- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Funeriu este convins că Educaţia va primi 6% din PIB
Daniel Funeriu, propus pentru funcţia de ministru al Educaţiei, a declarat, marţi, în cadrul audierii la comisiile parlamentare de specialitate, că bugetul este marea încercare a acestui guvern, dar că este convins că Educaţia va primi şase la sută din PIB, aşa cum prevede legea.
Funeriu este convins că Educaţia va primi 6% din PIB (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)
Audierile în Comisia de învăţământ au început la ora anunţată cu o scurtă prezentare a programului de guvernare în domeniul Educaţiei. Înainte de începerea audierilor, Funeriu a prezentat câteva din pricipalele obiective ale mandatului său. El a spus că va aplica Pactul pentru educaţie şi strategia, care a fost elaborată în tot acest timp, care, ulterior, au fost operaţionalizate în noua lege.
"Cred că principiile din acest pact trebuie păstrate şi cred că majoritatea membrilor comisiei sunt de acord cu mine. Cred că de această dată votul va fi diferit în această comisie pentru că situaţia politică s-a liniştit", a spus Funeriu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
El a precizat că există o reaşezare clară a situaţiei politice şi că va milita pentru colaborarea foarte strânsă cu comisiile parlamentare şi cu sindicatele, întrucât urmează un an foarte greu.
"Bugetul este marea încercare a acestui guvern. Am discutat cu premierul şi cu ministrul de Finanţe. Eu sunt optimist în ceea ce priveşte resursele! Sigur, un optimism moderat", a mai spus Funeriu.
El a adăugat că acest buget are două obiective: să nu scadă calitatea actului educaţional, iar profesorii care lucrează în domeniu să-şi primească salariile.
"Nimeni nu poate guverna în afara legii, iar legea prevede pentru Educaţie şase la sută din PIB", a adăugat Daniel Funeriu.
El a mai spus că alte obiective sunt organizarea bacalaureatului în cele mai bune condiţii, pentru că are o structură diferită faţă de anul trecut, dar şi pregătirea noului an şcolar întrucât de fiecare dată există instituţii de învăţământ neautorizate.
Ministrul propus a mai precizat că o atenţie deosebită va acorda cercetării, pentru că vine din această zonă, şi a apreciat că proiectele europene în care e implicată România reprezintă o recunoaştere a cercetării naţionale.
Daniel Funeriu este al 14-lea ministru al Educaţiei din ultimii 20 de ani, în această perioadă premierul Emil Boc fiind ministru interimar, iar Ecaterina Andronescu a deţinut de două ori acest portofoliu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.