FNPA: Femeia ucisă de câini, pretext pentru instigarea opiniei publice împotriva maidanezilor

Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor (FNPA) acuză presa că a tratat în mod tendenţios cazul femeii rănite mortal de câinii de la ADP Sector 5, folosind-o drept pretext pentru instigarea opiniei publice, se arată într-un comunicat remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

Urmărește
11 afișări

"Considerăm că, intenţionat sau neintenţionat, populaţia a fost dezinformată şi manipulată vehiculând o serie de date, cifre şi opinii absolut false, extrapolând şi generalizând fără temei şi formulând comandamente/ imperative nefondate", precizează FNPA în comunicat.

În opinia acestora, câinii care au atacat-o pe femeie nu erau maidanezi sau vagabonzi pentru că se aflau într-o incintă/pe o proprietate şi nu într-un loc public.

"Prin urmare această tragedie nu are nicio legătură cu «problema maidanezilor" (care se află în locuri publice) ci este un accident ce poate fi legat de regimul câinilor aflaţi pe proprietăţi. Responsabilitatea revine în mică măsură celor care administrau incinta (în legea câinilor agresivi sau periculoşi câinii care atacă pe proprietate privată nu sunt definiţi ca şi câini agresivi) şi într-o mare măsură victimei care nu trebuia să pătrundă în incintă neînsoţită, fără să ia legătura cu paznicul, fără să se asigure că nu sunt pericole", se mai arată în comunicat.

FNPA mai susţine că acest caz ar fi putut fi asociat cu alte cazuri de persoane atacate de câini pe proprietăţi şi nu cu situaţii ale persoanelor atacate în stradă.

"Agresivitatea câinilor care apără o incintă/curte/proprietate creşte exponenţial faţă de agresivitatea câinilor din stradă. Sunt câini de pază şi protecţie! În realitate, numărul câinilor maidanezi agresivi (în locuri publice) nu este mai mare de trei la sută, iar numărul câinilor foarte agresivi este sub 0,05 la sută. Este prioritară rezolvarea problemei acestor câini şi nu a tuturor maidanezilor, generalizând şi extrapolând în exces", afirmă FNPA.

Potrivit sursei citate, aprecierea mass mediei conform căreia în ultimii 10 ani numărul câinilor a crescut de patru ori este "absolut falsă", în fapt numărul câinilor menţinându-se relativ constant în ultimii ani datorită eforturilor de sterilizare făcute de mai multe ONG-uri.

"Numărul avansat, 400.000 de maidanezi, este aberant (în aceste condiţii ar fi cam un maidanez la cinci locuitori). În realitate se apreciază că numărul câinilor comunitari n-ar depăşi 50.000 în timp ce câinii cu stăpân ar fi undeva între 100.000 şi 150.000. Numărul celor muşcaţi de câini maidanezi este în realitate mult mai mic de 12.000 (cifra vehiculată de parte din mass media) pe de o parte pentru că nimeni nu a stabilit cu exactitate câte din muşcături sunt provocate de câinii cu stăpân şi câte de câinii fără stăpân şi, pe de altă parte, pentru că cei mai mulţi declară că sunt muşcaţi de câini fără stăpân, pentru a beneficia gratuit de vaccinul antirabic", mai susţine organizaţia neguvernamentală.

Totodată, FNPA susţine că responsabilitatea pentru proliferarea acestor animale aparţine în primul rând autorităţilor, în al doilea rând populaţiei, care refuză să-şi sterilizeze/castreze animalele şi în ultimul rând ONG-urilor care au suplinit "incompetenţa prelungită a autorităţilor".

O femeie în vârstă de 49 de ani a fost adusă, săptămâna trecută, la Spitalul "Bagdasar-Arseni" în stare foarte gravă, cu traumatisme severe, plăgi adânci provocate de muşcături de câini, şoc hipotermic şi hemoragic. Ea a fost găsită în curtea ADP Sector 5, de unde primise acceptul de a ridica un container pentru colectarea materialelor refolosibile.

Pacienta a încetat din viaţă, vineri, din cauza rănilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici