DNA: Oprescu avea o ”relaţie atipic de apropiată” cu Bogdan Cornel Popa. Îl lua pe şeful de la Cimitire la recepţii la ambasade şi în vizite în străinătate

Primarul Sorin Oprescu avea o ”relaţie atipic de apropiată” cu directorul Administraţiei Cimitirelor, Bogdan Cornel Popa, spun anchetatorii, care arată că edilul îl lua cu el pe Popa la recepţii la care acesta nu avea acces, la Cotroceni, la ambasade sau în vizite oficiale în străinătate.

Urmărește
3550 afișări
Imaginea articolului DNA: Oprescu avea o ”relaţie atipic de apropiată” cu Bogdan Cornel Popa. Îl lua pe şeful de la Cimitire la recepţii la ambasade şi în vizite în străinătate

DNA: Oprescu avea o ”relaţie atipic de apropiată” cu Bogdan Cornel Popa. Îl lua pe şeful de la Cimitire la recepţii la ambasade şi în vizite în străinătate (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

Anchetatorii DNA arată, în dosarul în care îl cercetează pe Sorin Oprescu pentru fapte de corupţie, că primarul avea o ”relaţie atipic de apropiată” atât cu Bogdan Cornel Popa, directorul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, cât şi cu fostul său şofer Cristian Stanca.

Potrivit documentelor anchetatorilor obţinute de MEDIAFAX, Oprescu ”se afişa” peste tot cu Bogdan Cornel Popa şi îl trimitea pe acesta la recepţii şi la evenimente la care nu avea acces.

”Se poate spune că nici notorietatea faptului că Bogdan Cornel Popa şi inculpatul Mircea Sorin Oprescu «se afişează» împreună, aşa cum a arătat şi Florin Şupeală, notorietate confirmată de discuţiile telefonice, din care rezultă că Popa Bogdan Cornel, trimis de primar sau împreună cu acesta, merge la evenimente la care altfel n-ar avea acces (recepţii la ambasade, la Palatul Cotroceni, participarea la vizite oficiale în străinătate, cum a fost cea din Statele Unite ale Americii, deşi a fost singurul şef de instituţie publică din subordinea primarului din delegaţie şi în ciuda faptului că nu pare a exista o logică pentru care directorul administraţiei cimitirelor şi crematoriilor trebuia să fie prezent) nu sunt chestiuni care atrag atenţia”, arată procurorii în dosar.

Anchetatorii mai prezintă în dosar şi analiza convorbirilor telefonice de la începerea punerii în aplicare a mandatelor de supraveghere tehnică (începutul lunii aprilie 2015), analiză care ar duce spre concluzia că ”atât Popa Bogdan Cornel, cât şi Stanca Cristian au o relaţie atipic de apropiată cu inculpatul Oprescu Sorin”.

”Astfel, nu numai că cei doi se duc, împreună sau separat, cel puţin o dată pe săptămână, să discute cu primarul, la biroul acestuia din sediul primăriei şi nici faptul că din discuţiile telefonice dintre ei rezultă că îşi comunică acest lucru, acţionând într-un mod concertat, iar adesea discuţiile telefonice între ei sau între unul dintre ei şi diverşi apropiaţi denotă că urmează să «introducă» la primar o terţă persoană, în condiţiile în care persoanele care lucrează în mod obişnuit cu primarul (secretarele acestuia, şoferii) îi tratează ca pe nişte apropiaţi ai inculpatului Oprescu Sorin sunt aspecte ce atrag atenţia”, arată anchetatorii.

Bogdan Cornel Popa, directorul Administraţiei Cimitirelor, ar fi cel care cerea şi intermedia mita între firmele care doreau contracte din partea instituţiilor publice conduse de el, iar banii ar fi fost împărţiţi între el, primarul Sorin Oprescu şi directorul economic din Primărie, conform anchetatorilor.

Sorin Oprescu a fost suspendat din funcţia de primar general al Capitalei, marţi, după decizia definitivă de arestare preventivă. Consiliul General al Municipiului Bucureşti l-a desemnat pe Ştefănel Marin (UNPR) în funcţia de primar interimar.

Edilul şef al Capitalei a fost arestat preventiv în 6 septembrie, de Tribunalul Bucureşti, la cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care îl acuză de luare de mită.

Decizia de arestare preventivă a fost contestată de Sorin Oprescu şi judecată în 14 septembrie la Curtea de Apel Bucureşti, de magistratul Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Magistratul a menţinut decizia din 6 septembrie a Tribunalului Bucureşti, Sorin Oprescu rămânând în arest preventiv.

Procurorii DNA îl acuză pe Sorin Oprescu de luare de mită, susţinând că în 5 septembrie, în baza unei înţelegeri prealabile cu şeful Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa, şi cu fostul său şofer Cristian Stanca, zis "Grenadă", a primit de la Popa suma de 25.000 de euro din 60.000 de euro ceruţi de cei doi pentru edil, de la SC Green Line Construct SRL, prin Cristina Giorgiana Gogonea, Teodor Gogonea şi Octavian Alin Petroi, denunţători în dosar. Firma efectua lucrări la Palatul de la Mogoşoaia, iar Oprescu ar fi validat astfel activitatea infracţională a lui Popa şi l-ar fi menţinut în funcţie, susţin anchetatorii.

În acest dosar au mai fost arestaţi, în 7 septembrie, de Tribunalul Bucureşti, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae şi Florin Şupeală, directorul general şi respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, şi omul de afaceri Claudiu Bengalici.

Instanţa a dispus şi luarea măsurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Cornel Popa, directorul Administraţiei Cimitirelor, şi pentru Romeo Albu.

Bogdan Cornel Popa, directorul Administraţiei Cimitirelor, ar fi cel care cerea şi intermedia mita între firmele care doreau contracte din partea instituţiilor publice conduse de el, iar banii ar fi fost împărţiţi între el, primarul Sorin Oprescu şi directorul economic din Primărie, conform anchetatorilor.

"Executantul păstra pentru sine între 30 şi 33 la sută din profitul brut, diferenţa de profit reprezenta mită şi/sau preţ al influenţei, după caz, având trei destinaţii: 10 la sută din valoarea contractului pentru Oprescu Sorin Mircea, ca primar al municipiului Bucureşti (Primarul), 5 la sută din valoarea contractului pentru Constantinescu Mircea Octavian, director economic în cadrul aparatului primarului municipiului Bucureşti (Directorul economic), iar restul era mita pentru Popa Bogdan Cornel, director la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului în perioada 2013-ianuarie 2014 şi la Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane în perioada ianuarie 2014-prezent", au arătat procurorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici