Daniel Barbu, fost şef al AEP, chemat la DNA în dosarul trezorierului PSD Mircea Drăghici privind modul în care au fost cheltuite subvenţiile

Fostul preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Daniel Barbu, s-a prezentat, miercuri dimineaţă, la sediul DNA. El a fost audiat în dosarul trezorierului PSD Mircea Drăghici, acuzat de procurorii DNA de mai multe fapte de delapidare.

Urmărește
367 afișări
Imaginea articolului Daniel Barbu, fost şef al AEP, chemat la DNA în dosarul trezorierului PSD Mircea Drăghici privind modul în care au fost cheltuite subvenţiile

Daniel Barbu, fost şef al AEP chemat la DNA în dosarul trezorierului PSD Mircea Drăghici

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente Constantin Buică a declarat, miercuri, că AEP va finaliza controlul privind finanaţarea PSD până în luna noiembrie, iar până acum la departamentul de control al instituţiei nu ar exista documente din care să fie constatate "probleme".

"La momentul acesta, la nivelul departamentului nu există niciun document din care să reiasă că s-ar fi efectuat un control şi ar fi constatate probleme. Până nu va exista un document prin care departamentul de control să propună preşedintelui AEP măsuri şi să dispună anumite sesizări cu privire la încălcarea dispoziţiilor legale, nu pot să dispun nicio măsură şi nu pot să constat că au fost încălcări cu privire la aceste dispoziţii. Parchetul şi organele competente pot desfăşura în paralel controale. Noi am pus la dispoziţie documente pe care le-am deţinut cu privire la demararea, suspendarea exercitarea acelui control. Vom finaliza conmtrolul. aşa cum s-a planificat şi de către Curtea de Conturi, în luna august-noiembrie al acestui an", a afirmat Constantin Buică, miercuri, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că acest control privind finanţarea PSD va fi reluat în 26 august alături de Curtea de Conturi.

"La momentul preluării ca preşedinte AEP exista un dosar la Parchetul General şi ulterior la DNA. Ca preşedinte am luat act de documentele prezentate la momentul decembrie 2018 - ianuarie 2019. Am constatat că preşedintele AEP a suspendat, că nu există un temei de suspendare a acestui control, ci de prelungire a controlului până la continuarea acestuia cu Curtea de Conturi. Controlul se efectuează simultan de AEP şi Curtea de Contrui în ce priveşte subvenţiile de la bugetul de stat. Am analizat documentele din acel dosar comunicate de AEP, din punctul meiu de vedere şi al specialiştilor, soluţia a fost legală ca preşedintele AEP să dispună prelungirea controlului şi continuarea cu Curtea de Conturi. În ianuarie a fost o plângere a PSD că controlul s-ar desfăşura în mod nelegal şi ar trebui desfăşurat cu Curtea de Conturi. Ulterior a venit răspunsul Curţii pe baza căruia preşedintele AEP şi la propunerea departamentului de control al finanţării partidelor la momentul respectiv dl director Costreie au notificat PSD şi au dispus prin preşedinte suspendarea controlului şi reluarea acestuia împreună cu Curtea de Conturi în 26 august. Toate demersurile au venit la propunerea departamentului de control pentru suspendarea acestor controale", a explicat Buică.

Fostul preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Daniel Barbu, a declarat, miercuri, la ieşirea de la DNA, că nu era în atribuţiile sale să demareze controale în instituţie, precizând însă că fiecare partid cheltuieşte banii cum consideră oportun, potrivit normelor legale.

"E legea care spune cum se cheltuiesc banii. În mod precis. Presupun că se poate autosesiza în orice materie (DNA- n.r.), nu am idee dacă în această materie trebuia să nu se autosesizeze. Fiecare partid cheltuieşte banii cum consideră oportun, potrivit normelor legale. Nu era în atribuţiile mele să fac un control, era un departament autonom, deci eu personal, până nu există un raport al departamentului de control, pe linia AEP, probabil, o analiză a DNA. Am văzut că domnul Drăghici spune că sunt legale, alţii că sunt ilegale, nu pot să mă pronunţ. Nu a fost nici atunci, acum e cu atât mai puţin în competenţa mea. Nu mi-e teamă să vorbesc despre nimic, dacă vorbesc cu convingere sau despre ceva asupra căruia am cunoştinţă. În această materie, nu am cunoştinţă", a declarat Daniel Barbu, la ieşirea de la DNA, unde a fost chemat să dea explicaţii în dosarul trezorierului PSD, mircea Drăghici.

Pe 18 februarie 2019, Daniel Barbu a demisionat din funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente, pentru a candida la alegerile europarlamentare din partea ALDE.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au extins, luni, urmărirea penală faţă de Mircea Drăghici, trezorier PSD, cu privire la o altă infracţiune de delapidare. Procurorii DNA îl acuză pe Drăghici că ar fi scos din patrimoniul partidului un autoturism de lux marca Mercedes Benz, în valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării.

"Concret, data de 10.07.2017, formaţiunea politică, prin trezorier, a cumpărat autoturismul anterior menţionat, iar la data de 18.07.2017, autoturismul ar fi fost vândut unei persoane din familia trezorierului, însă contravaloarea acestuia nu a fost încasată de partid la data înstrăinării bunului. Banii pentru autoturism au fost plătiţi abia la data de 23.08.2018”, precizează procurorii DNA, într-un comunicat de presă.

Trezorierul PSD a fost pus sub urmărire penală în 2 aprilie de procurorii DNA pentru că şi-ar fi însuşit 380.000 de euro din subvenţiile acordate pentru PSD, pe care i-a folosit pentru plata unui imobil. Acesta este acuzat că şi-ar fi însuşit banii de subvenţii pentru partid prin încheierea unui contract de închiriere a unui imobil.

Mircea Drăghici a precizat, în replică, că nu înţelege unde este infracţiunea de delapidare de care îl acuză DNA în ceea ce priveşte achiziţia autoturismului Mercedes, spunând că maşina a fost plătită de PSD din fonduri private, nu din subvenţie. Trezorierul PSD a adăugat că imobilul din Pipera nu a fost niciodată în proprietatea sa.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici