- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
EXCLUSIV: Plata salariului este un drept relativ care poate fi limitat pentru a depăşi instabilitatea
Dreptul la muncă, inclusiv plata salariului, este menţionat în Constituţie, dar reprezintă un drept relativ care poate fi limitat pentru a evita riscul "iminent" al instabilităţii economice a ţării, legată direct de siguranţa naţională, este argumentul Guvernului pentru reducerea cheltuielilor.
EXCLUSIV: Plata salariului este un drept relativ care poate fi limitat pentru a depăşi instabilitatea (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)
Justificarea tăierilor de salarii şi pensii este prezentată în proiectul de lege privind reducerea cheltuielilor bugetare, obţinut de MEDIAFAX, pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea.
În document, Executivul arată că pentru promovarea acestor soluţii au fost "atent considerate" standardele constituţionale si convenţionale în materia respectării drepturilor fundamentale, în special a dreptului la muncă.
"Dreptul la muncă (inclusiv plata salariului) este un drept expres menţionat în Constituţie, dar în acelaşi timp un drept relativ, în înţelesul dat acestui concept de Legea Fundamentală şi de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (drept al cărui exerciţiu poate fi supus unor restrângeri). Limitările aduse exerciţiului acestui drept trebuie să respecte exigentele articolului 53 din Constituţie, jurisprudenţa instanţei de contencios constituţional, precum şi practica Curţii Europene a Drepturilor Omului", se arată în document.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Guvernul arată că măsurile restrictive întrunesc condiţiile consacrate constituţional şi convenţional, în sensul că restricţiile vizează exerciţiul dreptului, iar nu substanţa acestuia, iar restrângerea exerciţiului dreptului are ca unic scop evitarea riscului "iminent" al instabilităţii economice a ţării, instabilitate generată de un fenomen de criză financiară mondială ale cărei dimensiuni nu au putut fi prognozate.
"Potrivit jurisprudenţei Curţii Constituţionale, stabilitatea economică este subsumată conceptului de siguranţa naţională, temei constituţional pentru limitarea unor drepturi consacrate de Legea Fundamentală", se mai arată în document.
Guvernul explică totodată că, în considerarea prevederilor articolului 53 din Constituţie, prevederile legii se aplică pentru o perioadă definită de timp, respectiv începând cu drepturile aferente lunii iunie 2010, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2010, dar admite că legea prevede totuşi faptul că pentru anul 2011 Guvernul va adopta şi aplica acele politici sociale şi de personal care să asigure încadrarea în nivelul cheltuielilor bugetare rezultate ca urmare a aplicării măsurilor de reducere a cheltuililor bugetare adoptate în cursul anului 2010.
Premierul Emil Boc a declarat miercuri seara după şedinţa de guvern că legea de diminuare a cheltuielilor bugetare, care prevede reducerea costurilor cu salariile, pensiile şi alte drepturi sociale, are ca temei articolul din Constituţie privind restrângerea temporară a exerciţiului unor drepturi, pentru apărarea securităţii naţionale.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO