DSU, despre declaraţiile lui Rafila: Acuzaţii nefondate, contrazise de cifre care pot fi probate

Afirmaţiile făcute de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, despre slăbirea capacităţii de intervenţie a ambulanţei reprezintă acuze nefondate, contrazise de cifre şi care pot fi oricând probate, transmite Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), condus de Raed Arafat.

Urmărește
3274 afișări
Imaginea articolului DSU, despre declaraţiile lui Rafila: Acuzaţii nefondate, contrazise de cifre care pot fi probate

Imagine cu caracter ilustrativ

„Dacă facem o comparaţie între anul 2018-2022, când Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a fost desemnat prin lege să fie unitatea care achiziţionează centralizat ambulanţe, inclusiv pentru Serviciile de Ambulanţă şi pentru Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), cu perioada 2010-2015, când achiziţia s-a realizat de către Ministerul Sănătăţii pentru aceeaşi reprezentanţi din prespital, observăm că în perioada după ce a preluat IGSU achiziţiile, numărul ambulanţelor este de fapt de 2,4 ori mai mare decât numărul ambulanţelor livrate de Ministerul Sănătăţii în perioade aproximativ egale, 2010-2015 (MS), respectiv 2018-2022 (IGSU). Altfel spus, în 4 ani, IGSU a livrat cu 238% mai multe ambulanţe Serviciilor de Ambulanţă decât s-a livrat pe durata în care acordurile cadru erau semnate de Ministerul Sănătăţii şi unde finanţarea venea de la bugetul de stat, comparativ cu perioada în care a preluat IGSU achiziţia de ambulanţe şi finanţarea a venit din fonduri europene, fără ca această acţiune, menită să crească calitatea de răspuns la intervenţii să fie o povară pe bugetul de stat”, transmite Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

Potrivit sursei citate, IGSU face achiziţii de ambulanţe pentru Serviciile de Ambulanţă pentru ca achiziţiile să fie unitare pentru a avea ambulanţe standardizate pe plan naţional, pentru a putea fi utilizate cu uşurinţă de toţi reprezentanţii serviciilor de urgenţă.

„Dacă observăm numărul ambulanţelor care s-au livrat în ultimii 4 ani, Serviciile de Ambulanţă au beneficiat de 821 de ambulanţe. 821 de ambulanţe, din care 375 ambulanţe de urgenţă 4x2, 225 ambulanţe de urgenţă de tip B 4x4, 81 de ambulanţe de tip C şi 20 de ambulante de tip A, care au fost livrate Serviciului de Ambulanţă Bucureşti. Pe lângă cele 821 de ambulanţe, Primăria Municipiului Bucureşti a mai achiziţionat pentru Ambulanţa Bucureşti 106 ambulanţe. Deci asta ar însemna că vorbim deja de peste 900 de ambulanţe livrate Serviciilor de Ambulanţă, mai exact 927 de ambulanţe livrate Serviciilor de Ambulanţă livrate numai în ultimii 4 ani. Astfel, afirmaţiile conform cărora <(Neachiziţionarea de ambulanţe) - o politică care a dus la slăbirea capacităţii de intervenţie a ambulanţei>, reprezintă acuze nefondate, contrazise de cifre şi care pot fi oricând probate”, precizează DSU.

De asemenea, DSU menţionează că în aceeaşi perioadă, SMURD a primit un număr de 386 de ambulanţe, sub o treime din ce a primit Serviciul de Ambulanţă, „practic ce denotă faptul ca s-a ţinut cont de echilibru în distribuirea ambulanţelor şi în niciun caz nu a fost favorizat SMURD, iar la acest moment, procesul de achiziţie de noi ambulanţe destinate Serviciilor de Ambulanţă şi SMURD se regăseşte în ultima fază de evaluare, valoarea constând în 120 milioane de euro, fonduri europene nerambursabile.

Neachiziţionarea de ambulanţe, atributul exclusiv al DSU, dar şi politica de resurse umane care nu a ţinut cont de nevoile sistemului de sănătate, cred că nu poate să fie numită decât o politică care a dus la slăbirea capacităţii de intervenţie a ambulanţei”, spunea miercuri Alexandru Rafila.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici