FOCUS Bonurile de masă primite în schimbul sângelui donat, stimulent pentru donatorii din Timiş - FOTO

Între 60 şi 100 de persoane donează sânge, zilnic, la Centrul de Transfuzii Sanguine din Timişoara, astfel că sala de aşteptare nu este niciodată goală. Cu toate acestea, conducerea centrului spune că ideal ar fi să doneze 200 de persoane zilnic pentru a asigura tot necesarul de sânge.

Urmărește
12741 afișări
Imaginea articolului FOCUS Bonurile de masă primite în schimbul sângelui donat, stimulent pentru donatorii din Timiş - FOTO

FOCUS Bonurile de masă primite în schimbul sângelui donat, stimulent pentru donatorii din Timiş - FOTO

Jumătate din donatori sunt "clienţi" fideli, iar directorul centrului spune că cele şapte bonuri de masă pe care le primesc în schimb reprezintă un stimulent important.

Este ora 09.00, iar în sala de aşteptare a Centrului de Transfuzii Sanguine din Timişoara se află în jur de 20 de persoane. Oameni de toate vârstele au venit încă de la primele ore ale dimineţii pentru a dona sânge pentru bolnavii din cele 30 de spitale din judeţul Timiş. Unii spun că donează sânge pentru că se simt mai bine după, alţii pentru că doresc să facă o faptă bună, iar unii recunosc că bonurile de masă primite reprezintă principalul motiv.

Valerica Floca are 53 de ani şi lucrează ca îngrijitoare în cadrul grădiniţei din localitatea Liebling, judeţul Timiş. S-a urcat în autobuz, miercuri dimineaţă, pentru a veni la Timişoara special să doneze sânge. Valerica este hipertensivă şi povesteşte că a donat prima dată sânge în urmă cu 13 ani.

"Scap de durerile de cap dacă donez sânge. La început, donam o dată la două luni şi mă simţeam rău dup-aia, era prea mult. Acum, vin de trei ori pe an şi mă simt minunat după. Recunosc, sunt bune şi cele şapte bonuri de masă pe care le primesc, mai ales la salariile noastre de bugetari", spune Valerica Floca, înainte de a intra în sala în care se recoltează sânge.

Alina Catargiu are 39 de ani, este din Timişoara şi lucrează într-o fabrică de cablaje din oraş. Femeia spune că a venit să doneze sânge doar ca să primească cele şapte bonuri de masă. "Dar nu le ţin pentru mine, o să le dau unei fete care trăieşte pe stradă", explică Alina Catargiu.

Printre "clienţii fideli" ai Centrului de Transfuzie Sanguină din Timişoara se numără şi Alexandru Dan Tătaru, în vârstă de 30 de ani, care este poliţist de frontieră.

Tânărul povesteşte că a donat prima dată sânge în urmă cu zece ani, în Bucureşti, pe vremea când studia la Academia de Poliţie, pentru că primea două zile de permisie în schimb. De atunci, a făcut un obicei din a dona sânge, astfel că o face de trei, patru ori pe an. "Vin să donez sânge pentru că vreau să fac un bine, mă gândesc că poate voi avea şi eu nevoie la un moment dat", spune Alexandru Dan Tătaru.

Pentru prima dată în Centrul de Transfuzii Sanguine din Timişoara se află Mariana şi Slagian Iaţin, soţ şi soţie, care au venit să doneze sânge după ce au aflat că o cunoştinţă apropiată, diagnosticată cu cancer, care se află în stare gravă, are nevoie urgent. "Înainte, ne-am propus să mai venim să donăm sânge, dar nu am reuşit. Ba nu am avut timp, ba am uitat", spune Mariana Iaţin, în vârstă de 39 de ani.

Directorul Centrului de Transfuzii Sanguine din Timişoara: "Cel mai aglomerat este înainte de Paşti şi de Crăciun"

Cristina Ghiocel, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine din Timişoara, spune că sângele recoltat în cadrul instituţiei ajunge în 30 de spitale din întreg judeţul Timiş. Deşi în fiecare zi vin între 60 şi 100 de persoane pentru a dona sânge, astfel că sala de aşteptare nu este niciodată goală, ideal ar fi ca numărul lor să fie dublu.

"Sângele recoltat aici ajunge la 30 de spitale din judeţ. Noi am putea recolta sânge de la 200 de persoane, zilnic. Sunt zile în care vin şi 150 de persoane, dar mai rar. Cel mai aglomerat este înainte de Paşti şi de Crăciun, atunci vin mai mulţi oameni pentru a dona sânge pentru că doresc să facă o faptă bună, dar şi pentru a primi cele şapte bonuri de masă. De altfel, bonurile de masă pe care le primesc donatorii reprezintă un stimulent important. Jumătate din cei care donează vin regulat, o dată la două, trei luni. În alte ţări, oamenii nu primesc nimic, nici bonuri de masă, nici bani, şi vin să doneze mult mai mulţi, nu e niciodată criză de sânge. Alta e educaţia. În judeţul Timiş e mereu nevoie de sânge", a declarat Cristina Ghiocel.

Directorul Centrului de Transfuzii Sanguine din Timişoara spune că în fiecare lună sunt câteva persoane care vin să doneze, dar constată că, de fapt, au SIDA, hepatită sau sifilis. Asta pentru că tot sângele este testat înainte de a ajunge în spitale. Reprezentanţii centrului sunt dispuşi chiar să se deplasează, dacă sunt solicitaţi, şi la sediile diferitelor companii care organizează campanii de donare de sânge.

"În următoarele zile vom merge în două instituţii, unde sunt organizate astfel de campanii. Firmele ne pun la dispoziţie o cameră, iar acolo angajaţii pot veni pentru a li se recolta sânge", afirmă Cristina Ghiocel.

Persoanele care vor să doneze sânge trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 62 de ani, femeile, o greutate minimă de 55 de kilograme, iar bărbaţii, de 65 de kilograme. Centrul de Transfuzii Sanguine, aflat lângă Spitalul Judeţean Timişoara, este deschis de luni până vineri, între orele 08.00 - 12.00. În schimbul celor 450 de mililitri de sânge donaţi, cei care trec pragul centrului beneficiază de şapte bonuri de masă, o reducere de 50% la abonamentul RATT pe o lună, analize gratuite şi o zi liberă de la locul de muncă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici