- Home
- Social
- MIERCUREA CIUC, (31.10.2013, 20:58)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Diaconescu: Ne-am bucura ca legislaţia ungară despre drepturile cetăţenilor să fie la fel de modernă
Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu spune, referitor la afirmaţiile ministrului ungar de Externe, că s-ar bucura ca legislaţia maghiară privind protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor "să fie la fel de modernă şi adaptată" standardelor europene precum cea română.
Urmărește
162 afișări
Consilierul Prezidenţial Cristian Diaconescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Miercurea Ciuc, că vizita în judeţul Harghita i-a dat ocazia de a-şi exprima punctul de vedere cu privire la afirmaţiile "prietenului" său, ministrul de Externe ungar Martonyi Janos, privind "oportunităţile din legislaţia română privind autodeterminarea", transmite corespondentul MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Donald Trump afirmă că pregăteşte o întâlnire cu Vladimir Putin pentru a discuta despre războiul din Ucraina
-
Adrian Sârbu: Ordonanţa-trenuleţ nu va rezolva nimic. Bugetul României e o cutie neagră urât mirositoare. Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
"Cred că este un loc bun pentru a-i transmite prietenului meu, ministrul de Externe Martony, care am înţeles că a dat o declaraţie în legătură cu oportunităţile din legislaţia română privind autodeterminarea, faptul că ne-am bucura ca şi legislaţia maghiară în ceea ce priveşte protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor să fie la fel de modernă şi adaptată valorilor şi standardelor europene precum legislaţia română. Şi, aşa cum i-am promis în multe alte ocazii, suntem gata să punem la dispoziţie părţii ungare experienţa noastră în elaborarea acestei legislaţii, ca şi în implementarea ei", a spus Diaconescu.
El a afirmat că Harghita şi Covasna sunt două judeţe în care trăiesc "cetăţeni români liberi", care au dreptul "la propria demnitate, la respectul unei identităţi culturale, a unei identităţi religioase, lingvistice".
De asemenea, el a atenţionat că dezvoltarea economică a zonei este deosebit de importantă şi că retorica "naţionalistă" folosită de politicieni de la Bucureşti şi Budapesta este "extrem de departe de problemele cetăţenilor de aici".
"Acest joc de reacţie şi contrareacţie, de provocare într-un sens sau altul şi de îmbăţoşare naţionalistă într-o formă sau alta, acest joc nu are absolut nicio legătură cu ceea ce înseamnă o dezvoltare regională, naţională, economică, extrem de serioasă. Singurul criteriu de împărţire pe regiuni în UE este cel economic, nu există alt criteriu, fie în practica statelor membre UE, fie în normele europene sau de drept comunitar", a precizat Cristian Diaconescu.
Consilierul prezidenţial a făcut referire şi la Marele Marş al Secuilor, desfăşurat duminică în judeţul Covasna, afirmând că autorităţile publice şi politicienii trebuie să fie pregătiţi să discute orice tip de concept, însă a accentuat că "absolut nicio astfel de discuţie nu va avea drept finalitate trasarea unor frontiere în România".
"Ca şi concluzie după această manifestare publică şi după altele mai mult sau mai puţin ostentative este că oricând, orice cetăţean al României, fie el parte a unei instituţii sau învestit cu putere politică sau nu, trebuie să fie gata să discute orice fel de concept, să explice şi să argumenteze un punct de vedere, chiar dacă nu neapărat acest punct de vedere coincide cu punctul de vedere majoritar. Pe de altă parte, nicio astfel de discuţie, absolut nicio astfel de discuţie, nu va avea drept finalitate trasarea unor frontiere în România", a spus el.
El a atenţionat că 2014 este un an electoral atât pentru România, cât şi pentru Ungaria şi i-a rugat pe politicienii care vor intra în campania electorală să "evite jocul politic împotriva şi pe seama minorităţilor etnice din cele două ţări".
"Aş ruga, cu toată deferenţa de care pot fi în stare, ca cei care vor intra în campania electorală, indiferent pentru ce poziţii, să evite jocul politic împotriva şi pe seama minorităţilor etnice din cele două ţări. Aş ruga să se înţeleagă faptul că ipocrizia, de care nu au niciun fel de probleme a se lepăda după închiderea campaniei electorale, poate lăsa urme şi poate răni şi mândria şi dreptul la o viaţă respectabilă pentru foarte mulţi cetăţeni din cele două ţări. Deci, în măsura posibilului, ar fi foarte util dacă politicienii vor evita maximizarea şi iritarea cetăţenilor din cele două ţări folosind numai o simplă retorică ieftină, dar care probabil bine argumentată populist poate ajunge la cetăţean şi poate face foarte mult rău, chiar şi după ce respectivul politician, sub scuza absolut idioată «am folosit astfel de cuvinte în campania electorală, după care nu am niciun fel de responsabilitate în legătură cu ceea ce am spus». Este argumentul pe care l-am auzit şi la politicieni aflaţi la putere la Bucureşti şi la politicieni aflaţi la putere la Budapesta", a conchis Diaconescu.
Nicio formă de autonomie nu încalcă Constituţia României ori legile internaţionale şi europene, a declarat ministrul ungar de Externe Janos Martonyi miercuri, răspunzând unor critici cu privire la marşul secuilor şi presiunile maghiarilor din Transilvania pentru obţinerea autonomiei, relatează MTI.
Într-un interviu pentru postul public de radio Kossuth, Martonyi a declarat că prevederea Constituţiei potrivit căreia România este un stat-naţiune nu exclude posibilitatea ca unităţi locale să se autoadministreze, ceea ce nu ar afecta unitatea statului.
Citește pe alephnews.ro: Elon Musk: Am epuizat suma cumulativă a cunoștințelor umane
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce faci atunci când nu te vede nimeni? Locuitorii din Utah au cele mai multe curiozități și se informează despre sex
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Corina Ungureanu a ajuns de nerecunoscut. Cum s-a transformat trupul ei, la 15 ani de când s-a retras din gimnastică
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe