- Home
- Social
- BUCUREŞTI , (03.05.2017, 12:15)
- Departamentul Social - Mediafax
Dosar REDESCHIS în cauza în care un vicepreşedinte al Senatului este acuzat că a devenit senator fără a fi membru de partid/ Iuliana Scântei: Parchetul continuă cercetări in rem iar calitatea mea este doar de martor
Instanţa supremă a decis, marţi, confirmarea redeschiderii cauzei în care Iuliana Scântei, vicepreşedintele Senatului, este acuzată de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, în legătură cu participarea la alegerile parlamentare din 2016.
Urmărește
1064 afișări
Dosar REDESCHIS în cauza în care un vicepreşedinte al Senatului este acuzat că a devenit senator fără a fi membru de partid/ Iuliana Scântei: Parchetul continuă cercetări in rem iar calitatea mea este doar de martor
"Admite cererea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică. În baza art. 335 alin. 4 Cod procedură penală, confirmă redeschiderea urmăririi penale în dosarul nr. 23/P/2017 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică", se arată în decizia ÎCCJ.
Ulterior alegerilor parlamentare din 2016, pe 12 ianuarie 2017, Tomaşeschi Sava Dragomir a depus o plângere la parchet prin care o acuza pe Iuliana Scântei că ar fi obţinut ilegal calitatea de senator, fără a fi membru al Partidului Naţional Liberal. La finalul lunii ianuarie 2017, plângerea a fost clasată însă clasarea a fost contestată. Şeful Şecţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică a admis plângerea şi a dispus sesizarea instanţei pentru reluarea cercetărilor.
În plângere se susţinea că la data de 19 octombrue 2016 Laura Scântei ar fi făcut o cerere de adeziune la PNL şi în aceeaşi zi a dat o declaraţie prin care a acceptat să candideze pentru funcţia de senator. Ziua următoare a fost validată lista cu candidaţi, printre care se afla şi Scântei, deşi nu era membru de partid, petentul susţinând că nu a dobândit calitatea de membru de partid "în mod legal şi statutar".
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Mai mult, Tomaşeschi Sava Dragomir susţine că la validarea candidaturii la Senatul României ar fi făcut dovada calităţii de membru cu un card din anul 2007 şi cu cererea de adeziune în original.
După ce cauza va ajunge la Parchet, procurorii vor relua cercetările, urmând ca mai multe persoane să fie audiate.
Scântei: Parchetul continuă cercetări in rem iar calitatea mea este doar de martor
Iuliana Scântei, vicepreşedintele Senatului, susţine că dosarul deschis ca urmare a unei plângeri formulate pe numele ei nu o vizează ci priveşte "proceduri statutare interne de partid prealabile si ulterioare alegerilor."
"În urma unei plângeri penale formulate de către un membru PNL, candidat la alegerile parlamentare din decembrie 2016, frustrat că nu a obtinut un mandat de senator în Circumscripţia electorala nr. 24 Iaşi, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casatie şi Justiţie a instrumentat dosarul penal nr. 23/P/2017, care a avut ca obiect urmărirea penală in rem sub aspectul săvârşirii infractiunilor de fals si uz de fals. Singura calitate pe care am avut-o în dosarul penal sus menţionat a fost aceea de martor", transmite Iuliana Scântei printr-un comunicat de presă.
Senatorul susţine că procurorul de caz nu a constatat că faptele reclamate nu există. În termenul legal, petentul a depus o plângere împotriva soluţiei, "iar procurorul ierarhic superior a apreciat că în cauză sunt necesare cercetări suplimentare, dar toate obiectivele menţionate în ordonanţa de admitere a plângerii nu privesc acte şi fapte pretinse a fi săvârsite de candidata la alegeri Scântei Laura Iuliana, ci privesc proceduri statutare interne de partid prealabile şi ulterioare alegerilor, derulate exclusiv de către terţi precum membrii Biroului Politic Naţional al PNL, membrii Biroului Politic Judeţean al PNL Filiala Iaşi, Biroul Electoral Judetean Iaşi şi Comisia de validare a mandatelor de senator constituită în data de 21 decembrie 2016. (..) Prin urmare, Parchetul de la lângă ÎCCJ continuă cercetări penale in rem, iar calitatea mea procesuală în acest dosar este aceea de martor", explică parlamentarul.
Instanţa supremă a decis, marţi, confirmarea redeschiderii cauzei în care Iuliana Scântei, vicepreşedintele Senatului, este acuzată de Tomaşeschi Sava Dragomir de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, în legătură cu participarea la alegerile parlamentare din 2016
"Sunt bucuros de această ordonanţă a Parchetului de pe lângă Înalta Curte şi am văzut că procurorul a studiat şi a înţeles perfect mecanismul statutar prin care un cetăţean devine un membru al unui partid politic. Simpla cerere de adeziune nu te face automat membru de partid. Există o procedură foarte clară aratătă în statutul partidului şi în regulament. (..) Să nu uităm, anul trecut ea declara că este membru PNL de mai bine de un an de zile. Însemnând anul 2015. Am aflat ulterior că nu este membru de partid şi am fost nevoit să depun această plângere pentru a dovedi că această impostoare ocupă în mod ilegal funcţia de senator în cadrul Parlamentului României", a declarat Dragomir Tomaşeschi corespondentuluI MEDIAFAX.
Gorghiu, despre senatorul PNL Iuliana Scântei: Nu se pune problema să nu fi fost membru de partid
Fostul preşedinte al PNL Alina Gorghiu a declarat, miercuri, cu privire la redeschiderea cauzei în care senatorul PNL Iuliana Scântei este acuzată de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, că nu se pune problema ca această să candideze fără să fie membru de partid.
„Nimeni nu poate candida în numele unui partid fără să fie membru. Evident că a existat o adeziune de membru a fiecăruia care a candidat în numele PNL. Verificarea tuturor condiţiilor prevăzute de lege nu o face doar Departamentul electoral al PNL înainte să aducă preşedintelui la semnat dosarul de candidatură. Şi eu şi Daniel Buda am semnat atunci toate candidaturile venite din partea judeţelor. (...) Există o verificare, o cenzură făcută de biroul electoral de circumscripţie, ulterior după ce s-au definitivat alegerile şi sunt rezultatele validate se mai face o verificare de Comisia de validare a mandatelor din cadrul Parlamentului”, a declarat fostul preşedinte al PNL Alina Gorghiu.
Alina Gorghiu a afirmat că plângerea a fost făcută de un membru PNL care „invariabil face contestaţii”.
„Nu se pune problema să nu fi existat această calitate de membru. Nu este niciun fel de problemă că un membru al partidului a făcut contestaţie, este acelaşi membru care invariabil face contestaţii, critică o conducere sau alta, care a candidat acum la alegerile judeţene şi a luat patru voturi, cu tot cu votul dânsului. Este un membru care îşi face datoria şi contestă orice în interiorul PNL, ceea ce nu este o problemă. Este bine să avem vigilenţă în interior. Că există o plângere acest lucru presupune că se face şi o cercetare, este foarte bine că ea se face. Vom vedea concluziile şi am convingerea că vom lămuri situaţia foarte serios”, a mai spus Gorghiu.
Citeşte şi: Dosarul ALEGERILOR din 2009. Procurorii au cerut ACTE de la AEP, Curtea Constituţională, STS şi de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti
Citeşte şi: Arhiepiscopia Tomisului, despre dosarul ÎPS Teodosie: Nădăjduim retrimiterea cauzei la procuror/ Legislaţia UE, adusă ca argument în dosar
Citeşte şi: Raport oficial: Adevăratul motiv pentru care România nu face bani din turism. Realitatea dură din spatele cifrelor
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe