului este de 6,71% în România (faţă de 12% în zona euro) şi a declarat că la sfârşitul lunii septembrie în Revisal erau înregistrate 5.700.094 contracte de muncă active.
Lipsa informării în privinţa pensiilor private este mare, mai ales în rândul tinerilor. Conform declaraţiilor preşedintelui Casei Naţionale de Pensii Publice, Ileana Ciutan, 800.000 de tineri au fost repartizaţi aleatoriu la fondurile de pensii pentru că ei nu au optat.
Intrarea în plată a primilor pensionari din "generaţia decreţeilor" va reduce pensia acordată de stat de la 36% din ultimul salariu, în prezent, la 24% în anul 2032, a declarat preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), Raluca Ţintoiu. "APAPR a făcut un studiu în anul 2012 şi a încercat să previzioneze evoluţia pensiei publice şi modul în care fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) o suplimentează pe aceasta. După calculele noastre, pensia publică reprezintă în prezent 36% din ultimul salariu şi acest procent va descreşte semnificativ în anul 2032, când prima cohortă semnificativă din «generaţia decreţeilor» (termenul se referă la cei născuţi după intrarea în vigoare a unui decret emis în 1966 prin care fostul dictator comunist Nicolae Ceauşescu a interzis avorturile, n.r.) va intra în plata pensiei. Estimăm că rata de înlocuire a pensiei publice va scădea la 24% în anul 2032 şi va ajunge la 15% în anul 2042", a afirmat aceasta. Ea a adăugat că Pilonul II, lansat în 2008, încearcă să suplimenteze veniturile viitorilor pensionari şi, conform calculelor asociaţei, să aducă un plus de 10% în rata de înlocuire, respectiv o treime din pensia publică pe care statul o va acorda viitorilor pensionari.
Potrivit datelor APAPR, sistemul pensiilor private obligatorii (Pilonul II) şi facultative (Pilonul III) deţine active de 4,25 miliarde de euro. "94% din investiţiile efectuate de fondurile de pensii au efectuat plasamente în România, cu un profil de risc redus, respectiv 75%-80% în instrumente cu risc scăzut. Fondurile de pensii deţin 11% din titlurile de stat ale României. De asemenea, fondurile de pensii private deţin plasamente de 700 milioane de euro pe piaţa de capital şi asigură peste 10% din lichiditatea medie a Bursei de Valori Bucureşti, având un rol crucial în succesul ofertelor publice recente", a spus preşedintele APAPR. Potrivit datelor asociaţiei, randamentul mediu anualizat al Pilonului II se situează la 11,2% de la momentul lansării, în mai 2008.
Principalele declaraţii de la eveniment:
Citeşte şi:
CONFERINŢA MEDIAFAX - Ministrul Muncii: Salariul minim brut va creşte cu 75 de lei din ianuarie, la 975 de lei
Citeşte şi:
CONFERINŢA MEDIAFAX - Rovana Plumb: Nu se pune problema naţionalizării Pilonului II de pensii, mergem pe sistem multipilon
Citeşte şi:
CONFERINŢA MEDIAFAX - Plumb: Ministerul Muncii a finalizat proiectul care reglementează plata pensiilor din Pilonul II
Citeşte şi:
CONFERINŢA MEDIAFAX - Pensionarea "generaţiei decreţeilor" va reduce pensia de stat la 24% din ultimul salariu, în 2032
Citeşte şi:
CONFERINŢA MEDIAFAX - Rovana Plumb: La sfârşitul lunii septembrie, în Revisal erau 5.700.094 de contracte de muncă active
Citeşte şi:
CONFERINŢA MEDIAFAX - Ciutan: Tinerii sunt neinformaţi în privinţa pensiilor private. 80.000 au fost repartizaţi aleatoriu în 2014
Citeşte şi:
CONFERINŢA MEDIAFAX - Giurescu, ASF: Pensiile private aduc stabilitate pieţei financiare non-bancare şi nu au produs scandaluri sau pagube participanţilor
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: CONFERINŢA MEDIAFAX - Ciutan: Tinerii sunt neinformaţi în privinţa pensiilor private. 80.000 au fost repartizaţi aleatoriu în 2014
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe