- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (01.04.2011, 14:10)
- , Ovidiu Bărbulescu , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
EXCLUSIV: Guvernul interzice majorări salariale pentru profesori. Care sunt salariile în funcţie de studii şi experienţă
Guvernul va îngheţa până la sfârşitul acestui an salariile profesorilor care au câştigat în instanţă majorări salariale, la un nivel plafonat la remuneraţia din luna ianuarie, şi va interzice acordarea de noi drepturi salariale prin contracte colective sau individuale de muncă, sub sancţiuni penale.
Urmărește
379 afișări
EXCLUSIV: Guvernul interzice majorări salariale prin contracte pentru profesori, cu sancţiuni penale (Imagine: Mediafax Foto)
Documentul pregătit de Guvern sub forma unui proiect de lege privind salarizarea în acest an a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, obţinut de MEDIAFAX, conţine anexe detaliate privind salariile brute de încadrare pentru toate cadrele didactice şi întregul personal auxiliar din învăţământul universitar şi cel preuniversitar şi prevede în mod distinct că acestea vor fi menţinute până la 31 decembrie 2011.
"Prin contractele colective de muncă sau acordurile colective de muncă şi contractele individuale de muncă nu pot fi negociate salarii sau alte drepturi în bani sau în natură care excedează prevederile legii", se arată în actul normativ.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Documentul stabileşte totodată că personalul didactic şi didactic auxiliar din învăţământ nu va primi sumele corespunzătoare premiului anual pentru anul 2010 şi nici prime de vacanţă, tichete de masă, tichete-cadou şi indemnizaţii la ieşirea la pensie, precum şi că munca suplimentară va fi compensată numai cu timp liber.
Proiectul relevă că salariile brute de încadrare pentru personalul didactic din învăţământul preuniversitar vor fi plafonate la 979 de lei pentru un profesor debutant cu studii superioare de lungă durată, la 932 de lei pentru un profesor debutant cu studii superioare de scurtă durată şi la 1.101 de lei pentru un profesor cu studii superioare de lungă durată grad didactic I cu vechime cuprinsă între doi şi şase ani.
Un profesor cu studii superioare de lungă durată grad didactic I cu vechime între 10 şi 14 ani va avea un salariu de încadrare de 1.391 de lei, remuneraţia urmând să urce corespunzător vechimii, la 1.481 de lei pentru activitatea desfăşurată pe parcursul a 18-22 ani, la 1.713 lei pentru 30-35 ani şi la 1.894 de lei pentru vechime de peste 40 de ani.
Pentru un profesor cu studii superioare de lungă durată şi grad didactic definitiv, salariul de încadrare va fi cuprins între 986 de lei pentru vechime între doi şi şase ani, 1.132 de lei pentru vechime între 10 şi 14 ani, 1.181 de lei pentru vechime 18-22 ani, 1.375 de lei pentru vechime 30-35 ani şi 1.499 de lei pentru vechime peste 40 de ani.
În cazul institutorilor cu studii superioare de lungă durată grad didactic I sunt prevăzute salarii de încadrare de 1.027 de lei pentru vechime 6-10 ani, de 1.224 de lei pentru vechime 18-22 ani, de 1.428 de lei pentru vechime 30-35 ani şi de 1.582 de lei pentru vechime peste 40 de ani. Un institutor debutant nu va depăşi un salariu de încadrare de 838 de lei.
În acelaşi timp, un învăţător/educator grad didactic I va avea un salariu de încadrare de cel mult 961 de lei pentru o vechime de 6-10 ani şi nu va depăşi 1.477 de lei la o vechime de peste 40 de ani.
Profesorii universitari cu vechime cuprinsă între 10-15 ani vor avea un salariu minim de încadrare de 2.516 de lei şi unul maxim de 4.959 de lei, iar pentru o vechime mai mare de 40 de ani vor avea un salariu de încadrare cuprins între minim 3.731 de lei şi maxim 6.971 de lei.
Salariile de încadrare includ majorarea de 15% aplicabilă pentru acest an şi sporurile aferente.
"Încălcarea dispoziţiilor legii privind stabilirea salariului de bază individual şi a celorlalte drepturi, precum şi acordarea de drepturi fără respectarea prevederilor acesteia atrag, după caz, răspunderea disciplinară, materială sau penală a persoanelor vinovate", este stabilit în document.
Guvernul a decis, joi, să promoveze în Parlament, posibil prin angajarea răspunderii, un proiect de act normativ care să plafoneze majorarea salariilor pentru profesori, considerând că economia nu poate suporta la acest moment o creştere salarială de 50%.
Premierul Emil Boc a susţinut că, din cauza unor practici judiciare neuniforme, unii profesori au dreptul la o majorare salarială cu 50%, iar alţii la o creştere mai mică, motiv pentru care este nevoie de un act normativ care să reglementeze unitar acest sistem de salarizare.
El a arătat că majorarea salariilor cu 50% în educaţie presupune pentru acest an un efort bugetar suplimentar de aproximativ 500 milioane de euro, bani pe care România nu îi are şi nici nu îi poate asigura dintr-un împrumut extern fără a încălca ţinta de deficit.
La rândul său, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a susţinut că nu este vorba de o plafonare, ci de un act care va stabili pentru fiecare funcţie didactică salariul de bază de încadrare şi modul de calculare a salariilor.
Surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX că Executivul ia în calcul angajarea răspunderii pentru proiectul de lege privind uniformizarea salarizării în învăţământ, pe considerentul că asupra acestor drepturi salariale nu se poate interveni prin ordonanţă de urgenţă, după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un act similar al Guvernului Tăriceanu.
La sfârşitul anului 2008, Guvernul Tăriceanu a emis o ordonanţă de urgenţă care amâna termenul de intrare în vigoare a Legii de majorare a salariilor în învăţământ cu 50% şi stabilea un nivel de majorare de 17%. Actul normativ a fost însă declarat neconstituţional la Curtea Constituţională, cu argumentul că amânarea creşterii salariilor profesorilor afectează drepturi fundamentale, respectiv dreptul la muncă, la protecţia socială a muncii şi la un nivel de trai decent.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ susţine, în urma propunerii privind plafonarea salariilor cadrelor didactice, că se va adresa forurilor internaţionale şi cere demisia premierului Emil Boc şi a ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, "pentru iresponsabilitatea de care dau dovadă".
"Ţinând cont că protestele organizate de colegii noştri din Botoşani şi Suceava, chiar şi sub forma grevei generale, nu au înduplecat Guvernul, federaţiei noastre îi rămâne o singură şansă, aceea de a se adresa forurilor internaţionale, pentru a ne câştiga dreptatea. Cerem, totodată, pe această cale, demisia primului ministru Emil Boc şi a ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Petru Funeriu, pentru iresponsabilitatea de care dau dovadă şi pentru nerespectarea legilor acestui stat. Le reamintim membrilor Guvernului faptul că preşedintele Traian Băsescu a declarat că hotărârile judecătoreşti irevocabile se pun în aplicare. Dacă revenirea economiei româneşti înseamnă noi tăieri de salarii, înseamnă că totul este o minciună, iar România este în plină recesiune", a declarat Simion Hancescu, preşedinte FSLI.
Federaţia precizează că sunt 7.000 de hotărâri judecătoreşti irevocabile pentru reîncadrare potrivit Legii 221/2008 şi peste 50.000 de procese pe rol, iar nerecunoaşterea acestor reîncadrări pe posturi şi a majorărilor salariale obţinute prin hotărâri irevocabile reprezintă o nerespectare a rolului pe care îl are un cadru didactic în educaţie.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe