- Home
- Social
- PLOIEŞTI, (11.03.2014, 17:42)
- Daciana Ilie
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Director de colegiu: Mi se pare uşor exagerat ca un profesor să nu poată preda propriului copil
Directorul Colegiului "Mihai Viteazul" din Ploieşti, Gabriel Ţaga, consideră "uşor exagerată" prevederea din Codul Etic conform căreia un profesor nu poate preda la clasa unde este elev copilul său, el spunând că aceasta este "o restrângere a dreptului cadrului didactic".
Urmărește
773 afișări
Director de colegiu: Mi se pare uşor exagerat ca un profesor să nu poată preda propriului copil (Imagine: Shutterstock)
Puteţi dezbate prevederile Codului etic din educaţie aici.
"Un cod etic în educaţie este binevenit, ca pentru orice altă profesie", a spus profesorul Gabriel Ţaga, director al Colegiului Naţional "Mihai Viteazul" din Ploieşti, unul dintre cele mai prestigioase licee din judeţul Prahova.
Ţaga consideră însă că noua variantă a Codului Etic este discutabilă sub anumite aspecte. Unul dintre acestea este, în opinia directorului, prevederea conform căreia un cadru didactic nu poate preda la clasa unde este elev copilul său decât dacă este singurul de specialitatea respectivă din şcoală, prevedere pe care profesorul ploieştean o consideră "exagerată".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
"Nu ai voie să ai propriul copil ca elev decât dacă în şcoală este un singur profesor care predă materia respectivă - acest lucru mi se pare uşor exagerat. Dacă poţi avea totuşi copilul când e un singur profesor în şcoală, din punct de vedere juridic de ce nu l-ai avea şi când sunt doi profesori? Deci se contrazic din punct de vedere juridic aceste lucruri. Îl ai sau nu-l ai, nu numai în anumite condiţii. Deci e o restrângere a dreptului cadrului didactic, pentru că poate în şcoala respectivă sunt doi profesori, unul este cadru didactic care este un profesor eminent şi celălalt nu este un profesor foarte bun. Şi atunci este obligat să-şi dea copilul la un profesor mai slab", a spus Gabriel Ţaga.
El atrage, de asemenea, atenţia asupra noţiunii de fraudă, aşa cum este ea înţeleasă în contextul relaţiei dintre cadrele didactice şi elevi.
"Se insistă foarte mult pe ideea de fraudă, dar gândiţi-vă ce înseamnă să primeşti un buchet de flori. Pe actualul cod un buchet de flori înseamnă un folos necuvenit. Deja intrăm în nişte amănunte care pot avea diverse interpretări", a mai spus Ţaga.
Profesorul Gabriel Ţaga a precizat că autorităţile din domeniul educaţiei "trebuie să asculte şi părerea sindicatelor", menţionând că îşi exprimă aceste puncte de vedere în calitate de cadru didactic şi nu de director al unei unităţi de învăţământ.
Elaborarea unui astfel de cod a început în urmă cu câţiva ani, însă s-a oprit la stadiul de proiect, pentru că prioritate a avut Strategia anticorupţie în educaţie, aprobată printr-un ordin al Ministerului Educaţiei în 2013. Strategia face referire la Codul etic pentru învăţământul preuniversitar, Codul de referinţă al eticii şi deontologiei universitare, precum şi la monitorizarea activităţii Consiliului Naţional de Etică pentru Învăţământul Preuniversitar şi a Consiliului de etică şi management universitar.
Codul de etică a fost readus în actualitate odată cu scandalul izbucnit la sfârşitul anului trecut, în urma mediatizării unor imagini în care învăţătoarea Dana Blându, de la Şcoala 10 din Capitală, le cerea părinţilor bani pentru cadouri de Crăciun.
În urma scandalului de la Şcoala 10, premierul Victor Ponta a cerut, în 15 ianuarie, Ministerului Educaţiei finalizarea proiectului în termen de două săptămâni, însă acest proiect nu a ajuns până în prezent pe masa guvernului.
Citeşte şi:
Directorul Colegiului Bănăţean: Codul Etic să specifice şi obligaţiile părinţilor faţă de şcoală
Citeşte şi:
Lider SLIPC: Codul Etic din învăţământul preuniversitar să prevadă şi protecţia cadrelor didactice
Citeşte şi:
FSLI: Codul Etic din educaţie trebuie completat cu obligaţii şi sancţiuni pentru elevi şi părinţi
Citeşte şi:
Codul Etic: Profesorii, obligaţi să supravegheze elevii în şcoală şi la activităţi în afara acesteia
Citeşte şi:
CAMPANIE Mediafax.ro: Punem în dezbatere prevederile Codului Etic din educaţie - Cum trebuie să se comporte profesorii cu elevii
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Lider sindical: În Codul Etic trebuie introduse amenzi pentru elevii care îi jignesc pe profesori
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe