Dosarul fermei de porci | De ce nu s-a cerut arestarea lui Ilie Dragne. 60 de audiaţi, toţi liberi

Ilie Dragne, administratorul fermei de porci Salcia din Teleorman, unde acţionar majoritar este fiul lui Liviu Dragnea, a fost reţinut pentru 24 de ore pe motiv că trebuie asigurată buna desfăşurare a procesului penal. Două ore mai târziu, acelaşi procuror decidea ca nu e nevoie de arestarea sa.

Urmărește
3933 afișări
Imaginea articolului Dosarul fermei de porci | De ce nu s-a cerut arestarea lui Ilie Dragne. 60 de audiaţi, toţi liberi

Dosarul fermei de porci | De ce nu s-a cerut arestarea lui Ilie Dragne. 60 de audiaţi, toţi liberi

Ilie Dragnea era ridicat în cursul zilei de joi şi adus la Bucureşti, la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Sector 1, fiind suspectat de complicitate la evaziune fiscală. Un dosar greu în care prejudiciul se ridică la nouă milioane de euro, iar 12 societăţi comerciale sunt implicate.

"În cursul zilei de astăzi, 10 august 2017, pe baza mandatelor emise de instanţă, sub coordonarea procurorilor, se efectuează percheziţii în 80 de locaţii (sedii sociale şi puncte de lucru ale unor societăţi comerciale, precum şi locuinţe ale persoanelor care coordonează activitatea acestora) de către lucrători ai Poliţiei Sectorului 1 - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul D.G.P.M.B. şi unităţilor subordonate, respectiv din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Dâmboviţa, Argeş, Braşov, Sibiu, Mureş, Vrancea, Călăraşi, Teleorman", conform comunicatului de presă emis joi de Parchet.

Acuzaţiile sunt de evaziune fiscală şi de folosire, cu rea-credinţă, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu.

Rând pe rând, în calitate de suspecţi sau martori, 60 de oameni au fost aduşi la audieri. Procurorul de caz: Marian Drăgulescu, venit la Parchetul General, instituţie care instrumentează dosarul, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Avocatul lui Ilie Dragne încerca să explice situaţia. "S-a luat măsura reţinerii pe care noi o înţelegem ca o măsura de prudenţă a procurorului, având în vedere că până mâine mai sunt multe persoane de audiat şi există această necesitate de a nu se influenţa declaraţiile. (..)Nu s-a luat nicio măsura asiguratorie împotriva lui. Domnul Dragne nu a fost supus percheziţiei pentru că nu exista suspiciunea că ar deţine anumite lucruri care vizează ancheta. Domnul Dragne a dat declaraţie în detaliu. Dumnealui nu a fost în societate când s-a făcut această pretinsă tranzacţie pentru că discutăm de o singură tranzacţie, de o singură plată. Pentru un agent economic, din 2013 până în prezent, înseamnă că a semnat poate mii de acte fiscale, din moment ce numai în anumite acte examinate s-a găsit această factură de 200.000 de lei cred că este de invidiat", a declarat avocatul lui Ilie Dragne, Maria Vasii.

Potrivit ordonanţei de reţinere a lui Dragne, făcută publică de luju.ro, reţinerea a fost făcută în data de 10 august, ora 14.05. Printre motivele invocate sunt cele prevăzute de articolul 202 din Codul de Procedură Penală, adică ”măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o persoană a săvârşit o infracţiune şi dacă sunt necesare în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmărirea penală sau de la judecată ori al prevenirii săvârşirii unei alte infracţiuni”.

Procurorul de caz a decis, două ore mai târziu, că ancheta se poate desfăşura în bune condiţii şi cu Dragne în libertate. Sursa citată a făcut publică şi a doua ordonanţă, cea prin care Ilie Dragne este plasat sub control judiciar. La ora 16.00, în data de 10 august, ordonanţa prin care administratorul fermei era lăsat liber, era semnată.

Procurorul a considerat că este suficient ca Dragne să se prezinte periodic la Poliţie, însă odată emisă ordonanţa de reţinere, Ilie Dragne a rămas în arestul Poliţiei încă 24 de ore, până vineri, ora 14.05.

La ieşirea din locul de detenţie, Ilie Dragne nu a vrut să comenteze situaţia şi nici speculaţiile potrivit cărora se încearcă ajungerea la liderul PSD, Liviu Dragnea.

În schimb, avocatul Maria Vasii a precizat că Ştefan Valentin Dragnea, fiul liderului PSD s-a retras din societatea comercială Salcia la începutul anului, cedând părţile sociale deţinute. Procedura fiind în curs, în momentul de faţă în Registrul Comerţului datele sunt nemodificate, iar Valentin Dragnea de-ţine ferma Salcia în proporţie de 90%, iar 10% îi aparţin administratorului şi directorului general, Ilie Dragne.

Întrebată de unde vine plângerea în acest dosar, Maria Vasii spune că este vorba despre un denunţ al unui inculpat.

"Din câte am observat şi îmi permit să lansez propria mea interpretare, o persoană care este cercetată într-un alt dosar a făcut un denunţ pentru a beneficia de reducerea pedepsei şi a nominalizat mai multe societăţi comerciale, societăţi care prestau anumite lucrări de construcţii. Între societăţile beneficiare ale acestor lucrări de construcţii era, între altele, şi societatea comercială cunoscută de dumneavoatră ca ferma Salcia. E vorba de un inculpat pentru o cauză ce se află pe rolul Curţii de Apel Ploieşti", a declarat avocata, care a completat că Ilie Dragne a preluat societatea la sfârşitul lunii ianuarie, începutul lunii febriarie şi că nu are nicio legătură cu pretinsa lucrare faţă de care procurorii lansează acuzaţia de evaziune fiscală.

În total, 60 de oameni au fost audiaţi, în calitate de martori sau suspecţi, pentru nouă dintre ei fiind dispusă reţinerea. Anchetatorii au stabilit, ulterior, că nu este necesar să ceară arestarea pentru niciunul dintre ei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici