DOSARUL "Diplome de licenţă fără studii". 106 percheziţii la profesori şi studenţi ai două universităţi/ Peste 10.000 euro, găsiţi în maşina unui intermediar/ Ministrul Pop: Faptele angajaţilor denotă iresponsabilitate. Nu tolerăm | FOTO

Parchetul General a făcut miercuri dimineaţa 106 percheziţii la cadre didactice şi studenţi din cadrul a două universităţi, în dosarul numit "Diplome de licenţă fără studii". Anchetatorii susţin că mai mulţi studenţi străini ar fi plătit să promoveze examenele la Universităţile "Vasile Goldiş" şi "Aurel Vlaicu" din Arad. 36 de persoane sunt cercetate.

Urmărește
12623 afișări
Imaginea articolului DOSARUL "Diplome de licenţă fără studii". 106 percheziţii la profesori şi studenţi ai două universităţi/ Peste 10.000 euro, găsiţi în maşina unui intermediar/ Ministrul Pop: Faptele angajaţilor denotă iresponsabilitate. Nu tolerăm | FOTO

FOTO Diplome de licenţă fără studii | 106 percheziţii la profesori şi studenţi ai două universităţi/ Rectorul uneia dintre instituţii: Este vizat învăţământul medical

"Mai multe cadre didactice din cadrul unor instituţii de învăţământ superior desfăşoară activităţi ilegale constând în pretinderea şi primirea unor foloase necuvenite (bani şi bunuri materiale) cu ocazia organizării şi susţinerii de către studenţi a examenelor la diferite discipline (susţinute chiar în afara perioadei de examinare) şi/sau cu ocazia susţinerii examenelor de licenţă. Probatoriul a relevat că unii studenţi străini, înscrişi la grupe ce urmează cursurile în limba română, nu cunosc/nu înţeleg limba română şi totuşi sunt promovaţi, în schimbul unor sume de bani, la toate examenele anuale", transmit procurorii printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, ancheta a scos la iveală mai multe modalităţi în care studenţii erau ajutaţi în schimbul banilor. Aceştia ar fi primit în timpul examenelor susţinute online răspunseurile corecte la testele grila, "fiindu-le trimise pe telefoanele mobile de către informaticienii instituţiei de învăţământ, prin mesaje text (SMS). În alte situaţii, li s-ar fi mărit notele,"prin accesarea ilegală de către informaticienii din respectivele instituţii, a softului creat pentru evidenţa situaţiilor şcolare, având drept consecinţă promovarea". În unele cazuri, informaticienii interveneau în contul electronic al studentului şi modificau răspunsurile testului online, astfel încât acesta să fie promovat.

Procurorii susţin că studenţii ar fi achiziţionat, direct de la profesori, lucrări de licenţă, având inclusiv prezentările în format power point necesare pentru susţinerea lucrării în faţa comisiei de examinare.

"Din probatoriul administrat a reieşit că în respectivele instituţii de învăţământ superior s-au constituit reţele infracţionale din care făceau parte cadre didactice, secretare şi alte categorii de personal nedidactic, precum şi foşti absolvenţi, cu rolul de a intermedia traseul banilor de la student la profesor/informaticieni contra unor comisioane, în vederea promovării frauduloase a studenţilor. Totodată, în acest mecanism, studenţi care au dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, în special cei care cunosc limba română, devin la rândul lor intermediari pentru alţi colegi", arată parchetul.

O modalitate de a intra în posesia banilor ce sunt oferiţi în schimbul promovării examenelor este aceea de a-i lăsa la unele puncte de schimb valutar ai căror administratori sunt în relaţii de prietenie cu cadrele didactice, explică procurorii.

Preşedintele şi rectorul fondator al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, Aurel Ardelean, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că se fac percheziţii la universitatea pe care o conduce, vizat fiind învăţământul medical.

Prof.univ.dr. Aurel Ardelean, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a declarat că anchetatorii au cerut în timpul percheziţiilor documente de înregistrare ale studenţilor, documente de examen şi alte tipuri de documente, toate acestea fiind puse la dispoziţie. Ardelean a precizat că percheziţiile vizează facultăţile cu profil medical.

„Am pus la dispoziţia organelor care au făcut descinderea la universitatea noastră toate documentele şi toate dosarele care ni s-au solicitat privind desfăşurarea unor examene. (...) Dacă sunt ceva abateri, aşteptăm rezultatul anchetei, fiindcă suntem o universitate care dorim eliminarea oricărei forme de manifestări neetice din cadrul învăţământului superior. (...) S-au cerut documente de înregistrare a studenţilor, documente de examen şi alt tip de documente pe care secretariatele facultăţilor le-au pus la dispoziţie. Noi am dat acordul nostru secretarilor să pună la absolut totul la dispoziţie. Sunt vizate anumite specializări, deocamndată este vizat învăţământului medical”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, preşedintele şi rectorul fondator al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, prof.univ.dr. Aurel Ardelean.

Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” are, în structură, Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină Dentară şi Facultatea de Farmacie.

 Liviu Pop, ministrul Educaţiei Naţionale, transmite că nu acceptă comportamentele în afara legii, precizând că ministerul "dezavuează cu fermitate actele de încălcare a legii şi a normelor de etică universitară în urma cărora cadre didactice şi studenţi" din Arad fac obiectul unei anchete.

„Salutăm intervenţia instituţiilor abilitate ale statului şi vrem să fie limpede că Ministerul Educaţiei Naţionale nu acceptă comportamentele în afara legii. Astfel de acţiuni nu fac decât să umbrească rezultatele învăţământului superior. Rolul unei instituţii de învăţământ superior este să asigure o pregătire de calitate şi să formeze studenţi care să-şi găsească un loc pe piaţa muncii, ori din această perspectivă faptele de care sunt acuzaţi unii dintre angajaţii celor două universităţi arădene denotă iresponsabilitate, atitudine pe care noi nu o tolerăm”, a declarat ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Marian Pop.

Instituţia precizează că aşteaptă concluziile parchetului pentru a lua măsuri.

Preşedintele şi rectorul fondator al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, Aurel Ardelean, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că se fac percheziţii la universitatea pe care o conduce, vizat fiind învăţământul medical. Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” are, în structură, Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină Dentară şi Facultatea de Farmacie.

Peste 10.000 de euro, găsiţi în maşina unui intermediar

Peste zece mii de euro, în numerar, au fost găsiţi în maşina unui intermediar, student arab al uneia dintre cele două universităţi din Arad vizate de ancheta procurorilor, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.

Intermediarii erau studenţi din cercul profesorilor, care colectau banii, opreau un comision, iar restul ajungea la cadrele didactice, potrivit sursei citate. Profesorii ar fi ţinut evidenţa celor care au dat banii, fiind vorba despre sute de plătitori.

Cei care şi-ar fi cumpărat diplomele sunt studenţi tunisieni, algerieni, marocani, egipteni, dar şi italieni, cei mai mulţi urmând cursurile Facultăţii de Stomatologie.

Un medic avea 200.000 de euro şi liste de studenţi

Anchetatorii au găsit la un medic, cadru universitar al uneia dintre cele două universităţi din Arad vizate de ancheta procurorilor, 200.000 de euro şi liste cu numele unor studenţi, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Surse judiciare au declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că procurorii au găsit la medicul timişorean Emil Urtilă, cadru al uneia dintre cele două universităţi din Arad vizate de ancheta "Diplome de licenţă fără studii", 200.000 de euro, dar şi liste cu numele unor studenţi. Totodată, la o altă persoană au fost găsiţi 81.000 de euro, în numerar.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici