DNA: Există două dosare penale în curs de instrumentare cu privire la contractul Bechtel, în care sunt vizate posibile fapte din 2003 până în 2013

DNA are în instrumentare două dosare penale având ca obiect contractul de realizare a autostrăzii Braşov-Cluj-Borş, unul privind contractul din 2003, iar cel de-al doilea vizând modificările aduse contractului iniţial, a precizat Biroul de Presă al instituţiei la solicitarea MEDIAFAX.

Urmărește
1303 afișări
Imaginea articolului DNA: Există două dosare penale în curs de instrumentare cu privire la contractul Bechtel, în care sunt vizate posibile fapte din 2003 până în 2013

DNA: Există două dosare penale în curs de instrumentare cu privire la contractul Bechtel, în care sunt vizate posibile fapte din 2003 până în 2013

"Există două dosare penale aflate în curs de instrumentare, având ca obiect contractul de realizare a autostrăzii Braşov-Cluj-Borş. Un dosar care are ca obiect negocierea, aprobarea şi semnarea contractului de proiectare, construire şi finanţare a autostrăzii Braşov-Cluj-Borş, în cursul anului 2003. Se efectuează cercetări penale pentru suspiciunea săvârşirii unor infracţiuni de abuz în serviciu sub formă calificată. Un alt dosar care are ca obiect modificările succesive la contractul iniţial, adoptate în perioada 2003-2013. Se efectuează cercetări penale pentru suspiciunea săvârşirii unor infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul", a declarat la solicitarea MEDIAFAX purtărorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan.

O altă cauză privind contractul Bechtel a fost clasată de procurori la data de 30 septembrie 2015. Soluţia a fost dată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, cauza vizând dispariţa contractului.

Reprezentanţi ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 au declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, pentru infracţiunea de furt s-a concluzionat că fapta respectivă, aşa cum era descrisă, nu era prevăzută de legea penală. Cât priveşte infracţiunile de abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu şi distrugere, s-a constatat că era împlinit termenul de prescripţie, au precizat aceleaşi surse pentru MEDIAFAX.

Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine a depus la DNA, în 20 august 2013, o plângere penală pentru neglijenţă în serviciu privind protecţia informaţiilor clasificate, ca urmare a lipsei exemplarului original al contractului cu Bechtel pentru autostrada Braşov-Borş.

Fostul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu, a anunţat la 7 august 2013 că a depus plângere penală la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în cazul ministrului Dan Şova, acuzându-l că ascunde contractul original cu Bechtel semnat de Adrian Năstase în anul 2003 pentru a-l apăra pe fostul premier. Anterior, Şova a susţinut că desecretizarea contractului cu Bechtel nu s-a făcut pentru că nu s-a găsit, la Ministerul Transporturilor, varianta originală. În replică, Boagiu a susţinut că documentul se află la etajul 2, camera 58. Între timp, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine a publicat unele documente declasificate referitoare la contract.

Proiectul autostrăzii Braşov-Borş, denumit Autostrada Transilvania, a fost aprobat în 2003 şi început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde de euro încheiat cu Bechtel, care trebuia executat până în 2012.

Contractul a suferit în decursul timpului mai multe modificări, fiind reziliat în mai 2013. Pe fondul disputelor politice iniţiate de partidele care s-au succedat la guvernare şi fără bani alocaţi de la buget, proiectul de 415 kilometri a fost derulat într-un ritm lent, fiind executaţi doar 52 de kilometri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici