Emil Boc şi Elena Udrea au inaugurat Salina de la Turda - GALERIE FOTO

Premierul Emil Boc şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, au inaugurat, vineri, Salina de la Turda, care a fost modernizată cu fonduri de la Uniunea Europeană, ei vizitând baza de tratament, zona cu debarcader, un teren de bowling şi un amfiteatru cu 200 de locuri.

Urmărește
1071 afișări
Imaginea articolului Emil Boc şi Elena Udrea au inaugurat Salina de la Turda - GALERIE FOTO

Emil Boc şi Elena Udrea au inaugurat Salina de la Turda (Imagine: Mircea Roşca/Mediafax Foto)

Emil Boc şi Elena Udrea au tăiat panglica inaugurală şi au vizitat salina, coborând cu un lift panoramic până la o adâncime de 80 de metri, în mina Rudolf.

Premierul şi ministrul Udrea au vizitat şi baza de tratament a salinei, unde pot merge pacienţi cu afecţiuni respiratorii, după care au ajuns la o zonă cu debarcader, situată la o adâncime de 112 metri, în mina Terezia.

Premierul a testat şi un teren de bowling, doborând aproape toate popicele.

Emil Boc a testat un teren de bowling

"Este superb, este o salină fără egal, este o bijuterie de turism balnear care trebuie să fie cunoscută în toată Europa", a spus Boc.

Boc şi Elena Udrea au asistat şi la un spectacol folcoric susţinut de copii îmbrăcaţi în costume populare, iar un interpret i-a făcut o dedicaţie lui Boc, cântând cu instrumentele "Puşca şi cureaua lată".

Emil Boc

Premierul şi ministrul Dezvoltării au ţinut discursuri într-un amfiteatru cu 200 de locuri, care are scaune încălzite şi despre care primarul din Turda, Tudor Ştefănie, a afirmat că este unic în Europa.

Complexul balnear cuprinde o sală de tratament şi recuperare, terenuri de minigolf şi badminton, bowling, tenis de masă, mese de biliard, un debarcader şi o biserică.

Debarcaderul din Salina Turda

Modernizarea Salinei Turda face parte din proiectul "Creşterea atractivităţii turistice a zonei cu potenţial balnear - Lacurile Sărate în zona Durgău - Valea Sărată şi Salina Turda", investiţia totală fiind de de 5.807.120 de euro, din care contribuţia Consiliului Judeţean Cluj este de 92.914 de euro, iar a Consiliului Local Turda de 950.000 de euro. Restul sumei a provenit dintr-o finanţare europeană nerambursabilă în cadrul Programului Phare.

Lucrările de modernizare a Salinei Turda au început în anul 2008.

În plus, Consiliul Judeţean Cluj a asfaltat, în noiembrie 2009, circa doi kilometri din drumul judeţean Turda-Ploşcoş, de acces spre salină, fiind extinsă partea carosabilă de la cinci la şase metri.

Conform proiectului, până în anul 2015 se estimează că parcul balnear de la Salina Turda va fi vizitat de 185.000 de turişti.

Exploatarea sării la Salina Turda datează din epoca romană. Salina a fost închisă în 1932 şi a fost redeschisă pentru public şi pentru pacienţii cu boli respiratorii în 1992.

În anul 2000, zona a fost declarată rezervaţie naturală de interes naţional, considerată un muzeu de istorie a mineritului de sare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici