- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Consiliul Naţional de Integritate răspunde criticilor din raportul Comisiei Europene
Consiliul Naţional de Integritate (CNI) a decis să transmită o scrisoare Comisiei Europene (CE) în care să-i informeze pe experţii de la Bruxelles despre rolul şi activitatea membrilor, demersul fiind o replică la concluzia CE legată de ineficienţa activităţii CNI, cuprinsă în cel mai recent raport.
Consiliul Naţional de Integritate răspunde criticilor din raportul Comisiei Europene (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)
În cel mai recent raport tehnic al CE pe tema progreselor înregistrate de sistemul judiciar românesc emis în baza Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), experţii europeni afirmă că rolul Consiliului Naţional de Integritate (CNI), ca instituţie de control a ANI, n-a fost exercitat în mod eficient.
Referirea, unica din raport cu privire la CNI, a fost discutată de membrii forului în şedinţa lor de miercuri, fiind primită în manieră diferită de cei prezenţi la şedinţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ursula von der Leyen s-a îmbolnăvit de pneumonie „în formă severă”
-
Ministerul Energiei: Liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale se va face etapizat şi nu se limitează la data de 1 aprilie 2025
-
Mureş: Scurgeri de benzină dintr-un vagon-cisternă / Intervenţia autorităţilor s-a încheiat fără incidente majore
-
Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
Astfel, reprezentantul Asociaţiei Comunelor în CNI, Emil Drăghici, s-a întrebat ce anume a stat la baza concluziei prezentate în raport. Preşedintele CNI, Nicu Marcu, a nuanţat vorbind despre o anumită incoerenţă a autorilor raportului, care nu au respectat procedura din trecut, neavând o discuţie cu reprezentanţii forului înainte de a trage o concluzie.
"Mă surprinde să văd o frază seacă, poate ne sugerează şi nişte pârghii prin intermediul cărora să ne îmbunătăţim activitatea", a spus Nicu Marcu.
La fel de critică la adresa raportului CE a fost şi Gyongyike Bondi, care a calificat drept "deplasată" formularea din raport, vorbind şi ea despre contradicţia între referirile la ANI şi cele la CNI.
"Dacă ANI a funcţionat şi funcţionează bine, iar Agenţia se află în coordonarea Consiliului, nu înţeleg cum se poate afirma că noi, Consiliul, am funcţionat defectuos sau ineficient", a spus Bondi.
În opinia reprezentantului grupului PNL din Senat în CNI, Mihai Şaptefraţi, referirii cuprinse în Raportul CE "i se acordă o prea mare atenţie", părerea sa fiind una mai mult ironică.
"Le mulţumim distinşilor domni din instituţiile europene, le mulţumim că ne permit să beneficiem de vasta lor experienţă în domeniul incompatibilităţilor şi al conflictelor de interese şi le urăm Sărbători Fericite", a spus Şaptefraţi.
Membrii CNI au vorbit apoi despre oportunitatea unei eventuale reacţii la concluzia CE, precum şi despre forma în care aceasta ar trebui transmisă. Între opţiuni s-au numărat transmiterea unui comunicat de presă cuprinzând detalii despre rolul şi activitatea CNI, a unei scrisori către CE cu acelaşi conţinut sau a unei adrese către Bruxelles prin care să se ceară detalii despre modul în care experţii au ajuns la această concluzie.
În urma discuţiilor, cei prezenţi au optat pentru varianta de a redacta o scrisoare "cu conţinut tehnic" în care celor de la Bruxelles să li se explice rolul instituţiei, să li se dea detalii despre activitatea recentă a CNI şi să li se transmită disponibilitatea pentru întrevederi şi discuţii lămuritoare.
Varianta a fost aleasă cu nouă voturi "pentru", o abţinere şi un vot "împotrivă".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO