Judecătorul Cristi Danileţ a sesizat Parchetul General după dezvăluirile lui Dan Andronic

Judecătorul Cristi Danileţ cere Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să facă cercetări după dezvăluirile făcute de jurnalistul Dan Andronic, magistratul susţinând că nu a sustras, copiat, stocat sau dezvăluit informaţii cuprinse în notele consultate din arhiva SIPA.

Urmărește
3378 afișări
Imaginea articolului Judecătorul Cristi Danileţ a sesizat Parchetul General după dezvăluirile lui Dan Andronic

Judecătorul Cristi Danileţ a sesizat Parchetul General după dezvăluirile lui Dan Andronic

Judecătorul susţine, în sesizare, că nu a sustras, copiat, stocat sau dezvăluit informaţii cuprinse în notele consultate din arhiva SIPA şi cere Parchetului General să facă cercetări.

"În acest articol se menţionează despre sustragerea sau copierea unor documente aflate sub regimul informaţiilor clasificate, documente la care am avut acces şi eu în anul 2007 în virtutea funcţiei de consilier al ministrului justiţiei însărcinat cu investigarea arhivei SIPA pentru a stabili destinaţia documentelor depozitate în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Precizez că nu am sustras, copiat, stocat, dezvăluit informaţii cuprinse în notele consultate de mine din arhiva SIPA, nici în scris, nici oral sau sub orice altă formă. Fiindcă în articol se fac afirmaţii cu privire la fapte ce intră în conţinutul infracţiunii prevăzute de art. 39 din Legea 182/2002 raportat la art. 303-304 Codul penal, vă sesizez pentru a efectua cercetările ce se impun", se arată în sesizarea către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Jurnalistul Dan Andronic susţine, într-un articol evz.ro, că arhiva SIPA ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, comisie formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu.

La rândul lui, judecătorul Cristi Danileţ susţine că nu a modificat, copiat sau divulgat informaţii din arhiva SIPA.

"Nu am modificat, copiat sau divulgat vreo informaţie conţinută în documentele din Arhiva SIPA. Monica Macovei este cea care a desfiinţat SIPA şi nu a avut nici o informatie despre magistrati. Imediat după preluarea mandatului în decembrie 2004, ministrul Macovei a numit un procuror la conducerea DGPA (fosta SIPA) şi a dispus stoparea activităţii de strângere a informaţiilor despre magistraţi. Activitatea s-a redus doar la colectarea de informaţii vizând sistemul penitenciar. Noul director general al DGPA a prezentat un raport în comisiile de specialitate ale Parlamentului cu privire la activitatea acestui serviciu", spune judecătorul Cristi Danileţ pe blogul său.

Magistratul precizează că la sfârşitul anului 2005 ministrul a solicitat Guvernului să aprobe desfiinţarea DGPA, cea ce s-a întâmplat la începutul anului următor.

"Este, după ştiinţa mea, singurul caz când în România se desfiinţează în mod total un serviciu secret. S-a înfiinţat o comisie de lichidare a acestui serviciu, din care am făcut parte în calitate de magistrat şi consilier al ministrului justiţiei, pentru a urmări operaţiunile de preluare a documentaţiei. Cu excepţia directorului DGPA, niciun membru nu a venit în contact fizic cu arhiva. Întreg personalul (aproximativ 200 persoane), alcătuit în majoritatea sa din ofiţeri de informaţii preluaţi din alte servicii ale statului, inclusiv fosta Securitate, a fost disponibilizat. Toate dosarele, inclusiv notele informative de la cele 10 servicii teritoriale au fost depozitate la sediul central, situat în clădirea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, iar încăperea a fost sigilată", mai scrie judecătorul.

Danileţ precizează că a făcut parte din comisia de inventariere a arhivei, precizând că accesul s-a făcut 2007, fiind interzis accesul cu aparatură sau genţi în încăpere,

"Nu am cunoştinţă de existenţa vreunor aparate de copiere sau ca materiale din arhivă să fie depozitate pe alt mediu de stocare decât cel imprimat. S-au completat procese-verbale de desigilare şi resigilare cu ocazia celor trei intrări în incintă. Inventarierea a avut loc doar parţial, numai cu privire la tipul de informaţii strânse de SIPA, iar raportul nu a mai fost întocmit, căci mandatul Monicai Macovei a fost revocat dupa trei luni de la intrarea Romaniei in UE. Noul ministru Chiuariu a schimbat ordinul lui Macovei si se pare că alte persoane ar fi continuat această activitate. Nu am cunoştinţă de niciun raport cu privire la lipsa unor documente din arhivă; de altfel, această lipsă nici nu s-ar fi putut constata din moment ce documentele nu erau încă inventariate, ci erau doar depozitate aşa cum au fost trimise de la structurile teritoriale", spune Danileţ.

Magistratul susţine că nicio informaţie din arhivă nu a ajuns la Macovei şi nu a fost folosită de vreun membru al comisiei, aceste fapte reprezentând infracţiuni. Danileţ spune că a văzut aproximativ 300 de note informative, numărul total fiind de câteva mii, datând doar din perioada 2001-2005, restul fiind arse din ordinul miniştrilor de justiţie anteriori.

"Anterior mandatului Macovei, SIPA/DGPA a cules şi informaţii privind viaţa privată a magistraţilor şi a altor categorii de persoane aflate in contact cu sistemul de justiţie. Fiind revoltat că nimeni nu a fost tras la răspundere vreodată pentru activitatea ilegală a acestui serviciu faţă de colegii mei magistraţi, am decis să fac un raport verbal cu privire la activitatea SIPA. Astfel, am adus la cunoştinţa publicului aceste aspecte, prin relatări constante în presă (Revista22, pesurse.ro, EvZ) şi pe blogul personal (aici) făcute începând cu luna mai 2007, în cadrul unei conferinţe special organizate în 2008 de către o asociaţie a magistraţilor la care au participat şi reprezentanţi ai unor ambasade, precum şi într-o carte despre corupţia din justiţie publicată în anul 2009", scrie judecătorul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici