Director de liceu şi candidaţi la bacalaureat în 2010, judecaţi pentru corupţie

Directorul liceului particular "Dimitrie Cantemir" din Galaţi, trei membri ai comisiei de evaluare la diverse probe, doi supraveghetori, un avocat, o absolventă de liceu şi opt candidaţi au fost deferiţi justiţiei pentru fapte de corupţie în legătură cu fraudarea examenului de bacalaureat din 2010.

Urmărește
442 afișări
Imaginea articolului Director de liceu şi candidaţi la bacalaureat în 2010, judecaţi pentru corupţie

Director de liceu şi candidaţi la bacalaureat în 2010, judecaţi pentru corupţie (Imagine: Shutterstock)

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) cere instanţei arestarea Elenei Onu, directoarea liceului "Dimitrie Cantemir", şi a fiicei acesteia, avocata Roxana Onu din Baroul Bucureşti, solicitarea urmând a fi judecată în 21 iulie.

Procurorii anticorupţie de la Serviciul teritorial Galaţi au deferit-o justiţiei pe Elena Maria Onu - director al Liceului particular "Dimitrie Cantemir" Galaţi, acuzată de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie, instigare la infracţiunea de dare de mită în formă continuată, trafic de influenţă în formă continuată, dare de mită în formă continuat şi instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în formă continuată.

Alături de aceasta, vor mai fi judecate Mariana Lazanu şi Geanina Laura Hageanu, membre în comisia de evaluare la proba scrisă de limbă şi literatură română în cadrul Centrului Zonal de Evaluare din cadrul Seminarului Teologic "Sf. Apostol Andrei" Galaţi, acuzate de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată, luare de mită, în formă continuată, trafic de influenţă, în formă continuată şi dare de mită în formă continuată, respectiv, luare de mită în formă continuată.

A mai fost deferit justiţiei Carol Bujor, membru în comisia de evaluare la proba orală de istorie la Grupul Şcolar "Anghel Saligny" Galaţi, acuzat de trafic de influenţă şi dare de mită, precum Elisabeta Cristina Dinu şi Andreea Krisztina, supraveghetori la disciplina limba şi literatura română la Centrul de examen Grupul Şcolar Industrial de Marină Galaţi, acuzaţie de luare de mită.

Avocata Roxana Onu, din cadrul Baroului Bucureşti, a fost şi ea trimisă în judecată în acest caz, fiind acuzată de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă şi complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă.

Totodată, Liliana Balcan, absolventă a Liceului particular "Dimitrie Cantemir" Galaţi şi candidată la examenul de bacalaureat sesiunea iunie - iulie 2010, va fi judecată pentru asociere în săvârşirea de infracţiuni de corupţie, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă, cumpărare de influenţă, Gina Condurache, Viorel şi Nicolae Orghei, Nicuşor Banu, Sorin Gurgui, Ionel Banea, Adrian Florin Fiorea şi Costel Negrea, candidaţi la examenul de bacalaureat în sesiunea iunie - iulie 2010, vor fi judecaţi pentru cumpărare de influenţă, iar Lucia Pstelnicu, candidată la examenul de bacalaureat sesiunea iunie - iulie 2010, pentru dare de mită în formă continuată.

Procurorii anticorupţie notează că, în perioada iunie - iulie 2010, cu ocazia derulării examenului de bacalaureat, Onu, în calitate de director al Liceului particular "Dimitrie Cantemir" Galaţi, s-a asociat cu Mariana Lazanu - profesor la disciplina limba şi literatura română la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" Galaţi şi membru în comisia de evaluare la proba scrisă de limbă şi literatură română în cadrul Centrului Zonal de Evaluare de la Seminarul Teologic "Sf. Apostol Andrei" Galaţi - şi Liliana Balcan - absolventă a Liceului particular "Dimitrie Cantemir" Galaţi -, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de corupţie având drept consecinţă fraudarea examenului de bacalaureat de către mai mulţi candidaţi.

Concret, notează procurorii, în perioada respectivă, directoarea Onu ar fi pretins de la 28 de candidaţi suma totală de 166.000 de lei, din care a primit efectiv 18.900 de lei, şi le-ar fi promis că va interveni pe lângă profesorii examinatori de la disciplinele limba şi literatura română, istorie şi geografie pentru a promova cele trei probe scrise.

Astfel, Maria Elena Onu ar fi pretins şi primit de la inculpaţii Balcan, Condurache, fraţii Orghei, Banu, Gurgui şi Ionel Banea suma totală de 7.000 de lei pe care ar fi dat-o inculpatei Lazanu. Aceşti bani ar fi fost primiţi de Lazanu pentru ca, în calitatea sa de profesor examinator la disciplina limba şi literatura română, să acorde acestor candidaţi note de promovare sau note mai mari.

În plus, se mai arată în documentul citat, Mariana Lazanu i-ar fi dat inculpatei Laura Geanina Hogea, profesor evaluator în aceeaşi comisie, suma de 2.000 de lei pentru a acorda note de promovare fraţilor Orghei.

În 29 şi 30 iunie 2010, profesoara Lazanu, la cererea directoarei Onu, i-ar fi comunicat acesteia notele iniţiale sau finale obţinute de mai mulţi candidaţi, deşi, la momentul respectiv, aceste informaţii nu erau destinate publicităţii.

Totodată, directoarea Onu ar fi pretins şi a primit suma totală de zece mii de lei de la fraţii Orghei, Fuiorea, Gurgui şi Banea pentru a interveni la profesorii evaluatori de la disciplina istorie în scopul promovării în mod fraudulos a examenului de bacalaureat la această disciplină.

În acelaşi scop, în 30 iunie 2010, prin intermediul fiicei sale Roxana Onu, avocat în cadrul Baroului Bucureşti, directoarea Maria Elena Onu ar fi pretins şi ar fi primit de la o denunţătoare suma de 1.500 de lei. Pentru inculpatul Negrea, ari fi pretins o sumă de bani neprecizată pentru a-l sprijini în vederea promovării examenului la disciplina geografie.

În 27 iunie 2010, directoarea Onu le-ar fi cerut mai multor candidaţi la examenul de bacalaureat şi absolvenţi ai liceului pe care îl conducea să colecteze mai multe sume de bani pe care să le dea profesorilor supraveghetori la probele de examen care debutau în ziua următoare. Cu ajutorul inculpatei Balcan, absolventă a aceluiaşi liceu şi candidată, directoarea Onu ar fi obţinut mostre cu scrisul candidaţilor care urmau a fi favorizaţi pentru a li se putea identifica lucrările şi pentru a fi notaţi cu note mai mari de către Lazanu.

La rândul lor, inculpatele Cristina Elisabeta Dinu şi Andreea Krisztina Orban ar fi primit 300 de lei de la candidata Lucia Postelnicu pentru a-i permite ei şi altor candidaţi să copieze şi să comunice între ei la proba scrisă de limba şi literatura română.

Costel Bujor, în calitate de profesor examinator la proba orală de istorie, în schimbul obţinerii unor sume de bani, i-ar fi promis directoarei Onu că va interveni pe lângă membrii comisiei de evaluare la proba scrisă de la disciplina istorie din cadrul Centrului zonal de evaluare Seminarul Teologic "Sf. Apostol Andrei" Galaţi în vederea promovării în mod fraudulos a examenului la această disciplină de către mai mulţi absolvenţi ai Liceul particular "Dimitrie Cantemir" Galaţi.

Prin intermediul său, directoarea Onu i-ar fi comunicat unui alt profesor examinator la aceeaşi disciplină o listă cu numele unor elevi pentru care a intervenit în scopul obţinerii unor note mari, promiţându-i, totodată, diverse sume de bani. În schimbul unor sume de bani primite de la candidaţi, dorectoarea Onu ar fi încercat, fără rezultat, să identifice profesori examinatori la disciplina geografie care să-i promoveze în mod fraudulos.

Procurorii anticorupţie au pus sechesteru asigurător pe mai multe sume de bani ce aparţin directoarei Elena Maria Onu.

În 5 iulie 2010, procurorii anticorupţie le-au reţinut pe Elena Maria Onu şi Mariana Lazanu pentru 24 de ore, însă a doua zi Tribunalul Galaţi a impus interdicţia de a părăsi ţara pentru Onu şi interdicţia de părăsi localitatea pentru Lazanu. Faţă de Lazanu, această măsură a fost înlocuită de Curtea de Apel Galaţi cu cea a obligării de a nu părăsi ţara.

DNA precizează că va cere Curţii de Apel Bucureşti luarea măsurii arestării preventive faţă de Elena Maria şi Roxana Onu şi Viorel Orghei şi luarea măsurii obligării de a nu părăsi ţara faţă de Mariana Lazanu.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Curtea de Apel Bucureşti, primul termen de judecată fiind stabilit pentru 29 iulie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici