Video DNA cere pedepse mai mari pentru cei patru inculpaţi în dosarul Microsoft - VIDEO
Procurorii anticorupţie au cerut pedepse mai mari în dosarul Microsoft pentru cei patru inculpaţi, Dorin Cocoş, Gabriel Sandu, Gheorghe Ştefan şi Nicolae Dumitru; magistraţii instanţei supreme judecă luni ultimul termen, urmând să anunţe o decizie definitivă.
"Apreciem că instanţa de fond a aplicat pedepse mult prea mici, mai ales pentru Dumitru Nicolae, a fost o pedeapsă nejustă. Ar fi trebuit ca instanţa de fond să aibă în vedere gravitatea de faţă. În primul rand, cei patru inculpaţi au săvârşit infracţiuni de corupţie grave, iar gradul de pericol social e ridicat. Activitatea frauduloasa a fost una de amploare, cu implicaţii ramificate transfrontaliere. Se relevă activitatea infracţională complexă prin numărul mare de persoane implicate şi societăţi offshore. Şi-au exercitat influenta asupra unor funcţionari publici. Este importantă valoarea sumelor de bani primite cu titlul de folos necuvenit. Au prejudiciat imaginea instituţiilor statului. La Sandu Gabriel nu a fost luată în considerare calitatea de ministru şi obligaţiile ce le avea. La Dorin Cocoş este relevanta situaţia în care a întocmit un fals, a încheiat un contract fictiv cu Dinu Pescariu. Apreciem că pedepsele ar trebui majorate pana la maximul prevăzut de lege pentru Dorin Cocos, Gabriel Sandu, Ghorghe Ştefan şi Dumitru Nicolae", a spus procurorul de şedinţă în sala de judecată.
De asemenea, DNA cere confiscarea sumei de nouă milioane de euro de la Dorin Cocoş.
Avocatul lui Gabriel Sandu a cerut instanţei achitarea sau condamnarea la închisoare cu suspendare a acestuia. Apărătorul lui Dorin Cocoş le-a solicitat judecătorilor dispunerea unei pedepse de opt luni de închisoare cu suspendare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Cuba: 553 de prizonieri au fost eliberaţi după relaxarea sancţiunilor de către SUA
-
Zelenski vizitează Polonia după progresele în disputa istorică privind al Doilea Război Mondial
-
Şedinţă crucială la banca centrală la început de an. Ce se va întâmpla cu dobânzile?
"Clientul meu a recunoscut că a primit pentru sine ţi alţii 5.900 000 de euro dar folosul lui este de 1.600.000 de euro. (...) Vă rog să observaţi că maximum special de pedeapsa este de 2 ani si 4 luni, după operarea dublei reduceri. (..) Acesta şi-a exprimat expres dorinţa de a presta muncă în folosul comunităţii. (...) Banii au fost folosiţi pentru campania din 2009 a PDL pentru preşedintele Traian Băsescu. Se pare că PDL i-a finanaţat campania electorală. Suma pe care a primit-o în interes personal Dorin Cocoş este de 1,6 milioane de euro. (..) Suma este de 1,6 mililioane de euro, restul până la cinci milioane sunt cheltuieli către PDL", le-a spus avocatul lui Dorin Cocos judecătorilor.
Apărătorul lui Nicolae Dumitru susţine că omul de afaceri a pus la dispoziţia statului întreaga suma considerată a fi prejudiciu, având o atitudine de recunoaştere a faptei şi de colaborare, considerând astfel că pedeapsa cu suspendare este justificată.
În cazul lui Gheorghe Ştefan, avocatul acestuia a lăsat la aprecierea instanţei decizia.
"Domnul Gheorghe Ştefan nu a pretins sume de bani, însuşi actul de sesizare reţine că cele patru milioane au fost pretinse de Dorin Cocoş. (...) Eu cred că ar trebui să opereze hotărâre de achitare, dar nu îndrăznesc să vă cer asta. Nu poate domnul Ştefan să nege că el a făcut legătura dintre domnul Cocoş cu cei doi cumpărători de influenţă. Rejudecând să schimbaţi încadrarea şi să-l condamnaţi pe inculpat la pedepasa pe care o credeţi de cuviinţă", a spus în sala de judecată apărătorul lui Gheorghe Ştefan.
La termenul de luni, magistraţii l-au audiat pe Decebal Drăghiş, martor, la solicitarea lui Gheorghe Ştefan.
"Am acceptat să folosesc două offshore-uri pentru a încheia un contract în legătură cu nişte servicii IT, de pe urma cărora trebuiau sa se facă plăti în favoarea domnului Gheorghe Ştefan. (..) Nu am prestat absolut nimic în baza acestui contract. S-au făcut multe plăţi. Banii de la Claudiu Florică au intrat în două transe, 4 milioane de dolari. Iniţial, convenisem să am un comision de 10% pentru implicarea în contract, însă nu l am primit. După ce am primit sumele de bani, la solicitarea lui Muraru şi Gheorghe Ştefan am pus-o pe Luminiţa Mazilu în legătură cu Toni Răzvan, pentru a efectua plăţi în favoarea lui Gheorghe Ştefan. Banii din contractul cu Florica trebuiau sa ajungă la Toni Răzvan. Ulterior, am aflat că ar fi vorba de contracte fictive. Toni Răzvan urma sa scoată banii în baza unor contracte şi să-i dea cash lui Gheorghe Ştefan, nu direct, ci prin intermediul lui Muraru Gabriel şi al meu. (...) Venea cu banii în pungi sau în genţi sport. Îi dădeam imediat lui Gheorghe Ştefan. (...) M-am uitat în plasele cu bani primite de la domnul Toni Răzvan, pe care le duceam la Gheorghe Ştefan, erau în lei, în bancnote mai mici, mai mari", a declarat martorul în sala de judecată.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a dat prima decizie în dosarul "Microsoft" în luna martie a acestui an, trei dintre cei cercetaţi, Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Gheorghe Ştefan, primind condamnări cu executare, în timp ce omul de afaceri Dumitru Nicolae a primit o pedeapsă cu suspendare.
Omul de afaceri Dorin Cocoş a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, instanţa dispunând confiscarea a peste trei milioane de euro în cazul acestuia.
Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, a fost condamnat la doi ani de detenţie pentru de luare de mită şi spălare de bani, instanţa dispunând în cazul său confiscarea a peste două milioane de euro.
În cazul lui Gheorghe Ştefan, fost primar în Piatra Neamţ, magistraţii ÎCCJ au dat o sentinţă de trei de ani închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă, iar instanţa a decis confiscarea a peste trei milioane de euro.
Omul de afaceri Dumitru Nicolae a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare pentru trafic de influenţă, fiindu-i confiscat un milion de euro şi fiind obligat de instanţă să presteze muncă în folosul comunităţii la Admnistraţia Domeniului Public Sector 2.
Oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae, precum şi fostul primar Gheorghe Ştefan şi fostul ministru Gabriel Sandu au fost trimişi în judecată, în 23 martie, în dosarul "Microsoft".
Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, de luare de mită şi spălare de bani.
Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.
Totodată, potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO