- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cursurile, suspendate pe termen nelimitat în 14 şcoli din Teleorman: Peste o mie de elevi au fost trimişi acasă
Cursurile în mai multe şcoli din Teleorman au fost suspendate, luni dimineaţă, în urma unui protest spontan al profesorilor, nemulţumiţi că nu şi-au mai primit salariile de trei luni.
Protest spontan al profesorilor în Teleorman: Cursurile în mai multe şcoli, suspendate (Imagine: Haaz Sandor/Mediafax Foto)
Preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Teleorman, Ioan Predescu, a declarat că dascălii au declanşat un protest spontan, iar activitatea din mai multe şcoli a fost întreruptă, elevii fiind trimişi acasă.
Liderul sindical a spus că s-a ajuns în situaţia în care dascălii sunt victime colaterale, precizând că limita suportabilităţii a fost depăşită.
El a precizat că, potrivit articolului 39 din Codul muncii, salariaţii au dreptul la salarizare pentru munca depusă, însă cadrele didactice din Teleorman nu şi-au mai primit salariile de peste două luni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Inspectorul general şcolar al judeţului Teleorman, Constantin Amarie, a declarat că a fost informat, luni, de directorii de la Liceul "Marin Preda" şi Colegiul Naţional Unirea despre faptul că a fost declanşat un protest spontan al profesorilor şi elevilor şi că au fost suspendate cursurile.
Amarie a precizat că măsura este gravă, pentru că nu este înscrisă în lege. El a adăugat că le-a comunicat directorilor să le ceară profesorilor să reia cursurile, pentru că pot să apară situaţii grave dacă elevii nu sunt supravegheaţi.
Profesorii reclamă şi faptul că, din cauza suspendării plăţilor către şcoli, a fost oprită şi căldura în unităţile de învăţământ, astfel că elevii sunt nevoiţi să înveţe în frig.
Federaţia Spiru Haret cere MECTS să intervină pentru achitarea salariilor profesorilor din Teleorman
Potrivit preşedintelui executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor, cadrele didactice de la Colegiul Naţional Unirea, Liceul Teoretic "Marin Preda" şi Şcoala Generală cu clasele I-VIII nr. 2 din Turnu Măgurele, precum şi de la Şcoala din comuna Salcia au încetat activitatea, începând din 21 noiembrie, din cauză nu şi-au primit salariile pe ultimele luni, dar şi pentru că sistarea plăţilor a dus la oprirea furnizării de agent termic.
Liderul sindical a precizat, într-un comunicat de presă, că urmează ca în cursul zilei de luni să fie oprită şi alimentarea cu energie electrică, tot din cauza neplăţii facturilor.
"Federaţia Sindicatelor din Învăţământ «Spiru Haret» cere imperativ reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) să intervină, în regim de urgenţă, pentru rezolvarea acestor probleme deosebit de grave care afectează atât salariaţii din învăţământ, cât şi elevii şi părinţii. Precizăm faptul că întreaga responsabilitate pentru situaţia existentă se datorează indiferenţei cu care Guvernul şi reprezentanţii acestuia în teritoriu tratează sistemul de învăţământ şi pe beneficiarii acestuia", se arată într-un comunicat al federaţiei.
Peste 500 de cadre didactice din judeţul Teleorman, care fac parte din Sindicatele "Spiru Haret", CNA "Cartel Alfa" şi CNSRL "Frăţia", au protestat, în 15 noiembrie, pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din Alexandria, pentru că nu şi-au primit salariile de trei luni.
Liderul Sindicatului "Spiru Haret" Teleorman, Tudor Spiridon, declara atunci că profesorii din Turnu Măgurele şi din comuna Bragadiru sunt cei mai afectaţi de blocarea conturilor primăriilor, după ce prefectul Teodor Niţulescu a atacat în contencios-administrativ bugetele localităţilor în cauză.
"Vom trimite o scrisoare deschisă către primul-ministru, în care îi vom cere demiterea prefectului de Teleorman, Teodor Niţulescu. I-am cerut ministrului Funeriu să vină astăzi (n.r. - 15 noiembrie) la Teleorman să stea de vorbă cu oamenii, dar acesta a refuzat", spunea preşedintele Sindicatului "Spiru Haret" Teleorman, Tudor Spiridon.
Protestatarii au scandat "Jos prefectul", "Jos Guvernul" şi au afişat bannere cu mesajele: "Scoate-ţi mâna din buzunarul nostru", "Salarii blocate de trei luni", "Opriţi politizarea învăţământului".
Prefectul Teodor Niţulescu i-a invitat pe protestatari la discuţii, dar aceştia au refuzat, solicitându-i să vină în faţa mulţimii, situaţie refuzată de Niţulescu.
În 14 noiembrie, aproape 100 de cadre didactice din municipiul Turnu Măgurele au protestat în faţa Prefecturii Teleorman, pentru că nu şi-au primit salariile, situaţia fiind determinată de faptul că prefectul a atacat în contencios-administrativ bugetul oraşului, conturile fiind astfel suspendate.
Prefectura Teleorman a constatat nereguli la bugetele mai multor administraţii publice locale şi le-a atacat în contencios-administrativ, acesta fiind motivul pentru care primăriile au ajuns în imposibilitatea de a mai efectua plăţi.
Cursurile, suspendate pe termen nelimitat
Cursurile au fost suspendate pe termen nelimitat în 14 şcoli din judeţul Teleorman, printre care şi trei licee din municipiul Turnu Măgurele, peste o mie de elevi fiind trimişi acasă, a declarat luni preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Teleorman, Ioan Predescu.
"Este vorba de 500 de cadre didactice, profesori, învăţători, personal didactic auxiliar, şi de cadre nedidactice din trei licee din Turnu Măgurele şi alte 11 şcoli din acest oraş şi localităţile Islaz şi Traian", a declarat, luni, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Teleorman, Ioan Predescu.
Liderul sindical a precizat că în urma protestului spontan au fost trimişi acasă peste o mie de elevi din cele 14 şcoli, cursurile fiind suspendate până la rezolvarea problemelor.
"Noi am protestat săptămâna trecută la Turnu Măgurele, iar astăzi de dimineaţă am luat măsura de comun acord cu personalul din cele 14 şcoli de pe raza municipiului Turnu Măgurele şi a localităţilor Islaz şi Traian să nu intrăm la programul de lucru şi să suspendăm cursurile până în momentul în care vom primi banii pe salarii, pe ultimele două luni şi jumătate, iar facturile la utilităţi, la curent electric şi căldură vor fi achitate, în condiţiile în care CEZ Oltenia a trimis deja somaţii la unele şcoli pentru întârzieri la achitarea facturilor", a spus profesorul Ioan Predescu.
El a adăugat că în statut se prevede în mod expres primirea de către angajaţii din învăţământ a drepturilor salariale, ceea ce nu s-a întâmplat. Predescu a adăugat că, din punctul de vedere al sindicaliştilor, au fost urmate toate căile legale şi au fost anunţate toate autorităţile despre această situaţie.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat luni că le solicită primarilor din localităţile din Teleorman să rezolve problemele financiare şi să nu folosească profesorii şi elevii ca "masă de manevră" în acest caz.
"Am înţeles că Prefectura a blocat conturile unor primării întrucât există suspiciuni privind anumite nereguli financiare. Primarii ar fi avut posibilitatea să sesizeze Curtea de Conturi dacă ar fi sesizat nereguli. Le cer să rezolve problemele fără să utilizeze profesorii şi elevii ca masă de manevră", a spus ministrul Daniel Funeriu.
El le-a solicitat primarilor să intre în legalitate, precizând că situaţia şcolilor din judeţul Teleorman este în atenţia Ministerului Educaţiei de mai mult timp.
Inspectorul general şcolar al judeţului Teleorman, Constantin Amarie, a declarat că a fost informat luni de directorii de la Liceul "Marin Preda" şi Colegiul Naţional Unirea despre faptul că a fost declanşat un protest spontan al profesorilor şi elevilor şi că au fost suspendate cursurile.
Amarie a precizat că măsura este gravă, pentru că nu este înscrisă în lege. El a adăugat că le-a comunicat directorilor să le ceară profesorilor să reia cursurile, pentru că pot să apară situaţii grave dacă elevii nu sunt supravegheaţi.
În 14 noiembrie, aproape 100 de cadre didactice din municipiul Turnu Măgurele au protestat în faţa Prefecturii Teleorman, pentru că nu şi-au primit salariile, situaţia fiind determinată de faptul că prefectul a atacat în contencios administrativ bugetul oraşului, conturile fiind astfel suspendate.
Prefectura Teleorman a constatat nereguli la bugetele mai multor administraţii publice locale şi le-a atacat în contencios administrativ, acesta fiind motivul pentru care primăriile au ajuns în imposibilitatea de a mai efectua plăţi.
O zi mai târziu, peste 500 de cadre didactice din judeţul Teleorman, care fac parte din Federaţia "Spiru Haret", Confederaţia "Cartel Alfa" şi CNSLR-Frăţia, au protestat pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din Alexandria, pentru că nu şi-au primit salariile de trei luni.
Liderul Sindicatului "Spiru Haret" Teleorman, Tudor Spiridon, declara atunci că profesorii din Turnu Măgurele şi din comuna Bragadiru sunt cei mai afectaţi de blocarea conturilor primăriilor, după ce prefectul Teodor Niţulescu a atacat în contencios administrativ bugetele localităţilor în cauză.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO