- Home
- Social
- (16.09.2020, 17:02)
- Raisa Humeniuc
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cum a ajuns Clujul cel mai scump oraş rezidenţial din România. Diferenţa faţă de Bucureşti
- Clujul nu are salariile cele mai mari din România, dar are cele mai mari preţuri pe segmentul de imobiliare
- În acest an preţul unui metru pătrat în Cluj a ajuns să coste în medie 1.881 de euro, iar în Bucureşti 1.357 de euro
- Din cauza programului „Noua casă”, specialiştii în imobiliare spun că preţurile în Cluj vor continua să crească
Urmărește
1346 afișări
Cum a ajuns Clujul cel mai scump oraş rezidenţial din România
Să locuieşti în oraşul de pe Someş, numit şi San Francisco-ul României, poate să îţi dea şi bătăi de cap. Cererea mare şi oferta mică din imobiliare au făcut ca preţurile apartamentelor să crească de la an la an, chiar dacă salariul mediu este sub Bucureşti cu aproape 200 de euro.
Un metru pătrat în Cluj costă în medie acum 1.811 euro cu 11% mai mult faţă de anul trecut, la mare diferenţă pe locul doi se află Bucureştiul unde metrul pătrat costă în medie 1.357 de euro, doar cu 0,4 % mai mult faţă de acum un an. În Timişoara un metru pătrat costă în medie 1.293 de euro.
Vlad Buzoianu a construit 180 de apartamente în Cluj şi le-a vândut pe toate. “Am continuat să investim pentru că cererea continuă să existe. Sectorul academic şi segmentul IT din Cluj-Napoca în continuare sunt motoare care generează această cerere şi încă oferta este sub nivelul ei, aşa se explică nivelul ridicat faţă de restul ţării. În ultimii ani am construit 180 de apartamente, ultimul bloc l-am terminat de câteva luni şi am vândut toate apartamentele, mai puţin trei. Media preţului la noi este 1.700 de euro plus TVA.”, a precizat Vlad Buzoianu, dezvoltator imobiliar
Adrian Vasiu este specialist în imobiliare şi spune că din păcate preţurile vor continua să crească în următoarea perioadă.
“Estimăm în viitorul apropiat o creştere a preţurilor în special pe segmentul de rezidenţial nou. De ce? Pentru că a fost lansat programul “Noua casă”. Există un mare pericol care nu cred că poate fi evitat şi anume în momentul în care creşterea va fi forţată pe un anumit sector şi anume rezidenţial nou, oferta nu este foarte mare în momentul de faţă, ca şi număr de unităţi disponibile la vânzare şi o să crească preţul artificial. Pentru că vor fi zece cumpărători pe o singură unitate.”, a menţionat acesta.
Programul “Noua casă”, care îţi permite să cumperi doar locuinţe noi, va forţa acest lucru, iar în Cluj vor fi şi 10 cumpărători la un apartament.
Salariile pe oraşe, conform Comisiei Naţionale de Prognoză:
- Bucureşti merge spre un salariu mediu de 927 euro
- Clujul se duce spre 801 euro
- Timişoara, spre 771 euro
Locuinţe construite şi livrate în perioada 2017-2019 în cele mai mari oraşe din ţară:
- În Bucureşti creşterea a fost de 134%. De la 3.685 unităţi locative în 2017 la 8.647 în 2019
- În Cluj Napoca avem o creştere de numai 22%. De la 3.417 unităţi în 2017 la 4.175 în 2019
- În Timişoara avem o creştere de 163%. De la 626 unităţi locative în 2017 la 1.651 unităţi în 2019
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ministerul Energiei: Liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale se va face etapizat şi nu se limitează la data de 1 aprilie 2025
-
Mureş: Scurgeri de benzină dintr-un vagon-cisternă / Intervenţia autorităţilor s-a încheiat fără incidente majore
-
Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
Citește pe alephnews.ro: China se confruntă cu un nou focar provocat de un virus la cinci ani după ce a început pandemia COVID-19. Ce este HMPV
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Medicul Vlad Ciurea dezvăluie alimentul nelipsit de pe masa românilor, care ne obosește și ne seacă de energie 😲
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe