Declarat mort în urmă cu 19 ani, unui bărbat nu i s-a redat identitatea. Complicaţiile birocratice ale unui caz aproape ireal

Un bărbat în vârstă de 58 de ani, declarat mort în urmă cu 19 ani, trăieşte şi este internat la Institutul de Psihiatrie Socola, totul fiind scos la iveală de reprezentanţii unităţii medicale, atunci când au încercat să clarifice situaţia bolnavului, pentru a deconta cheltuielile de întreţinere.

Urmărește
1934 afișări
Imaginea articolului Declarat mort în urmă cu 19 ani, unui bărbat nu i s-a redat identitatea. Complicaţiile birocratice ale unui caz aproape ireal

Declarat mort în urmă cu 19 ani, unui bărbat internat la Spitalul de Psihiatrie nu i s-a redat identitatea. Complicaţiile birocratice ale unui caz aproape ireal

Gălăţeanul, care are probleme psihice, a fost declarat mort în urmă cu 19 ani, după ce poliţiştii din Ilfov au descoperit un bărbat mort în urma unui accident de tren. După mai multe verificări, anchetatorii ilfoveni au stabilit că trupul celui lovit de tren aparţine unui gălăţean cu probleme psihice dispărut de acasă de câteva luni. Mai mult, cadavrul a fost predat familiei care l-a înmormântat creştineşte, iar Starea Civilă Galaţi a întocmit un act de deces în baza documentelor prezentate de Serviciul Investigaţii Criminale al Poliţiei.

La sfârşitul anului 2000, reprezentanţii Institutului de Psihiatrie Socola din Iaşi au început să facă demersuri pentru realizarea unui buletin pentru unul dintre pacienţii unităţii şi astfel ei au aflat că bărbatul pe care îl găzduiau de ani de zile era, de fapt, bărbatul lovit de tren în Ilfov şi declarat mort la Galaţi.

Pentru a rezolva problema şi pentru a-i reda identitatea bărbatului, cei de la Socola au deschis mai multe acţiuni în instanţă, dar procesele s-au prelungit până în anul 2016, când Institutul de Psihiatrie din Iaşi a obţinut o decizie defintivă, iar de atunci se aşteaptă documentele de la Starea Civilă Galaţi.

Reprezentanţii Institutului de Psihiatrie Socola din Iaşi spun că astfel de situaţii se pot produce deoarece la spital ajung numeroase persoane fără acte de identitate, iar pentru identificarea lor se solicită ajutorul Poliţiei. În cazul gălăţeanului declarat mort, unitatea medicală nu a putut deconta serviciile oferite, tratamentul şi mâncarea fiind oferite din bugetul spitalului.

„La noi ajung frecvent persoane cu identitate necunoscută, oamenii sunt luaţi de pe stradă, accidentaţi, drogaţi, şi primesc la noi asistenţă, cazare. Pe unii dintre aceştia nu reuşim să-i identificăm nici cu ajutorul Poliţiei. Am avut o surpriză să aflăm că unul dintre cei aflaţi la noi este declarat decedat. Am dat în judecată Primăria Galaţi pentru anularea actului de deces, era singura variantă. A fost un proces lung, prima dată ne-a fost respinsă solicitarea, în 2009. Acum avem o hotărâre definitivă de anulare a certificatului de deces. A fost obţinută în 2016. Cei de la Primăria Galaţi încă nu ne-au răspuns. El stă la noi de 20 de ani, noi oferim servicii, el este declarat mort, noi nu putem deconta nimic la Casa de Asigurări de Sănătate. După ce vom obţine actul de identitate situaţia va reveni la normal şi vom putea deconta toate cheltuielile”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, managerul Institutului de Psihiatrie Socola-Iaşi, Gabriel Oprişanu.

Situaţia ar putea fi rezolvată săptămâna viitoare, când unul dintre juriştii Primăriei Galaţi va merge la Iaşi cu documentele solicitate de instanţă.

„A existat un proces între Primăria Galaţi şi Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi. Cei de acolo au obţinut în instanţă anularea hotărârii de deces. Documentul era din 1999, a fost întocmit la Galaţi, după ce s-a găsit un cadavru. Atunci, poliţiştii au făcut identificare, au emis nişte documente. Conform documentelor furnizate de cei de la Investigaţii Criminale, noi am întocmit actele de deces. Ulterior, s-a aflat că persoana declarată decedată trăia, era la Socola, aşa că institutul a solicitat anularea actului de deces. Doar prin instanţă se putea obţine aşa ceva. După obţinerea deciziei, situaţia nu a fost rezolvată deoarece Institutul Socola a trimis la Galaţi un fax. Cei de la Starea Civilă ne-au informat şi ne-au spus că nu pot reface documentele doar în baza unui fax, de aceea au solicitat hotărârea în original a Judecătoriei Iaşi. Ca să rezolvăm problema, săptămâna viitoare un angajat al Serviciului Juridic al Primăriei Galaţi va merge personal la instanţa din Iaşi cu toate documentele necesare”, a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Raluca Ardean.

Surse din cadrul unităţii medicale ieşene au dezvăluit că familia a aflat că bărbatul cu probleme psihice nu a murit, dar nu a dorit să-l contacteze.

După obţinerea actului de identitate, membrii familiei vor fi informaţi în mod oficial despre situaţia rudei lor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici