- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (16.05.2017, 09:16)
- Radu Tutulan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Arhiva SIPA, discutată în CSM. Plenul ar putea cere Ministerului Justiţiei informaţii privind arhiva/ Cristina Tarcea, preşedintele ÎCCJ, susţine că aceasta trebuie DESECRETIZATĂ/Reacţia Preşedinţiei
Plenul CSM a discutat, marţi, despre inventarierea arhivei SIPA şi a desecretizării rapoartelor făcute de comisiile care au realizat inventarierea documentelor, judecătoarea Gabriela Baltag propunând să ceară informaţii Ministerului Justiţiei.
Urmărește
883 afișări
"Am văzut că erau de făcut mai mulţi paşi, în sensul că urma să fie desemnată o comisie. De altfel, noi cu toţii am observat că foşti membri ai CSM, care declară că au făcut parte din aceste comisii, amintesc despre derularea acestor comisii, cel puţin în anii 2005-2006, că de fapt pe 8 februarie 2006 s-a desfiinţat SIPA, trebuia realizat un raport la cele constatate în acea arhivă. (...) Dacă au existat comisii care să inventarieze arhiva SIPA este bine să cunoaştem acest lucru, care a fost componenţa acestor comisii, dacă au fost fost întocmite rapoarte şi dacă ele au fost supuse aprobării. (...)Cel care ne poate lămuri este Ministerul Justiţiei, pentru că Ministerul Justiţiei este custodele acestei arhive, cel puţin aparent. Dacă este păstrată, dacă a fost sigilată, procesele verbale de predare-primire, toate aceste aspecte CSM trebuie să le cunoască. Motiv pentru care vă supun atenţiei formularea unei adrese către Ministerul Justiţiei cu aceste aspecte", a spus Gabriela Baltag în şedinţa CSM.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
SUA dă Ucrainei un nou pachet de ajutor militar de 1,25 miliarde de dolari
-
Donald Trump cere Curţii Supreme să amâne legea care ar interzice TikTok-ul în SUA
-
Encode susţine acţiunea lui Elon Musk împotriva transformării OpenAI într-o entitate profitabilă
De asemenea, magistratul a adus în discuţie şi existenţa unui dosar penal în legătură cu scurgeri de informaţii privind arhiva SIPA, precizând că ar util să se solicite documente şi de la Parchetul General. Propunerea Gabrielei Baltag a fost însuşită şi de preşedintele instanţei supreme.
"Eu susţin în totalitate demersul doamnei judecător. Sunt de acord cu propunerea pe care a formulat-o. Deocamdată nu avem nicio informaţie în afară de cele vehiculate în spaţiul public. Se pare că s-ar dori ca şi problema care vizează aspecte ce ţin de independenţa sistemului judiciar, ceea ce ar fi de natură a atrage şi competenţa noastră în această materie. Dar, pentru a putea dispune în cunoştinţă de cauză şi potrivit legii, ar trebui, într-adevăr şi noi să cunoaştem care este situaţia arhivelor SIPA, dacă au fost predate, inventariate, cui au fost predate, cine le-a inventariat şi ce s-a întâmplat cu ele", a spus Cristina Tarcea.
Plenul CSM urmează să decidă dacă se vor solicita informaţii de la Ministerul Justiţiei.
Preşedinţie: Sunt persoane îndrepăţite să facă demesuri de declasificare a arhivei SIPA
Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Mădălina Dobrovolschi, a declarat marţi că nu preşedintele este cel care a clasificat informaţiile din arhivele SIPA, indicând că există "persoane îndreptăţite să facă toate demersurile în această situaţie".
"Există o legislaţie foarte clară, aplicabilă în acest caz. Există persoane îndreptăţite să facă toate demersurile în această situaţie. Nu preşedintele României este cel care a clasificat aceste informaţii şi, evident, Administraţia Prezidenţială nu are atribuţii în domeniul clasificării şi desecretizării sau declasificării. Legislaţia în vigoare trebuie respectată şi aplicată la litera legii", a declarat purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale Mădălina Dobrovolschi.
Jurnalistul Dan Andronic susţine, într-un articol evz.ro, că arhiva SIPA ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, comisie formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu.
"De ce a tăcut Cătălin Predoiu? Pentru că din această nesecată oază de documente, până la un anumit moment istoric, s-au servit toţi. Despre ce este vorba? Despre dovezi că din arhiva SIPA, în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, au fost copiate documente. Despre dovezi că din arhiva SIPA au fost sustrase şi distruse dosare ale unor magistraţi care, ulterior, au avansat ierarhic până la cel mai înalt nivel", scrie Andronic pe evz.ro.
Dan Andronic susţine că a consultat mai multe documente şi a discutat cu mai multe persoane din sistem, prima comisie de inventariere fiind constituită în mandatul Monicăi Macovei, în martie 2006, fiind funcţională până la finalul anului. Comisia ar fi avut rolul de a pune în ordine arhiva pe criterii arhivistice.
Jurnalistul Dan Andronic susţine, într-un articol publicat pe evz.ro, că arhiva SIPA ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, comisie formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu. Informaţiile au fost negate atât de Monica Macovei, cât şi de Cristi Danileţ, acesta din urmă sesizând Parchetul General.
Cristina Tarcea, preşedintele ÎCCJ, a declarat anterior şedinţei CSM că arhiva SIPA ar trebui desecretizată, precizând că această situaţie ar trebui rezolvată.
"Dacă vom avea timp astăzi, probabil vom discuta în plenul CSM desecretizarea arhivei SIPA. Eu cred că se impune rezolvarea acestei probleme pentru totdeauna, pentru a elimina orice fel de discuţie şi suspiciune pe tema asta. De cel puţin 15 ani aud numai discuţii despre SIPA şi cred că trebuie rezolvată. Rezolvare înseamnă, în primul rând, desecretizarea arhivelor, pentru că în condiţiile în care aceste documente vor continua să aiba regim de secret, deci clasificată, e mai greu să se rezolve această problemă", a declarat Cristina Tarcea, preşedintele instanţei supreme.
Citeşte şi: Dezvăluirile privind copierea documentelor SIPA. Ce conţine arhiva şi până unde au ajuns competenţele serviciului secret
Citeşte şi: BOMBA SIPA, fostul serviciu secret de la Justiţie. De ce a explodat acum? O explicaţie a unei realităţi TABU în România
Citeşte şi: Judecătorul Cristi Danileţ a sesizat Parchetul General după dezvăluirile lui Dan Andronic
Citeşte şi: ACCIDENT grav în apropiere de Medgidia: Cinci persoane, între care un copil, rănite după ce două maşini s-ar fi luat la întrecere - FOTO
Citeşte şi: Pasajul prăbuşit în Piteşti nu a mai fost consolidat de 22 de ani. Poliţia a demarat o anchetă
Citeşte şi: TIR încărcat cu butelii de oxigen goale, implicat în accident pe DN 17, traficul fiind blocat - FOTO
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:00
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
ieri, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale