- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (17.11.2014, 19:13)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Duşa a discutat cu oficiali pe apărare ai SUA despre Deveselu, baza Kogălniceanu şi situaţia din zonă
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a discutat, luni, cu înalţi oficiali ai Departamentului de Stat şi Departamentului Apărării din SUA despre baza de la Mihail Kogălniceanu, capabilitatea anti-rachetă de la Deveselu şi despre situaţia de securitate din flancul estic.
Urmărește
310 afișări
Mircea Duşa (Imagine: Gabriel Petrescu/ Mediafax Foto)
Duşa s-a întâlnit, luni, cu Rose Gottemoeller, subsecretar de stat pentru Controlul Armamentului şi Securitate Internaţională, şi cu înalţi oficiali ai Departamentului de Stat şi Departamentului Apărării din SUA.
"Exerciţiile militare bilaterale, prezenţa navelor militare americane în portul Constanţa şi a militarilor SUA la Mihail Kogălniceanu, ca şi sprijinul acordat de partea americană în cadrul NATO sunt acţiuni care demonstrează că Parteneriatul româno-american este unul valoros, funcţional şi important pentru România", le-a spus ministrul Mircea Duşă oficialilor americani, potrivit unui comunicat MAPN remis MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Duşa a precizat, în cadrul întrevederii, că partea română doreşte permanentizarea, extinderea şi întărirea rolului bazei de la Mihail Kogălniceanu, în contextul de securitate actual.
Referindu-se la capabilitatea anti-rachetă de la Deveselu, ministrul Apărării naţionale a apreciat că România şi SUA şi-au respectat, până în prezent, "termenele în îndeplinirea sarcinilor agreate pentru operaţionalizarea sa, iar anul viitor vor fi continuate activităţile ce vizează asigurarea infrastructurii necesare şi a sistemelor de comunicaţii", se arată în comunicat.
Potrivit MAPN, un alt subiect a fost situaţia de securitate din flancul estic şi modul în care aceasta o influenţează pe cea din zonă.
La rândul său, subsecretarul de stat pentru Controlul Armamentului şi Securitate Internaţională, Rose Gottemoeller, a caracterizat drept foarte bună cooperarea bilaterală, apreciind că numeroasele exerciţii organizate în comun continuă să sporească coeziunea dintre militarii români şi americani.
Aflată în vizită la Bucureşti, luni şi marţi, Rose Gottemoeller s-a întâlnit şi cu secretarul de stat pentru afaceri strategice din MAE, Bogdan Aurescu. La întrevedere a participat si Frank Rose, adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA pentru politica spaţială şi de apărare.
Conform unui comunicat MAE, Bogdan Aurescu şi Rose Gottemoeller au evocat "preocupările comune" cu privire la provocările la adresa securităţii pe flancul estic şi sudic al NATO, fiind trecute în revistă evoluţiile din vecinătatea imediată a României. Astfel, cei doi oficiali au realizat un schimb de vederi asupra implicaţiilor dezvoltărilor din Ucraina asupra regiunii Mării Negre, inclusiv asupra Republicii Moldova, precum şi la nivelul securităţii transatlantice.
Bogdan Aurescu a pledat pentru implementarea rapidă a deciziilor summit-ului NATO din Marea Britanie, pentru consolidarea prezenţei SUA şi NATO în România, inclusiv în ceea ce priveşte cooperarea navală aliată la Marea Neagră.
Discuţiile dintre cei doi au relevat angajamentul ferm al României şi SUA pentru implementarea Fazei a II-a a Sistemului din Europa al SUA de apărare împotriva rachetelor balistice realizat într-o Abordare Adaptivă în Etape (European Phased Adaptive Approach – EPAA), prin operaţionalizarea Facilităţii antirachetă din cadrul Bazei Militare Deveselu, în cursul anului 2015, precizează MAE.
De asemenea, au fost abordate aspecte legate de eficientizarea Task Force-ului pentru implementarea Declaraţiei Comune pentru Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România si SUA, dar şi perspectivele intrării României în programul Visa Waiver.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe