- Home
- Social
- TIMIŞOARA, (02.11.2016, 12:00)
- Adriana Mit
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FOCUS Bonurile de masă primite în schimbul sângelui donat, stimulent pentru donatorii din Timiş - FOTO
Între 60 şi 100 de persoane donează sânge, zilnic, la Centrul de Transfuzii Sanguine din Timişoara, astfel că sala de aşteptare nu este niciodată goală. Cu toate acestea, conducerea centrului spune că ideal ar fi să doneze 200 de persoane zilnic pentru a asigura tot necesarul de sânge.
Urmărește
12741 afișări
FOCUS Bonurile de masă primite în schimbul sângelui donat, stimulent pentru donatorii din Timiş - FOTO
Jumătate din donatori sunt "clienţi" fideli, iar directorul centrului spune că cele şapte bonuri de masă pe care le primesc în schimb reprezintă un stimulent important.
Este ora 09.00, iar în sala de aşteptare a Centrului de Transfuzii Sanguine din Timişoara se află în jur de 20 de persoane. Oameni de toate vârstele au venit încă de la primele ore ale dimineţii pentru a dona sânge pentru bolnavii din cele 30 de spitale din judeţul Timiş. Unii spun că donează sânge pentru că se simt mai bine după, alţii pentru că doresc să facă o faptă bună, iar unii recunosc că bonurile de masă primite reprezintă principalul motiv.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Valerica Floca are 53 de ani şi lucrează ca îngrijitoare în cadrul grădiniţei din localitatea Liebling, judeţul Timiş. S-a urcat în autobuz, miercuri dimineaţă, pentru a veni la Timişoara special să doneze sânge. Valerica este hipertensivă şi povesteşte că a donat prima dată sânge în urmă cu 13 ani.
"Scap de durerile de cap dacă donez sânge. La început, donam o dată la două luni şi mă simţeam rău dup-aia, era prea mult. Acum, vin de trei ori pe an şi mă simt minunat după. Recunosc, sunt bune şi cele şapte bonuri de masă pe care le primesc, mai ales la salariile noastre de bugetari", spune Valerica Floca, înainte de a intra în sala în care se recoltează sânge.
Alina Catargiu are 39 de ani, este din Timişoara şi lucrează într-o fabrică de cablaje din oraş. Femeia spune că a venit să doneze sânge doar ca să primească cele şapte bonuri de masă. "Dar nu le ţin pentru mine, o să le dau unei fete care trăieşte pe stradă", explică Alina Catargiu.
Printre "clienţii fideli" ai Centrului de Transfuzie Sanguină din Timişoara se numără şi Alexandru Dan Tătaru, în vârstă de 30 de ani, care este poliţist de frontieră.
Tânărul povesteşte că a donat prima dată sânge în urmă cu zece ani, în Bucureşti, pe vremea când studia la Academia de Poliţie, pentru că primea două zile de permisie în schimb. De atunci, a făcut un obicei din a dona sânge, astfel că o face de trei, patru ori pe an. "Vin să donez sânge pentru că vreau să fac un bine, mă gândesc că poate voi avea şi eu nevoie la un moment dat", spune Alexandru Dan Tătaru.
Pentru prima dată în Centrul de Transfuzii Sanguine din Timişoara se află Mariana şi Slagian Iaţin, soţ şi soţie, care au venit să doneze sânge după ce au aflat că o cunoştinţă apropiată, diagnosticată cu cancer, care se află în stare gravă, are nevoie urgent. "Înainte, ne-am propus să mai venim să donăm sânge, dar nu am reuşit. Ba nu am avut timp, ba am uitat", spune Mariana Iaţin, în vârstă de 39 de ani.
Directorul Centrului de Transfuzii Sanguine din Timişoara: "Cel mai aglomerat este înainte de Paşti şi de Crăciun"
Cristina Ghiocel, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine din Timişoara, spune că sângele recoltat în cadrul instituţiei ajunge în 30 de spitale din întreg judeţul Timiş. Deşi în fiecare zi vin între 60 şi 100 de persoane pentru a dona sânge, astfel că sala de aşteptare nu este niciodată goală, ideal ar fi ca numărul lor să fie dublu.
"Sângele recoltat aici ajunge la 30 de spitale din judeţ. Noi am putea recolta sânge de la 200 de persoane, zilnic. Sunt zile în care vin şi 150 de persoane, dar mai rar. Cel mai aglomerat este înainte de Paşti şi de Crăciun, atunci vin mai mulţi oameni pentru a dona sânge pentru că doresc să facă o faptă bună, dar şi pentru a primi cele şapte bonuri de masă. De altfel, bonurile de masă pe care le primesc donatorii reprezintă un stimulent important. Jumătate din cei care donează vin regulat, o dată la două, trei luni. În alte ţări, oamenii nu primesc nimic, nici bonuri de masă, nici bani, şi vin să doneze mult mai mulţi, nu e niciodată criză de sânge. Alta e educaţia. În judeţul Timiş e mereu nevoie de sânge", a declarat Cristina Ghiocel.
Directorul Centrului de Transfuzii Sanguine din Timişoara spune că în fiecare lună sunt câteva persoane care vin să doneze, dar constată că, de fapt, au SIDA, hepatită sau sifilis. Asta pentru că tot sângele este testat înainte de a ajunge în spitale. Reprezentanţii centrului sunt dispuşi chiar să se deplasează, dacă sunt solicitaţi, şi la sediile diferitelor companii care organizează campanii de donare de sânge.
"În următoarele zile vom merge în două instituţii, unde sunt organizate astfel de campanii. Firmele ne pun la dispoziţie o cameră, iar acolo angajaţii pot veni pentru a li se recolta sânge", afirmă Cristina Ghiocel.
Persoanele care vor să doneze sânge trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 62 de ani, femeile, o greutate minimă de 55 de kilograme, iar bărbaţii, de 65 de kilograme. Centrul de Transfuzii Sanguine, aflat lângă Spitalul Judeţean Timişoara, este deschis de luni până vineri, între orele 08.00 - 12.00. În schimbul celor 450 de mililitri de sânge donaţi, cei care trec pragul centrului beneficiază de şapte bonuri de masă, o reducere de 50% la abonamentul RATT pe o lună, analize gratuite şi o zi liberă de la locul de muncă.
Citeşte şi: O ambulanţă din Iaşi a ajuns la intervenţie după 4 ore de la apel, una dintre cauzele întârzierii fiind exerciţiul "Seism 2016”
Citeşte şi: Premieră în lumea medicală: Un bebeluş născut fără buze, nas şi cerul gurii a fost operat la Iaşi
Citeşte şi: Mircea Băsescu nu va fi eliberat condiţionat, decizia Tribunalului Constanţa fiind definitivă
Citeşte şi: Probleme pe linia readmisiei străinilor care au intrat ilegal în România. Serbia refuză să primească 300 de migranţi care au trecut graniţa
Citeşte şi: Simularea de cutremur a forţelor MAI continuă. Se intervine pentru o nouă replică a cutremurului, de 5,2 grade pe scara Richter - GALERIE VIDEO
Citeşte şi: Premierul Dacian Cioloş despre tăierile ilegale de masă lemnoasă: 55.000 de controale, 1.000 de dosare penale şi 60.000 de amenzi
Citeşte şi: Valeriu Nicolae, fost consilier al lui Cioloş, l-a surprins pe Giovani Becali în aeroport. ”A trecut direct la protocol diplomatic, ca şi cum ar fi vreun demnitar şi nu un mafiot”
Citeşte şi: Omar Hayssam, condamnat definitiv la 24 de ani şi patru luni în dosarul "Manhattan", decizia Curţii de Apel Bucureşti fiind definitivă
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe