Denunţătorul din dosarul fostului şef CJ Cluj Horea Uioreanu, audiat patru ore în şedinţă secretă

Denunţătorul din dosarul de corupţie al fostului preşedinte al CJ Cluj Horea Uioreanu, Răzvan Pop, a fost audiat, miercuri, mai mult de patru ore, la Tribunalul Cluj, în şedinţă secretă, avocaţii apărării spunând că declaraţiile acestuia ”nu au mai fost atât de exacte” ca în faza de urmărire penală.

Urmărește
311 afișări
Imaginea articolului Denunţătorul din dosarul fostului şef CJ Cluj Horea Uioreanu, audiat patru ore în şedinţă secretă

Horea Uioreanu (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Miercuri, la Tribunalul Cluj a avut loc cel de-al doilea termen al procesului de corupţie al fostului preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Cluj Horea Uioreanu, în care au mai fost trimişi în judecată oamenii de afaceri Ioan Bene, Vasile Pogăcean şi Gabriel Davidescu, dar şi consilierul judeţean PNL Ioan Petran.

La termenul de miercuri au fost audiaţi patru martori - foşti şi actuali angajaţi ai CJ Cluj -, printre aceştia numărându-se şi fostul consilier personal al lui Horea Uioreanu şi denunţător în dosarul de corupţie, Răzvan Pop.

El a fost audiat în şedinţă secretă, pentru prima dată de faţă cu avocaţii şi inculpaţii din dosar.

Potrivit avocatului lui Horea Uioreanu, Smaranda Bara, şedinţa de judecată, care a început la ora 10.00, s-a încheiat seara, în jurul orei 19.00, ultimul martor audiat fiind Răzvan Pop, care până acum a dat declaraţii doar în faţa procurorilor DNA.

“La termenul de astăzi (n.r. - miercuri) au fost audiaţi patru martori dintre cei 28 care au dat declaraţii în faza de urmărire penală, unii martori au dat şi declaraţii contradictorii, în sensul pozitiv pentru noi ca apărare. Denunţătorul din dosar, Răzvan Pop, a fost audiat în cadrul unei şedinţe secrete, a răspuns întrebărilor puse de avocaţi, iar clientul meu, Horea Uioreanu, nu i-a adresat nicio întrebare. Din punctul nostru de vedere, al avocaţilor, martorul şi-a menţinut, în principiu, declaraţiile date în faţa procurorilor, însă la unele aspecte răspunsurile sale nu au mai fost atât de exacte şi precise ca la declaraţia dată anterior, în faza de urmărire penală. La termenul următor, care a fost stabilit pentru 30 martie, o să fie audiaţi alţi trei martori, angajaţi ai Consiliului Judeţean, Mariana Raţiu, Claudiu Salanţă şi Alexandru Creţu (n.r. - directorul tehnic de la CJ Cluj, arhitectul judeţului şi un angajat de la departamentul Achiziţii din cadrul CJ Cluj)”, a declarat corespondentului MEDIAFAX Smaranda Bara.

Smaranda Bara a precizat că după ce vor fi audiaţi toţi cei 28 de martori, care deja au dat declaraţii la DNA, apărarea va solicita şi audierea altor martori, urmând ca abia apoi inculpaţii din dosar să dea declaraţii în faţa judecătorului.

Un alt martor audiat la termenul de miercuri a fost secretarul Consiliului Judeţean Cluj, Simona Gaci, care a răspuns unor întrebări referitoare la lucrările de investiţii derulate de CJ în mandatul lui Horea Uioreanu. Simonei Gaci i-au adresat întrebări atât avocaţii inculpaţilor din dosar, cât şi Horea Uioreanu.

În 23 iunie 2014, Horea Uioreanu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru trei infracţiuni de luare de mită, din care două în formă continuată (10 acte materiale, respectiv 7 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator, în formă continuată (2 acte materiale) şi complicitate la spălare de bani.

În acelaşi dosar, Ioan Bene, membru AGA în cadrul SC Construcţii Napoca SA, a fost trimis în judecată, în arest preventiv, pentru dare de mită în formă continuată (7 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator, în formă continuată (2 acte materiale) şi spălare de bani.

Vasile Pogăcean, asociat şi administrator la SC Sinai Comimpex SRL Iclod, a fost şi el trimis în judecată în arest preventiv, pentru 10 acte materiale de dare de mită.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată în acelaşi dosar, în stare de libertate, pe consilierul judeţean din partea PNL Ioan Petran, pentru dare de mită, tot în stare de libertate fiind trimis în judecată şi omul de afaceri Gabriel Davidescu, director de dezvoltare în cadrul SC Uti Grup SA Bucureşti, pentru săvârşirea a două infracţiuni concurente de dare de mită.

Horea Uioreanu, Ioan Bene şi Vasile Pogăcean au fost arestaţi preventiv în 29 mai 2014, iar ulterior Tribunalul Cluj le-a prelungit arestul preventiv. În luna august, Tribunalul Cluj a respins cererea lui Horea Uioreanu, care invoca motive medicale, de înlocuire a măsurii arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu, însă în noiembrie Curtea de Apel Cluj a dispus ca acesta să fie plasat în arest la domiciliu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici