GALERIE FOTO Poluare masivă cu steril a râului Arieş. Peste 70 de reclamaţii, depuse la Garda Naţională de Mediu

Circa 6.000 de metri cubi de steril au ajuns în râul Arieş din Munţii Apuseni în urma accidentului tehnologic produs la iazul de decantare Valea Şesei, aparţinând societăţii Cupru Min. Societatea şi-a întrerupt activitatea şi a intervenit cu utilaje pentru întreruperea deversării.

Urmărește
1891 afișări
Imaginea articolului GALERIE FOTO Poluare masivă cu steril a râului Arieş. Peste 70 de reclamaţii, depuse la Garda Naţională de Mediu

GALERIE FOTO Deversare de STERIL: 6.000 de metri cubi au ajuns accidental în râul Arieş. Autorităţile, în alertă

VEZI MAI JOS GALERIA FOTO

UPDATE: Peste 70 de reclamaţii au fost depuse, marţi, în doar câteva ore la Garda Naţională de Mediu, în cazul poluării râului Arieş din Munţii Apuseni cu circa 600 de metri cubi de steril, în urma accidentului tehnologic produs la iazul de decantare Valea Şesei, aparţinând societăţii Cupru Min.

Fostul director al Gărzii de Mediu Alba, Dănuţ Hălălai, învestit marţi în funcţia de prefect al judeţului, a declarat presei că a fost informat de comisarul şef al Gărzii Naţionale de Mediu că au fost depuse 70 de reclamaţii ale oamenilor în cazul poluării cu steril de a râului Arieş.

„Pot să vă spun că peste 70 de reclamaţii, sesizări au fost depuse la Garda Naţională de Mediu. Am fost informat de către comisarul şef. Aceste sesizări au aceeaşi problematică (n.r. poluarea râului Arieş din Munţii Apuseni). Este clar că fenomenul este vizibil, nu poate fi ascuns sub preş şi nu voi permite sub nicio formă ca viaţa şi sănătatea oamenilor, a peştilor şi a animalelor să fie pusă în pericol, indiferent de numele societăţii comerciale care va face chestia aceasta. Toată lumea trebuie să respecte legea şi cu preponderenţă legea mediului trebuie respectată”, a declarat presei Dănuţ Hălălai, noul prefect al judeţului Alba.

Dănuţ Hălălai a spus că din discuţiile pe care le-a avut cu foştii săi colegi de la Garda de Mediu Alba, compania Cupru Min va fi amendată.

”La momentul de faţă nu mai există poluare, tot ce există, există doar pe râul Arieş din cauza că a existat o cantitate destul de mare de steril care s-a depus pe maluri (...) Se pare că, din informaţiile pe care le am de la Apele Române nu a existat mortalitate piscicolă, ceea ce este foarte important pentru noi”, a mai spus Hălălai.

Potrivit unui comunicat transmis, marţi, de ISU Alba, societatea Cupru Min şi-a întrerupt activitatea şi a intervenit cu utilaje pentru întreruperea deversării.

”În urma accidentului tehnologic produs la iazul de decantare Valea Şesei, aparţinând de Cupru Min Abrud, s-a deversat pe Valea Şesei şi apoi în râul Arieş o cantitate de circa 6.000 metri cubi steril. Cupru Min S. a întrerupt atât activitatea, cât şi deversarea sterilului în iazul de decantare. Societatea a intervenit cu utilaje pentru întreruperea deversării şi în jurul orei 15:40 s-a reuşit întreruperea deversării”, arată ISU Alba.

Reprezentanţii Sistemului de Gospodărire al Apelor, ai Comisariatului Judeţean Alba din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Unirea al judeţului Alba s-au deplasat la faţa locului pentru investigarea fenomenului şi recoltării probelor de apă.

”În urma evaluării situaţiei din teren, s-au stabilit următoarele măsuri: monitorizarea permanentă a zonei din avalul barajului unde s-a produs incidentul, până la găsirea unei soluţii finale; curăţarea zonei afectate de deversarea sterilului; avertizarea populaţiei privind protejarea surselor de apă, a hranei şi animalelor. NU se va folosi apa râului Arieş pentru alimentaţie şi pentru igienă personală”, mai arată ISU Alba în comunicat.

La rândul ei, Compania Cupru Min transmite, într-un comunicat de presă, că a intervenit operativ, ”mobilizând un număr important de echipe şi utilaje grele” care au reuşit să ”limiteze poluarea” râului Arieş.

Totodată, compania susţine că pentru rezolvarea problemelor de mediu a început proiectarea unei staţii moderne de neutralizare a apelor acide şi de recuperare a metalelor din haldele de steril.

”Avaria a generat poluarea accidentală a pârâului Valea Şesei cu un amestec de apă şi steril, ce a ajuns până în râul Arieş. Amestecul apă-steril a debuşat în aval de baraj dintr-o lucrare de evacuare închisă încă din anul 1988. În amontele barajului s-a format, în decursul anilor, un con de depunere a nămolului chiar în dreptul instalaţiei dezafectate – o sondă inversă conectată la canalul de evacuare”, arată compania.

Reprezentanţii Gărzii de Mediu şi ISU Alba au fost prezenţi pentru a preleva probe şi pentru evaluarea măsurilor de mediu.

”În 1988 o sondă inversă a devenit inutilizabila. Intervenţiile din 1988 au oprit antrenarea în canal a sterilului de flotaţie, dar apa a continuat sa pătrundă, aducând aluviuni care au dus în final la blocarea galeriei, determinând astfel deversarea apelor poluate. În 2015, atunci când a constatat scurgerile de apă, conducerea Cupru Min a solicitat proiectantului general Cepromin Deva şi Comisiei Naţionale pentru Baraje să identifice o soluţie tehnică de remediere. Proiectantul a elaborat mai multe variante de intervenţie, iar Comisia Naţională urmează să decidă care este soluţia optima in primăvara anului 2017, după dezgheţ”, arată Cupru Min.

Luni, râul Arieş din Munţii Apuseni a fost poluat cu steril după ce o sondă inversă a cedat, iar în râu a ajuns apă cu steril din iazul de decantare Valea Şesei, care aparţine societăţii Cupru Min.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici