- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video David: Achiziţia din 2006 a Loganurilor, angajată de Blaga, Ager Leasing avea probleme
Ministrul de Interne, liberalul Cristian David, afirmă, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, că procedura de achiziţie a autospecialelor pentru Poliţie a fost angajată de predecesorul său, democratul Vasile Blaga, deşi firma Ager Leasing era cercetată pentru restituiri ilegale de TVA.
Rep.: Unul dintre argumentele referitoare la preţul autoturismelor Logan a fost si cel legat de faptul ca prin "dotări" se înţelege, de fapt, aparatura specifică- truse criminalistice, etiloteste. Dacă în cazul acestora e mai greu sa facem o comparaţie in ceea ce priveşte preţul, când este vorba despre triunghi reflectorizant, stingător, trusă medicală, preţul vehiculat este de o mie de euro, adică mult peste preţul pieţei. Care este explicaţia pentru această situaţie?
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Marcel Ciolacu a demisionat de la conducerea PSD. Partidul nu va contesta rezultatele alegerilor prezidenţiale
-
Iohannis nu a primit informări despre ingerinţe externe în alegeri
C.D.: Trebuie să lămurim şi aici lucrurile. La momentul în care s-a plecat în această achiziţie au fost făcute două pachete diferite. Unul priveşte maşina propriu-zisă, iar cel de-al doilea priveşte dotarea. Dotarea este specifică fiecărei structuri din cadrul poliţiei, pentru că nu vorbim doar de poliţia rutieră, ci vorbim şi de poliţia rurală, vorbim şi de structurile de crimă organizată.
Fiecare structură din cadrul poliţiei şi-a specificat dotările de care are nevoie pentru realizarea sarcinilor operative pe care le are, respectiv nu toate loturile de autospeciale au acelaşi tip de dotare, fiind firesc ca poliţia rutieră să aibă cu totul şi cu totul altă dotare decât crima organizată. Măcar - dacă o luăm în cel mai simplu şi relevant exemplu - radarul şi etilotestul, pentru testarea şoferilor care au consumat sau nu băuturi alcoolice. Evident această dotare nu este necesară pentru alte structuri ale poliţiei. Deci nu se pune problema dacă este sau nu necesară dotarea pentru munca operativă pe aceste autospeciale. Este evident necesară, pentru că altfel cum şi-ar putea face treaba structurile de poliţie, dacă nu ar avea o dotare corespunzătoare.
Dotarea este necesară, dar această dotare trebuie să fie achiziţionată la un preţ corect. Noi vorbim nu de faptul dacă este sau nu nevoie de dotare, ci vorbim dacă această dotare a fost achiziţionată în condiţii de transparenţă cu privire la modul în care s-a desfăşurat licitaţia şi vorbim de o gestiune economică eficientă a banilor care au fost alocaţi pentru poliţie din punct de vedere al preţului. Iar preţul, evident, este cu mult peste preţul pieţei, chestiune pe care am adus-o la cunoştinţa poliţiei cu multă vreme înaintea finalizării acestei proceduri.
Din punct de vedere al procedurilor privind desfăşurarea unei licitaţii, nicio altă autoritate nu poate interveni în procedură înainte de soluţionarea de către comisia de licitaţie a acestei proceduri, pentru că ar fi o pronunţare ante factum. Orice intervenţie din partea oricărei autorităţi, inclusiv a mea, într-o procedură derulată de un ordonator de credite, ar fi interpretată din punct de vedere al legii ca o interferare cu procedura aflată în derulare. Ordonatorul de credite este Inspectoratul General al Poliţiei Române.
Cum ar fi fost ca eu să intervin şi să spun: "Nu cred că preţurile de la firma aia sunt bune, sunt mai bune preţurile de la firma cealaltă". Acest lucru ar contraveni legii privind desfăşurarea achiziţiilor publice. Evident că, dacă s-ar crea o astfel de premisă, ea ar deschide calea oricărui abuz, pentru că oricine ar putea interveni în timpul unei licitaţii şi ar putea să ridice suspiciuni sau să facă observaţiile cu privire la preţurile unei firme, favorizând implicit o altă firmă. S-ar pune la îndoială întregul sistem de transparenţă, de echidistanţă a procedurilor privind achiziţiile publice. Este un non-sens să ne imaginăm că cineva poate interveni într-o procedură, dacă privim cu rigoare asupra legii privind achiziţiile publice şi interpretăm corect spiritul acesteia.
Rep.: Totuşi aţi avut nişte suspiciuni cu privire la acest proces de achiziţie şi l-aţi şi avertizat pe inspectorul general Popa...
C.D.: Aşa este, am spus-o foarte clar de fiecare dată, cu luni bune înainte de încheierea acestui contract am semnalat conducerii Poliţiei faptul că preţurile vehiculate în acest contract sunt mari.
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
Citește mai departe: