Funcţionarii care se ocupă cu fondurile UE iau bonusuri lunare de mii de lei doar pentru că au luat „FOARTE BINE” la evaluările anuale

Un obiectiv major al strategiei de dezvoltare a României este atragerea de "bani ieftini" de la Uniunea Europeană, o sursă sigură de finanţare într-un context european tensionat. Cu toate acestea, la sfârşitul lunii august rata reală de absorbţie a fondurilor comunitare, respectiv plăţile efective făcute de Comisia Europeană către beneficiarii români, a fost de 9,67%, cu numai jumătate de procent mai mare decât în luna anterioară, reiese din datele Ministerului Afacerilor Europene (MAEur).

Urmărește
538 afișări
Imaginea articolului Funcţionarii care se ocupă cu fondurile UE iau bonusuri lunare de mii de lei doar pentru că au luat „FOARTE BINE” la evaluările anuale

Funcţionarii care se ocupă cu fondurile UE iau bonusuri lunare de mii de lei doar pentru că au luat „FOARTE BINE” la evaluările anuale (Imagine: Shutterstock)

Responsabili pentru rezultatele slabe ale României în ceea ce priveşte atragerea celei mai facile surse de finanţare - care este totodată şi printre puţinele care nu creează datorii - sunt, în mare măsură, şi cei circa 1.800 de funcţionari publici care se ocupă de gestionarea fondurilor europene.

În 2009, guvernul a decis să sprijine această categorie de funcţionari prin acordarea unor stimulente financiare. Orice funcţionar care se ocupă de programarea, implementarea, monitorizarea, raportarea, evaluarea, contractarea sau coordonarea unor activităţi care implică fonduri structurale şi de coeziune beneficiază de bonusuri care pot ajunge chiar şi la 75% din salariul de bază. Acordarea acestor majorări salariale se face pe baza unor calificative obţinute în urma evaluărilor anuale la care trebuie să participe, conform legii, orice funcţionar public.

Aceste evaluări sunt realizate fie de şeful instituţiei, fie de un superior ierarhic. În ceea ce priveşte modul în care sunt acordate calificativele, legea trasează în linii mari criteriile după care se ghidează evaluatorul. Acestea se referă la "gradul de îndeplinire a criteriilor de performanţă" şi la "obiectivele individuale" care trebuie să fie "specifice activităţilor care presupun exercitarea prerogativelor de putere publică", "cuantificabile", "prevăzute cu termene de realizare", "realiste" şi "flexibile" .

În ciuda ratei foarte mici de absorbţie, majoritatea "euro-funcţionarilor" români au obţinut "FB" la cele mai recente evaluări, iar pe baza acestor calificative au obţinut sporuri lunare de mii de lei, potrivit datelor comunicate de mai multe ministere pentru gândul.

Ministerul Transporturilor: Din 102 funcţionari, 100 au luat FB şi unul B

În cadrul Programului Operaţional Sectorial Transport 2007-2013 îşi desfăşoară activitatea 102 angajaţi ai Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI).

"La evaluările performaneţelor individuale pe anul 2011, din totalul persoanelor implicate în proiectele cu finanţare europeană, o sută au obţinut calificativul <Foarte Bine>, una a obţinut calificativul <Bine> şi una calificativul <Satisfăcător>", reiese din datele comunicate de MTI la solicitarea gândul.

Citeşte mai multe despre funcţionarii care se ocupă cu fondurile UE pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici