- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (08.10.2013, 15:41)
- Otilia Ciocan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CSM apără reputaţia procurorului Papici în cazul afirmaţiilor premierului. Ponta: Consiliul să-i repare onoarea şi pentru când Băsescu i-a spus "şantajist"
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, marţi, că reputaţia profesională a procurorului DNA Lucian Papici a fost afectată de afirmaţiile premierului Victor Ponta, prin care îl consideră pe Papici "băsist, morarist şi macovist" şi spune că a instrumentat "dosare politice".
Urmărește
444 afișări
CSM apără reputaţia procurorului Papici în cazul afirmaţiilor premierului. Ponta: Consiliul să-i repare onoarea şi pentru când Băsescu i-a spus "şantajist" (Imagine: Thomas Dan/ Arhiva Mediafax Foto)
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a analizat raportul Inspecţiei Judiciare privind cererea procurorului DNA Lucian Papici de apărare a reputaţiei profesionale, formulată în 3 octombrie, în cazul declaraţiilor premierului făcute la adresa sa, după ce procurorul general al României a dispus încetarea delegării lui în funcţia de şef al Secţiei I din DNA.
Membrii Plenului CSM şi-au însuşit raportul Inspecţiei Judiciare şi au admis cererea de apărare a reputaţiei profesionale formulate de procurorul Lucian Papici.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
"Luând în considerare aspectele menţionate, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a reţinut că afirmaţiile domnului Victor Viorel Ponta, primul ministru al României, preluate de către mass-media, prin natura şi impactul lor asupra opiniei publice, au afectat reputaţia profesională şi prestigiul procurorului Papici Lucian Gheorghe, procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei. Plenul Consiliului a decis că cererea de apărare a reputaţiei profesionale şi a imaginii publice formulată de domnul Papici Lucian Gheorghe este întemeiată şi a procedat la admiterea acesteia", se arată într-un comunicat de presă al CSM.
Premierul nu avea dreptul "să extrapoleze nemulţumirile" referitoare la instrumentarea anumitor cauze, iar declaraţiile acestuia prin care îl consideră pe Lucian Papici "băsist, morarist şi macovist" şi spune că a instrumentat "dosare politice" afectează prestigiul acestuia, se arată în raportul IJ.
Ponta: Mă bucur că CSM repară onoarea lui Papici, să repare şi pentru că Băsescu i-a spus "şantajist"
Premierul Victor Ponta a declarat că se bucură că membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) i-au "reparat" onoarea procurorului DNA Lucian Papici şi a întrebat, retoric, dacă CSM i-a reparat acestuia onoarea şi pentru că preşedintele Traian Băsescu "l-a numit pe acesta şantajist", în 2011.
"Mă bucur că CSM i-a reparat onoarea lui Papici, sunt convins că i-a reparat-o şi pentru când Băsescu, în decembrie 2011, spunea că procurorul Papici e un şantajist. Cred că i-a reparat şi onoarea asta, nu ? Sau nu, Băsescu are voie să spună că Papici e un şantajist", a spus Ponta.
La remarca presei că pentru această declaraţie nu a fost depusă o plângere, Ponta a răspuns că, atunci, "o să facem noi procedura, să-i repare onoarea de şantajist, cum l-a numit Traian Băsescu".
Întrebat de jurnalişti dacă astfel de consideraţii ale Inspecţiei Judiciare pot afecta raportul MCV, Ponta a răspuns: "Haideţi să mai trăim şi pentru România !".
Inspectorii din cadrul Inspecţiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) arată în raportul privind cererea procurorului DNA Lucian Papici de apărare a reputaţiei profesionale că, potrivit legii, reprezentanţii puterilor legislativă şi executivă nu le este permisă exprimarea unor opinii cu privire la calitatea actului de justiţie şi a celor care îl înfăptuiesc.
"Într-un stat de drept, nimeni, şi cu atât mai puţin un reprezentant al uneia dintre celelalte două puteri, nu are dreptul să extrapoleze nemulţumirile referitoare la instrumentarea unor anumite cauze, iar în măsura în care procedează astfel, se aduce atingere principiului constituţional al separaţiei puterilor în stat, cu consecinţa afectării prestigiului justiţiei şi, implicit, a independenţei şi reputaţiei magistraţilor", se precizează în raportul întocmit de Inspecţia Judiciară, transmis Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.
Potrivit documentului citat, dreptul la liberă exprimare "nu este unul absolut, acesta fiind susceptibil de anumite restrângeri", în ideea în care în care folosirea libertăţii de exprimare este îndreptată împotriva unor "valori pe care statul le poate în mod legitim apăra", cum ar fi autoritatea şi imparţialitatea puterii judecătoreşti.
"Pornind de la ideea că, pentru a-şi îndeplini în mod corespunzător atribuţiile, magistraţii au nevoie de încrederea opiniei publice, iar această încredere ar putea fi afectată de afirmaţiile ce pun la îndoială capacitatea profesională, integritatea şi imparţialitatea unor procurori, apreciem că declaraţiile domnului Victor Viorel Ponta, primul ministru al României, prin care îl consideră pe procurorul Papici Lucian Gheorghe «băsist, morarist şi macovist», respectiv că nu se impune menţinerea acestuia în funcţia de procuror şef întrucât a instrumentat «dosare politice» nu respectă exigenţele legale şi jurisprudenţiale enunţate, fiind de natură a afecta prestigiul procurorului Papici Lucian Gheorghe", este concluzia din raportul Inspecţiei Judiciare a CSM.
Afirmaţiile premierului la adresa procurorului Papici nu au fost argumentate, spun inspectorii judiciari, decât prin menţionarea unor împrejurări în care s-a derulat referendumul organizat în cursul anului 2012, eveniment care a dus şi la instrumentarea unor dosare penale de către DNA, parchet din care făcea parte procurorul Lucian Papici.
"În acest context, menţionăm că, în legătură cu unele acuze potrivit cărora dosarele având ca obiect fapte penale comise în cursul derulării referendumului organizat în anul 2012 ar fi fost instrumentate ca urmare a unor intervenţii de natură politică, Inspecţia Judiciară a mai efectuat verificări, iar prin Hotărârea nr. 816 din 18 septembrie 2012 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, s-a stabilit că afirmaţiile unor oameni politici făcute în acest sens au încălcat independenţa sistemului judiciar", se menţionează în raportul Inspecţiei Judiciare.
Inspecţia Judiciară din Consiliul Superior al Magistraturii arată că reputaţia profesională a procurorului Lucian Papici a fost afectată de declaraţiile premierului făcute după ce procurorul general al României a dispus încetarea delegării lui Papici în funcţia de şef al Secţiei I din DNA.
Procurorul Lucian Gheorghe Papici, din cadrul Secţiei de combatere a corupţiei a DNA, a solicitat, în 3 octombrie, Consiliului Superior al Magistraturii să îi apere reputaţia profesională şi imaginea publică în legătură cu afirmaţiile făcute de premierul Victor Ponta în mass-media.
În solicitarea adresată CSM, procurorul Lucian Papici consideră că "afirmaţiile denigratoare făcute de primul ministru îi afectează reputaţia profesională, deoarece acestea pun la îndoială obiectivitatea sa în instrumentarea dosarelor penale, probitatea morală şi profesională".
Afirmaţiile au fost făcute în 2 octombrie, în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune, în contextul în care, cu puţin timp înainte, fusese transmis, de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ordinul prin care s-a dispus încetarea delegării în funcţia de procuror şef de secţie a lui Lucian Papici, preciza DNA într4-un comunicat de presă.
"În cererea adresată CSM, procurorul Papici Lucian Gheorghe susţine că, prin afirmaţiile făcute de primul ministru - din care reproduce textual «Papici a făcut dosare politice» şi «De ce trebuie să-i ţinem pe toţi băsiştii?» - se creează opiniei publice sentimentul că primul ministru, care este om politic, este în realitate cel care hotărăşte asupra menţinerii sau nu în funcţia de conducere a unui procuror, cu toate că nu are atribuţii legale în acest sens", a mai arătat DNA în comunicat.
În susţinerea cererii către CSM, procurorul Papici subliniază că aceste exprimări creează un potenţial de asociere a magistraţilor, ca reprezentanţi ai instituţiilor statului, cu mediul politic şi consideră că modul tendenţios, aprecierile personale şi judecăţile de valoare exprimate de primul ministru îi afectează imaginea publică.
"Procurorul Papici Lucian Gheorghe reaminteşte că reputaţia profesională este o consecinţă a integrităţii profesionale şi morale, aflată în strânsă legătură cu independenţa, imparţialitatea şi integritatea pe care, ca magistrat, le manifestă în exercitarea profesiei, iar acestea au fost încălcate prin comportamentul public al primului ministru", se mai arăta în comunicatul DNA.
Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a decis, în 2 octombrie, încetarea delegării procurorului Lucian Papici, şef al Secţiei I din DNA, şi a adjunctului acestuia, Mariana Alexandru, în locul lor fiind delegaţi procurorii Iuliana Bendeac, ca şef de secţie, şi Viorel Cerbu, ca adjunct, au declarat pentru MEDIAFAX oficiali ai Parchetului instanţei supreme.
Miercuri, la ora 17.09, Niţu a informat Direcţia Naţională Anticorupţie, printr-un fax, că delegarea lui Papici ca şef al Secţiei I din DNA încetează cu 2 octombrie, dată începând cu care funcţia este ocupată de procurorul Iuliana Bendeac, pe o perioadă de şase luni.
Direcţia Naţională Anticorupţie arăta ulterior, într-un comunicat de presă, că activitatea profesională a procurorilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru s-a remarcat "prin rigoare şi rezultate remarcabile şi nu există motive care să justifice încetarea exercitării funcţiilor de conducere".
Direcţia Naţională Anticorupţie a precizat că încetarea delegării lui Papici ca şef al Secţiei de combatere a corupţiei din DNA a fost dispusă în 2 octombrie de procurorul general, după ce tot Tiberiu Niţu, în 23 septembrie, dispusese delegarea aceluiaşi procuror pe aceeaşi funcţie.
Procurorul Lucian Papici este cel care a finalizat urmărirea penală în dosarul referendumului, în care este acuzat vicepremierul Liviu Dragnea.
DNA a anunţat luni că Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane - preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt - au fost trimişi în judecată în dosarul cunoscut sub numele de "Fraudă la referendum".
Premierul Victor Ponta a declarat, în 2 octombrie, la RTV, că Lucian Papici nu a fost demis, ci i s-au terminat mandatele de şef al Secţiei I din DNA, el precizând că acesta va fi simplu procuror şi menţionând că, la fel ca Daniel Morar, Papici a făcut "dosare politice".
"Nu ştiu cine a fost demis, Papici, marele băsist, morărist. N-a fost demis, i s-a terminat mandatul. Şi lui Băsescu îi expiră mandatul, ce facem îi ţinem pe toţi la nesfârşit? Că moare ţara fără ei, să mai facă şi ei un dosar. Că şefi din ăştia puşi de Băsescu care trebuie să stea încă o sută de ani după ce pleacă el... Stă şi el procuror simplu, că nu s-a născut şef. S-a terminat şi dosarul, gata, a ajuns la doamna Kovesi. Pa şi la revedere. De ce trebuie să-i ţinem pe toţi băsiştii care au făcut dosare politice după ce le-a expirat mandatul? Eu susţin că Daniel Moraru, cu Papici şi cu ai lui au făcut dosare politice anu trecut când au luat oamenii şi i-au pus să jure cu mâna pe Biblie pentru că au votat la referendum, sunt dosare de poliţie politică. Am spus-o şi o spun mereu. Să se supere Macovei şi mama lui Macovei", a spus atunci Victor Ponta, la RTV.
"Cine, ce victimă e Papici? (...) Şi-a terminat omul dosarul (în cazul lui Liviu Dragnea, n.r.), gata, poate să fie procuror simplu. Cum să fie şef când şi-a terminat mandatul? Ce stăm şi plângem?", s-a întrebat, retoric, Ponta, precizând că acesta va fi în continuare simplu procuror.
Premierul a fost întrebat ce anume dosare politice a făcut procurorul Papici împreună cu Daniel Morar. "Dosarele de anul trecut împotriva oamenilor care au votat la referendum sunt dosare politice", a replicat premierul.
În 3 octombrie, premierul Ponta a reafirmat că Lucian Papici nu a fost schimbat, ci doar i s-a terminat mandatul, iar în locul acestuia şi a adjunctului său au fost numiţi procurori care vor avea stabilitate pe trei ani, ca să "nu stea toată ziua pe telefon cu Cotroceniul", precum foştii şefi DNA, Morar şi Papici.
"Vrem să avem stabilitate, de aia nu l-am mai vrut pe Morar, am vrut să vină cineva care are un mandat de trei ani, ca să fiu foarte sincer, care un mandat şi după ce expiră mandatul domnului Băsescu, să nu mai stea toată ziua, cum stăteau Morar şi Papici, pe telefon cu Cotroceniul, să aibă un mandat de trei ani, să aibă stabilitate şi cu asta basta", a afirmat Ponta.
Premierul a reiterat totodată că, în opinia sa, dosarele privind fraudele la referendum, la care a lucrat şi Lucian Papici, sunt dosare "politice".
"Îmi menţin opina (...) că dosarele împotriva celor care au votat la referendum sunt dosare politice, pornite de către Morar, Papici şi de către toată trupa, nu-mi schimb această părere şi cu asta basta", a arătat Ponta.
Premierul Victor Ponta a precizat, luni, răspunzând unei întrebări, că îşi reproşează faptul că a ieşit cu o declaraţie, după înlocuirea lui Papici, el arătând că nu trebuia să vorbească despre persoane.
"Trebuia să spun însă un lucru, pentru că ţine de ministrul Justiţiei şi ministrul Justiţiei e în Cabinetul meu, şi anume că s-a respectat legea, că susţinerile preşedintelui Băsescu sunt absurde şi împotriva legii, că este inacceptabil - asta mi se pare într-adevăr inacceptabil - ca preşedintele Băsescu să dea telefoane la procurorul general şi să-i spună să nu aplice legea. Foarte bine că a aplicat-o, conform legii", a spus Ponta.
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
astăzi, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate